myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În acest an, Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut drept Postul de Sântă Mărie, începe cu o zi mai devreme, fiindcă 31 iulie, când ar fi trebuit să fie Lăsatul sau Lăsata Secului, este miercuri, zi oricum de post. Aşa se face că astăzi este Lăsatul Secului, ultima zi în care se poate mânca „de dulce”, iar de mâine începe propriu-zis Postul Adormirii Maicii Domnului, ce se va încheia în 14 august, cu Prohodul.

Doar din punct de vedere cronologic, acesta este ultimul post de durată din cele patru rânduite de Biserica Ortodoxă de-a lungul întregului an bisericesc, ce se încheie în 31 august. Fiind considerat un post de întristare, pentru că e închinat evenimentului consemnat de Tradiţie ca „Adormirea Maicii Domnului”, acesta este mai aspru decât Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, din luna iunie, şi chiar decât  Postul Naşterii Domnului (al Crăciunului). Pe lângă interzicerea mâncărurilor „de dulce” (de origine animală), în cele două săptămâni ale postului nu se consumă untdelemn (ulei vegetal) şi vin, decât sâmbăta şi duminica, iar în 6 august, când se prăznuieşte Schimbarea la Faţă a Domnului, se dă dezlegare şi la peşte. Închinat Sfintei Fecioare Maria, este un post cu durată fixă. Care se încheie în 14 august, cu Prohodul Maicii Domnului, întrucât este o sărbătoare cu înainteprăznuire. De aceea, nici nu se cuvine ca femeile care poartă frumosul nume Maria să îşi sărbătorească zgomotos onomastica în 15 august, ci în 8 septembrie, când se celebrează Naşterea Maicii Domnului (Sântă Mărie Mică). Postul este atât de aspru, încât şi dacă 15 august cade într-o zi de miercuri sau vineri, nu se dă dezlegare decât la peşte. De asemenea, dacă 1 august cade miercurea sau vinerea, se lasă sec nu în 31 iulie, ci în 30, postul prelungindu-se cu o zi. Postul Adormirii Maicii Domnului este una dintre formele cultului închinat de Biserica Ortodoxă Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu. Tradiţia consemnează faptul că, înştiinţată asupra apropiatului sfârşit al vieţii sale pământeşti, Maica Domnului s-a pregătit pentru acesta prin post şi rugăciune. De aceea, orice creştin încearcă, după puterile sale, să se înfrâneze de la mâncărurile de dulce - lucru nu prea greu vara, când sunt atâtea legume şi fructe - dar şi de la orice altă patimă, să se roage mai mult şi să facă mai multe fapte bune. Creştinii redescoperă sensul tainic şi profund al postului, care este „o dovadă de iubire faţă de Dumnezeu” şi faţă de Maica Domnului, care se roagă pentru noi, mijlocindu-ne legătura cu Dumnezeu.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 30-07-2019 11:01
Paraziții burduhănoși de popi când vor intra în post, adică să nu mai primească bani de la buget ci doar din ceea ce donează credincioșii? Ca în Germania: ești credincios, plătești. Dai impozit pentru biserică „X” procente. Din aceste impozite să se repare, întrețină sau să se ridice cîte biserici vor credincioșii.
Când vor plăti impozite pe afacerile derulate de ei?
Citat | Raportează către un administrator
Gabriel
+2 #2 Gabriel 30-07-2019 11:33
Alooooooo,pe ce lume traiti????? Azi e 30 iulie,maine e 31 iulie!!!! De unde pana unde ziceti voi ca 31 iulie ar fi vineri ???
Citat | Raportează către un administrator
Liliana Jighira
0 #3 Liliana Jighira 31-07-2019 02:05
Am rectificat, mulțumim! Am vrut să scriu că așa se întâmplă când 31 pică miercuri sau vineri și a ieșit ce a ieșit.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 27 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9429   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6098   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8083   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8066   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2418   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6187   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5272   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.7900   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeți că primarul Allen Coliban va face „curățenie” la secția de handbal a CSM Corona Brașov după ratarea promovării în Liga Națională?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter