myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Se vor vinde miei în piețele din oraș, inclusiv de Paștele catolic. Nu și la Făgăraș...

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Vânzarea mieilor în pieţe va începe joi, pentru a se putea aproviziona cu produse şi braşovenii care sărbătoresc Paştele conform calendarului catolic, respecitv în acest week-end, pe 21 aprilie.

„Ca în fiecare an vor fi zone amenajate pentru vânzarea mieilor în toate pieţele alimentare. Pentru Paştele Catolic vânzarea mieilor se va face de joia asta până sâmbătă(n.r. 18 - 20 aprilie, inclusiv), iar pentru Paştele Ortodox, de marți până sâmbătă (23 - 27 aprilie, inclusiv)”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, fiind întrebat cu privire la situaţia din acest an.

„Situația pe piețe, astăzi, Piața Dacia, Paștele catolic: 23 de locuri, 8 solicitări, Paștele ortodox: 60 de locuri, 40 de solicitări; Piața Astra, Paștele catolic: 17 locuri, 10 solicitări, Paștele ortodox: 30 de locuri, 30 de solicitări; Piața Tractorul, Paștele catolic: 10 locuri, o solicitare, Paștele ortodox: 10 locuri, 10 solicitări; Piața Star, Paștele catolic: 12 locuri, nici o solicitare, Paștele ortodox: 12 locuri, 3 solicitări; Piața Bartolomeu, Paștele catolic: un loc, o solicitare, Paștele ortodox: un loc, o solicitare. Numărul solicitărilor pot crește în zilele următoare, atât pentru această săptămână, cât și pentru cea cu Paștele ortodox”, ne-a explicat sursa citată.

Situația la Făgăraș

Pe de altă parte, în piața agroalimentară din Făgăraș nu vor fi miei la vânzare. Potrivit șefului pieței, nici un crescător de oi nu și-a arătat interesul să vină cu mieii la vânzare înaintea Paștelui catolic.

„În piața agroalimentară nu am primit nic io solicitare din partea crescătorilor de oi în ceea ce privește comercializarea cărnii de miel pentru Paștele Catolic“, a spus Tiberiu Drăgoiu, administrator SC Târguri și Oboare Făgăraș, pentru fagarasultau.ro.

Așadar, făgărășenii care vor sărbători Paștele pe 21 aprilie, cu o săptămână înaintea ortodocşilor, vor fi nevoiți să-și procure carne de miel din supermarket-uri sau din alte surse.

Regulile anunțate de ANSVSA

În alte ordine de idei, autorităţile române menţin decizia interzicerii comercializării animalelor vii în pieţe, târguri, oboare sau direct din portbagajul maşinii. Din cauza pestei porcine, autorităţile au interzis târgurile de animale peste tot în ţară, iar în anumite judeţe nu au aprobat deloc centre de sacrificare temporară.
Majoritatea crescătorilor spun că vor cere 25 de lei pe kilogram pentru mielul sacrificat şi 12-13 lei în viu.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară a anunţat de săptămâna trecută că vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile.

Transportul mieilor pentru tăiere se poate face, potrivit normelor în vigoare, numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA.

Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie.

Activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează numai în perioada 15 - 28 aprilie, între orele 07.00 şi 17.00.

Marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.

Foto - arhivă

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 05 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9264   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8175   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8439   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0450   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7386   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5188   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.8100   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că autorităţile ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea natalităţii?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter