myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

De ce este zi liberă astăzi. Cine lucrează trebuie să fie plătit dublu

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Salariații, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, au parte de un week-end prelungit, fiind libere atât prima zi de Rusalii, duminică, cât și a doua, lunea, potrivit unor modificări aduse acum zece ani Codului muncii.
Există, însă, și anumiți angajați care trebuie să lucreze de Rusalii, din cauza specificului activității. În astfel de situații, ei trebuie să primească în compensare  libere, acordate în următoarele 30 de zile de angajator. În caz contrar, ei vor beneficia de un spor la salariul de bază care să fie de cel puțin 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

„Principala motivaţie pentru care s-a promovat această lege a fost de natură religioasă, deoarece pentru creştini, indiferent dacă sunt ortodocşi sau catolici, sărbătoarea Rusaliilor are la fel de multă importanţă precum sărbă­toarea Paştelui. Nu am avut contestaţii pentru această iniţiativă legislativă, îmi aduc aminte că la acea vreme preşedintele Băsescu a trimis legea spre reexaminare, pentru că voia ca şi ziua de 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, să fie liberă (ceea ce s-a și întâmplat ulterior - nota red.)”, a spus la acea vreme senatorul Ion Chelaru (PSD), unul dintre inițiatorii actului normativ care a modificat Codul muncii.

El a adăugat că, deşi Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh) se sărbătoresc întotdeauna duminica, după ce au trecut 50 de zile de la sărbătorile de Paşti, şi europenii au liber în a doua zi de Rusalii.

Conform tradiției Bisericii, în ziua următoare marilor praznice, creștinii ortodocși sărbătoresc persoanele care au avut un rol important în săvârșirea evenimentului prăznuit. Astfel, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfânta Treime. Trei lăcașuri de cult din Brașov își sărbătoresc astăzi hramul: Biserica Sf. Treime din Cetate (Biserica grecească, cum e cunoscută), Biserica Sf. Treime de Pe Tocile (foto detaliu de pe frontispiciu) și Biserica Sf. Treime din Dârste. 

Învățătura clară a Bisericii primare și acum a celor apostolice spune că Treimea este de o ființă și nedespărțită. Despre această dogmă a sfintei Treimi s-au scris tratate întregi de-a lungul veacurilor, s-au dat multe explicații - unele mai simple și altele mai complexe, dar contează esențialul: există un singur Dumnezeu în trei ipostaze: Tată, Fiu și Duh Sfânt. Tatăl este Creatorul, Fiul este Mântuitorul, iar Duhul Sfânt este Sfințitorul lumii. „Biserica Ortodoxă mărturisește că Sfânta Treime înseamnă trei Persoane (ipostasuri), care împărtășesc aceeași substanță sau natură (gr. ousia). Această credință poate să pară paradoxală, dar acesta este modul în care Dumnezeu ni S-a revelat. Astfel, Biserica se apropie de Dumnezeu în mister divin, apofatic, fiind mulțumită să-L întâlnească personal pe Dumnezeu și să realizeze, în același timp, neputința minții umane de a-L înțelege”, spun teologii. Sărbătorirea Sfintei Treimi în Lunea Rusaliilor e de dată mai nouă și reprezintă o influență catolică, deși Rusaliile se sărbătoresc la fel ca în calendarul ortodox, în a opta duminică după Paști, iar Preasfânta Treime, în duminica următoare. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe însă, a doua zi de Rusalii este numită încă Lunea Sfântului Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, ca în Penticostar.

Citiți și:

Duminica Mare, a Cincizecimii. Rugăciuni speciale / „Scăldatul interzis”

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Comparty

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 23 Iul 2021
Euro   Euro   EUR   4.9219   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1823   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7455   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5428   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2311   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3284   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5165   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.2700   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că un profesor care este prins copiind ar trebui exclus din învăţământ?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter