myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „Bisecții”, oamenii speciali dintr-o zi specială. 392 sunt BRAȘOVENI

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

O întâlnim o sin­gu­ră dată la patru ani. 29 februarie este în mod evident per­ce­pu­tă ca fiind o zi deo­sebită. Cu atât mai mult pentru cei care sunt năs­cuți în această zi, oameni care se simt spe­ciali și mai tineri, fiindcă își numără doar aniversările. Oamenii de știință au calculat care sunt șansele ca un copil să se nască pe 29 februarie: una la 1.461, adică exact câ­te zile trec de la o aniversare la alta. Și tot ei afirmă că cei născuți pe această dată, teoretic, ajung să-și sărbătorească ma­joratul abia la 64 de ani.

Cum a apărut 29 februarie

Împăratul roman Iulius Cezar a avut ideea unei zile în plus. Calendarul roman avea doar 355 de zile, astfel că, la un moment dat, lunile anului nu mai corespundeau cu aceleași anotimpuri. În anul 45 înainte de Hristos, denumit de istorici „anul confuziei”, Iulius Cezar a adăugat în calendar încă nouă zile. Odată la patru ani, se mai adăuga o zi pentru a sincroniza anul calendaristic cu durata dintre două echinocții. Calendarul Iulian a rezistat până la reforma gregoriană din 1582 (mai rezistă și astăzi pentru bisericile ortodoxe de stil vechi). Fără această zi suplimentară anotimpurile ar începe să se deplaseze față de calendar, astfel încât în aproximativ 700 de ani luna iulie ar fi o lună de iarnă în emisfera nordică.

În Evul Mediu, capii bisericii erau complet derutați în a mai stabili data Paștelui: echinocțiul din calendar se decalase față de cel real cu 10 zile. După calcule complicate, Papa Gregoriu a găsit soluția. Fiindcă Pământul realizează mișcarea de rotație în jurul Soarelui în 365 și aproape 6 ore, la fiecare 4 ani, lunii februarie i se mai adaugă o zi. Papa Gregoriu a păstrat regula anilor bisecți, însă a hotărât ca anii care se termina în 00 să nu fie bisecți decât dacă rezultatul împărțirii lor la 400 este un număr întreg. Astfel, anul 2000 a fost bisect, dar anul 2100 nu va fi an bisect.
Biserica Ortodoxă Română în prăznuiește în această zi, printr-o hotărâre din 2002 a Sfântului Sinod, pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea.

Peste patru milioane de „bisecți”

Într-unele ţări, cei născuţi pe 29 februarie îşi serbează ziua pe 28 februarie, iar alţii pe 1 martie, unii devenind majori, legal, când împlinesc 18 ani fie cu o zi mai devreme, fie cu o zi mai târziu. Aproape 13.000 de români (6.558 de bărbați și 6.383 de femei) își aniversau ziua de naștere pe 29 februarie 2012 și peste 4 milioane de oameni din întreaga lume se aflau în această situație, în timp ce în Statele Unite sunt 200.000 de oameni (statisticile sunt de dinainte de 29 februarie 2012). S-au făcut și glume pe seama lor fiind tachinați că la șapte aniversări trebuie să meargă la școală, deși au 28 de ani, sau că își serbează majoratul abia la 64 de ani. Apoi, în ziua lor de naștere nu își pot plăti taxele și impozitele pe motiv că 29 februarie nu apare în calculator.

În 29 februarie 1976 s-au născut cei mai mulți

Din datele furnizate la solicitarea noastră acum opt ani de Direcția Județeană Comunitară de Evidență a Persoanelor (DJCEP) Brașov, în județul nostru existau 196 femei și 190 bărbați născuți pe 29 februarie, deci 386. Datele de care dispunea DJCEP acopereau perioada 1924-2008. În 29 februarie 2012 s-au mai născut la Brașov doar nouă băieți, ajungându-se la 395 de sărbătoriți. Anul acesta, își pot sărbători ziua de naștere pe 29 februarie 392 de brașoveni, 198 de femei și 194 de bărbați, însă nu avem date pentru născuții din 2016. Conform statisticii DJCEP de acum opt ani, 1976 a fost un maxim cu 20 băieți și 15 fete la Brașov. Deși în 1967, Ceaușescu a interzis avortul și 1968 a fost un an cu foarte multe nașteri, 29 februarie 1968 e pe locul doi, 33 (16 băieți și 17 fete), la egalitate cu 29 februarie 1980, când însă au fost 14 băieți și 19 fete.

Intrați în manualul de aritmetică

Cei născuți în 29 februarie spun despre ei că sunt speciali și norocoși. Că sunt și se simt altfel decât ceilalți. Că sunt  răbdători din naștere. C-au intrat în folclor. Și-n manualele de aritmetică: „De câte ori și-a serbat ziua de naștere bunica Simonei, dacă s-a născut pe 29 februarie 1928?” „Bisecții” se simt foarte ciudat, pentru că sărbătorirea celui mai important moment din viața lor, pentru ei are loc doar o dată la patru ani. Dar în același timp, această zi îi face cu mult mai speciali, cu mult mai tineri dacă e să ținem cont de numărul lor de aniversări.
Așa se simte și Costi D., singurul zărneștean născut pe 29 februarie 1972. „M-am născut cu jumătate de oră înainte de miezul nopții. Dacă mai aveam răbdare, era un «mărțișor». Mama a încercat să-i convingă pe medicii de la mater­nitate să mă treacă pe 1 martie, dar nu au vrut, au zis că se întâmplă atât de rar să se nască cineva pe 29 februarie, mai ales într-un oraș mic”.

„Eu când sărbătoresc?”

În anii bisecți, lucrurile sunt clare: petrecerea are loc pe 29 februarie. În restul anilor, „bisecții” se împart în două tabere: unii aleg să petreacă pe 28 fe­bruarie, ceilalți pe 1 martie. Din diferite motive. „Eu sunt născută iarna, nu primăvara, așa că îmi sărbă­to­resc ziua pe 28 februarie. Pe 1 martie lumea acordă mai multă impor­tanță mărțișoarelor”, spune o tânără. Robert e la polul opus: „Aproa­pe în fiecare an îmi săr­băto­resc ziua de naștere pe 1 martie. 28 februarie e prea devreme, ziua mea e după 28”. Costi preferă să nu-și sărbă­torească ziua. „În anii ne­bisecți, pe 1 martie ieșim în oraș și ne săr­bă­torim cumva amân­doi, deși el zice că e mai mult ziua femeilor”, spune soția lui. Tot ea se amuză pe seama faptului că în anii care nu sunt bisecți faptul că este născut pe 29 februarie este pretextul perfect pentru a scăpa de sărbătorire, deși uneori Costi pare să resimtă lipsa zilei lui de naștere. Așa se simte și Maria: „Când sunt în­tre­­bată cum urmează să-mi petrec ziua de naștere sau ce anume vrea cadou de ziua mea și sunt nevoită să răspund, timp de trei ani la rând, că nu am o astfel de zi, mă apucă așa un soi de frus­tra­re”. Totuși, „bisecții” își iau revanșa cu gluma lor favo­ri­tă, răspunsul la întrebarea: „Ghici câți ani am?” „M-am născut în 1972, la Zărnești. Până acum am avut zece zile de naștere oficiale, anul ăsta împlinesc 12 ani. Prin 2028 o să primesc și eu buletinul”. Toți cei care sunt în situația asta spun că se simt mai tineri, mai speciali. Reacțiile celor din jur când află data nașterii sunt dintre cele mai variate. Cert e că „bisecții" nu trec neob­servați și mulți dintre cei care i-au cunoscut chiar pasager își amintesc după mult timp să le spună „la mulți ani” pe 29 februarie.

Au un club virtual

Pentru ei, în Franța, apare, din 1980, „La Bougie du Sapeur”, o gazetă umoristică publicată o dată la patru ani, pe 29 februarie. Și tot pentru ei, niște americani au pus la punct site-ul www.leapyearday.com, un fel de club care adună „bisecți” din toată lumea. În 2012, în această „societate de onoare”, cum se autointitulează, erau mai mult de 6.000 înscriși, iar printre ei, și vreo câțiva români, dintre care doar doi brașoveni. Unul dintre ei Gabriel, spune că, printr-o coincidență a mai întâlnit o „colegă” ca funcționar într-o bancă.
Nici celebritățile nu scapă de acest „ghinion” de a-și serba ziua doar o dată la 4 ani. Compozitorul operei „Bărbierul din Sevilla”, Gioacchino Rossini, este una dintre cele mai mari personalități născutepe 29 februarie 1792, la Pesaro, Italia.

Singura zi în care fetele își pot cere iubitul în căsătorie

O lege străveche spune că în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Legenda datează din Irlanda secolului V. Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară în căsătorie pe bărbați. Pentru  a-i face pe plac, acesta a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie. Tradiția s-a păstrat secole de-a rândul, iar în secolul al XIII-lea a fost chiar adoptată ca lege în Sco­ția, iar bărbatul care refuza cererea în căsătorie era amen­dat. Expunerea acestei legen­de poate fi văzută și în filmul „Leap year” (An bisect).

Familie cu trei copii născuți pe 29 februarie

O familie din Norvegia, Henriksen a intrat în Cartea Recordurilor pentru că cei trei copii ai cuplului s-au născut pe 29 februarie, consecutiv. Heidi a venit pe lume în 1960, Olav în 1964 și Lief-Martin în 1968.

Născuți pe 29 februarie

1972 – Antonio Sabato jr., actor. Este fiul marelui actor Antonio Sabato Sr. A devenit cunoscut ca model de lenjerie Calvin Klein.
1952 – Gheorghe Duca, academician, președinte al Academiei de Științe a Moldovei. Autor a 36 de monografii, manuale și brevete.
1953 – Cristina Fernandez de Kirchner,  președintele Argentinei, din 28 octombrie 2007
1940 – Bartolomeu I, al 270-lea Patriarh ecumenic al Constantinopolului.
1936 – Marin Sorescu - scriitor român Peste 15 volume de versuri, laureat al Premiului Herder, dramaturg (A treia țeapă, Iona, Matca, Paracliserul), romancier (Viziunea vizuinii, Trei dinţi din faţă), publicist, traducător.
1920 - S-a născut actrița franceză Michele Morgan
1828 – John Philip Holland, inventatorul și constructorul primului submarin modern, creatorul şi constructorul primului vas subacvatic acceptat de U.S. Navy.
1900 – Jean Negulesco, regizor român stabilit în SUA, membru de onoare a Academiei Române. Și-a început cariera de cineast la Hollywood, unde a lucrat cu Marilyn Monroe (Cum să te căsătorești cu un milionar) sau Fred Astaire (Daddy Long Lags)
1792 – Gioacchino Rossini, compozitor italian. Este cunoscut în special pentru opera „Bărbierul din Sevilla”.
1468 – Papa Paul al III-lea. Pe numele laic Alessandro Farnese, a păstorit Sfântul Scaun între 1534-1549.

Citiți și:

2020 - an bisect. Tradiții și superstiții

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Mie, 28 Sep 2022
Euro   Euro   EUR   4.9479   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   5.1794   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5370   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.2155   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2630   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7520   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5298   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   119.9700   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că este momentul oportun pentru majorarea salariilor aleşilor locali?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter