myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Pelerinajul ca mărturisire, „în Cetate”, a credinței (GALERIE FOTO și VIDEO)

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Câteva sute de credincioși brașoveni, avându-i pe preoți cu prapurii în frunte, cu icoana Intrării Domnului în Ierusalim, împodobită cu flori și panglici tricolore, au plecat sâmbătă în pelerinaj pe străzile din Centrul Vechi cu ramuri de salcie și alte ramuri verzi sfințite, cu flori, în sunet de toacă și intonând cântece bisericești.

Procesiunea a început, după Vecernia din Sâmbăta lui Lazăr și sfințirea ramurilor de salcie, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piața Sfatului, unde slujește chiar protopopul Brașovului, Dănuț Gheorghe Benga, cel la inițiativa căruia din 2011 s-a reluat această tradiție interbelică. De acolo, pelerinii s-au îndreptat spre Biserica „Sfânta Treime” de pe George Barițiu, unde li s-au alăturat alți preoți și enoriași și la fel s-a întâmplat în parcul de la Șaguna, unde as-au alăturat cei de la Biserica Cuvioasa Paraschiva (Groaveri), care au adus și ei o icoană a praznicului, împodobită cu flori. La scurtele opriri s-au înălțat rugăciuni și cântările speciale ale praznicului. Procesiunea s-a încheiat la Biserica „Sf. Nicolae”, unde preoții au oficiat Litia de dinaintea praznicului Intrării Domnului în Ierusalim și  i-au binecuvântat pe pelerini.
Preoții și credincioșii au dorit ca astfel să refacă drumul Mântuitorului Iisus din Betania până la Ierusalim și intrarea acestuia triumfală în cetate, unde a fost aclamat ca un împărat, singura dată când Hristos acceptă să fie slăvit astfel. „Procesiunea are mai multe dimensiuni, este un act de aducere aminte, de rememorare a drumului parcurs de Mântuitorul Hristos acum aproape 2.000 de ani din Betania la Ierusalim, de fapt din cetatea de jos, în cetatea de sus a Ierusalimului, după învierea lui Lazăr care anticipează revelarea lui Iisus drept Domnul morții și al vieții. Procesiunea are și o dimensiune euharistică, de mulțumire. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a revărsat asupra noastră de-a lungul unui an. Are și o dimensiune eshatologică. O altă dimensiune a procesiunii este cea liturgică. În Biserica primară era litania, rugăciunea de cerere, ceea ce am făcut și noi la Vecernie și pe parcursul acestui drum, când ne-am întâlnit cu preoții și enoriașii de la celelalte biserici, înmulțind rugăciunile prin care îi cerem lui Dumnezeu să reverse darurile Sale cele bogate. Așa era și în perioada primară, se adunau, se întâlneau mai multe comunități de creștini și se duceau spre biserica unde slujea episcopul locului. Poate cea mai mai importantă dimensiune a pelerinajului, a procesiunii de Florii, este cea de mărturisire a credinței în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, de mărturisie nu doar în biserică, ci și în Cetate. Vă mulțumesc pentru participarea dumneavoastră în număr atât de mare la acest pelerinaj și vă transmit binecuvântarea și dragostea Înaltpreasfințitului Laurențiu, mitropolitul nostru”, le-a spus protopopul Brașovului, pr. Dănuț Benga, celor prezenți în Biserica „Sf. Nicolae”.
De aici, pelerinii, chiar dacă mai puțini, s-au întors în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, unde icoana a fost așezată la loc de cinste.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Joi, 04 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8784   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0503   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6437   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3880   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2302   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2009   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4943   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7500   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va câştiga Corona Braşov în acest sezon Erste Liga la hochei pe gheaţă?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter