myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Troiță nouă „Între Chietre” pentru Juni. Primarul George Scripcaru printre ei

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Junii din Șcheii Brașovului au de acum o nouă troiță.  În zi de mare praznic, Înălțarea Sfintei Cruci, deloc întâmplător, s-a făcut sfințirea Troiței Înălțarea Domnului, așezată la Pietrele lui Solomon, la înălțime însă, în locul numit „Între Chietre”. Evenimentul a început după Sf. Liturghie, la locul în care aceasta a fost amplasată, acolo unde, în Duminica Tomii, urcă Junii după defilarea călare prin oraș, fiind organizat de Junii Bătrâni ai Brașovului și Junii Albiori (Junii Naționali Albi). Troița din lemn sculptat și cu icoane pictate pe sticlă a fost realizată de copiii de la Parohia Carpați Brașov (Biserica de la Metrom) în tabăra de vară de la Sâmbăta de Sus din 2018, sub îndrumarea ing. Sorin Suciu și a prof. Nicoleta Suciu. Lucrarea face parte din programul de lucru cu copiii și tinerii de la Parohia Carpați Brașov coordonat de părintele paroh Tudor Sicoe. Sfințirea a fost făcută de protopopul Brașovului, pr. Dănuț-Gheorghe Benga, alături de preoții parohi de la Biserica Sf. Treime din Șcheii Brașovului (de Pe Tocile), pr. Tudor Sicoe de la Parohia Carpați și pr. prof. dr. dr. Vasile Oltean, directorul Complexului Muzeal „Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului”, unde există și un Muzeu al Junilor.  Profesorul Vasile Oltean este un cercetător fervent al străvechii așezări a românilor șcheieni și autor al unor cărți despre troițele acestora, peste 60, cele mai multe din lume pe un colț de oraș, repere ale unei istorii zbuciumate de apărare a dreptului cutumiar de locuire și de credință și hotare ale satului devenit cartier. „Troiţele, monumente creştine aşezate la răspântii de drum, reprezintă una din emblemele spirituale ale Braşovului. Nicăieri în România nu există un colţ de oraş mai presărat cu troiţe cum e Şcheiul. Ridicate cu credinţă de către vechii braşoveni, troiţele dădeau bineţe trecătorilor, îi însufleţeau pe români în lupta cu autorităţile străine, erau loc de închinăciune şi popas în drumul junilor, la marile sărbători. Să nu uităm Troiţa de la Cutun din 1292, păstrată și astăzi, troiță din lemn acoperită cu șindrilă. Cutun înseamnă cătun, acolo era capătul satului, acolo unde începe Drumul Vechi spre Şaua Tâmpei. Obștea românească de aici și-a apărat drepturile și credința și are eroi uitați, cum e Ilie Birt, care, dacă românilor li s-a interzis multă vreme de către stăpânirea străină să aibă biserici din piatră, a făcut troițe de piatră cu care a umplut Șcheiul”, a spus prof. Oltean (video 5). La rândul său, protopopul Brașovului a subliniat semnificația sfințirii troiței în ziua Înălțării Sf. Cruci (video 4).
La manifestare, al cărui început l-a dat surlașul Ovidiu Gheorghe Bodean (video 1), au fost prezenți Juni din cele două grupuri, cei mai mulți îmbrăcați în costumele lor pitorești, cu familiile, dar și primarul George Scripcaru, în primul rând, în calitatea sa de membru al Societății Junilor Bătrâni.
„Troița Înălțarea Domnului este inspirată de un model de troiță funerară de la Muzeul Maramureșului din Sighetu Marmației, făcută în jurul anului 1800 de crucerul Onisim Conta. Fața Troiței cu modelul sculptat în lemn prezintă Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos, la bază Adam și Eva la Pomul Raiului, la umerii Mântuitorului sunt Soarele și Luna, iar la partea superioară a troiței sunt rozete și vârtejurispecifice artei populare românești. Fața Troiței cu icoane pe sticlă conține cinci icoane pe sticlă încastrate în lemn, cinci momente importante din viața Bisericii: Nașterea Domnului, Botezul, Răstignirea, Învierea și Înălțarea. Icoanele au fost realizate după modele de icoane de sticlă din Transilvania”, a explicat ing. Sorin Suciu, îndrumătorul pe partea de sculptură a copiilor de la Parohia Carpați.

La final, Dan Despan, membru al Grupului Junii Bătrâni, cunoscut poet, a citit o creație special dedicată acestui moment (video 6).

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 16-09-2019 10:13
Uauuuu.... Un moldovean împuțit a ajuns membru al junilor. Al trocarilor? Ce-au decăzut șcheienii ăștia. Nu că ar fi fost cine știe ce dar nici chiar așa.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Ma, 02 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8747   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0535   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6329   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4161   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2316   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2041   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4924   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.1400   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Ar trebui să se permită fiecărui român să aleagă vaccinul pe care il doreşte?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter