myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Sâmbăta Mare, ziua în care Hristos coboară la iad, aduce și superstiții bizare

  • Apreciez !Nu-mi place !-5
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sâmbăta Mare este ultima zi de post, dinaintea marelui praznic al Învierii Domnului. În intervalul dintre Răstignirea pe cruce și Înviere, pentru ca moartea Lui să nu pară iluzorie oamenilor, Fiul lui Dumnezeu a lăsat trupul Său să zacă în mormânt trei zile și în acest timp S-a coborât cu sufletul la iad, sfărâmându-i porțile. Trăind timp de trei zile numai prin suflet, Iisus a voit să ne arate că este posibilă o viață spirituală, biruitoare și fericită, și fără de trup. Până la El, oricine murea se ducea la viața chinuită din iad, întrucât toți treceau pragul eternității cu sufletul schilodit de păcat. Aceste trei zile de viață ale lui Iisus cu sufletul despărțit de trup formează începutul Raiului. Începând din acest moment, sufletele celor drepți sunt așezate în Rai până la Învierea lor cu trupurile. Această Înviere, numită și Învierea de Obște, va avea loc la a doua venire a Mântuitorului. Un alt motiv pentru care Iisus S-a pogorât la iad a fost acela de a încredința și celor de acolo, care au trăit pe pământ înaintea Sa, Vestea cea bună a mântuirii neamului omenesc de sub robia diavolului și a păcatului. Astăzi credincioșii se roagă, se reculeg și se pregătesc pentru ca la sfârșitul acestei zile să ia parte la slujba de Înviere.
În Sâmbăta Mare se sacrifică mielul și în această zi se prepară bucatele tradiționale: drobul, friptura și borșul de miel. Înainte de slujba de înviere, gospodinele pregătesc coșul cu bucate, care urmează să fie dus la biserică, pentru a fi sfințite de preot. În Sâmbăta Mare femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor și fac ultimele retușuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paști, care e o sărbătoare de înnoire. În creștinismul timpuriu, cei care se botezau (catehumenii) în timpul slujbei de Paști erau îmbrăcați în alb. Ei purtau aceste veșminte întreaga săptămână, ca pe un simbol al noii lor vieți. Cei deja botezați nu purtau haine albe, ci numai noi, pentru a arăta că împărtășesc noua viață a lui Hristos. În acest fel, obiceiul de a purta haine noi a devenit o tradiție de Paști. Se spune că femeile trebuie să aibă măcar o cămașă nouă, iar bărbații măcar o pălărie. Copiii ar trebui să aibă încălțări noi. De aici, zicala: „Crăciunul - sătulul, Paștele - fudulul”.

Femeile au cea mai mare putere

În privința superstițiilor, se spune că „dacă vrei să ți se împlinească cele mai arzătoare dorințe, nu trebuie să dormi cu nici un chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul ființei tale și nu-ți poate dărui ce-ți dorești”. Bărbații trebuie să știe că, în ultima zi a Postului Paștelui, adică astăzi, femeia are cea mai mare putere din tot timpul anului. „Numai atuncea poate să își bată bărbatul, dar e mare păcat că nu își dă seama câtă vlagă zace în ea, pentru că este prea ocupată cu bucătăreala”. O altă superstiție mai ciudată, deloc în concordanță cu spiritul sărbătorii și cu morala creștină, spune că, dacă vrei să furi fără a fi prins în tot restul anului, este musai să furi ceva în noaptea de Paști. În același timp, ca să nu ți se fure nimic, este bine să nu dai nimic din casă în Sâmbăta Mare. Pentru ca toți membrii familiei să fie sănătoși în decursul întregului an, oasele și resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr. Dacă te împiedici în drumul spre biserică (nu e cazul în acest an), în noaptea de Înviere, îți va merge prost tot anul. Dacă ai probleme cu dantura, atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ții un fier între dinți, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele întreg anul. Când ajungi acasă de la slujba de Înviere, nu este bine să mănânci carne, ca să nu vină lupii la vite, nici ouă, ca să nu îți miroasă gura în tot anul.

 

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
0 #1 Barbu Gh. 18-04-2020 10:07
Obiceiuri proaste, demne de Evul Mediu. Asta ca asta, dar vă dați seama ce disperare este în gașca paraziților în sutană? Ce pierderi uriașe au ei acum? Să nu mai vândă ei pită veche stropită cu vin „Babanu”? Lumânări cu un leu bucata....
Citat | Raportează către un administrator
Liliana Jighira
-2 #2 Liliana Jighira 18-04-2020 13:10
Citez pe Barbu Gh.:
Obiceiuri proaste, demne de Evul Mediu. Asta ca asta, dar vă dați seama ce disperare este în gașca paraziților în sutană? Ce pierderi uriașe au ei acum? Să nu mai vândă ei pită veche stropită cu vin „Babanu”? Lumânări cu un leu bucata....

Ceea ce este prezentat mai în a doua parte nu are legătură cu creștinismul propriu-zis, cu tradiția bisericii, cu ceea ce se cuvine să se facă în biserică. Sunt credințe populare și datini vechi. În ceea ce privește Paștile, acestea se distribuie gratuit și așa a fost întotdeauna, deși pe lângă pâinea sfințită e și efortul oamenilor din Consiliul Parohial, care le taie, le pun în cutii sau plicuri etichetate (tipărite, ceea ce costă) și le distribuie la ore la care alții sunt deja la chiolhan. Cei mai mulți participă la Înviere cu candele aduse de acasă, nu e nevoie să cumpere lumânări. Dar și acelea costă, sunt făcute în atelierele din mănăstiri, credeți că cei de acolo trăiesc doar cu aer? Dvs. călcați în biserică - vorba românului - din ani în Paști, dacă și atunci, dar comentați din auzite cu o ură nejustificată. Stați liniștit, că nu vine nimeni peste dvs. să vă ia nimic.
Citat | Raportează către un administrator
Barbu Gh.
0 #3 Barbu Gh. 18-04-2020 15:47
Citez pe Liliana Jighira:
Citez pe Barbu Gh.:
Obiceiuri proaste, demne de Evul Mediu. Asta ca asta, dar vă dați seama ce disperare este în gașca paraziților în sutană? Ce pierderi uriașe au ei acum? Să nu mai vândă ei pită veche stropită cu vin „Babanu”? Lumânări cu un leu bucata....

Ceea ce este prezentat ......dar comentați din auzite cu o ură nejustificată. Stați liniștit, că nu vine nimeni peste dvs. să vă ia nimic.


Ba este justificată sila ce-o am față de acești paraziți! Dacă ar fi plătiți, STRICT, de către cei credincioși, ca-n Occident, nu aș avea nimic cu ei. Cine se declară creștin practicant al vreunui cult, cotizează direct din portmoneul său. NU CU BANI DE LA BUGET, CLAR!? Cu o „X%” din salariu/pensie sau cu o sumă „Y”. Atunci poa' să facă ce vor dar cu respectarea legilor statului. ADICĂ ORICE AFACERE DE-A HAITELOR ÎN SUTANĂ TREBUIE IMPOZITATĂ!! Păi nu? Adică veniturile din vânzarea lumânărilor să fie impozitate.
Și de ce trebuie să plătești „efortul” oamenilor? Păi nu contribuie cu muncă din dragoste față de zeul lor??? Ori îl iubesc cu adevărat ori îl iubesc pe bani? Chiar, ce denumire au ăia de iubesc pe bani.
Și mai este un aspect. În țara asta înapoiată (și unul dintre factorii DETERMINANȚI este chiar popimea) ce s-a mai construit în afară de biserici? Spitale, școli, policlinici cumva?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 10 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9259   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0492   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7056   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4955   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2293   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3424   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5185   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.5300   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că ar trebui să se rennţe la purtarea măştii în exterior?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter