myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Tradiții bogate la Sântă Mărie Mare - „Paștele din mijlocul verii”

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Creștinii din Bisericile Apostolice prăznuiesc „Adormirea Maicii Domnului” (Sântă Mărie Mare, numită și Uspenia - termen slav) Este una dintre cele mai mari sărbători ale bisericilor creștine istorice și cea mai mare dintre sărbătorile mariologice, Era firesc ca o sărbătoare atât de mare și aproape de sufletul creștinilor să dea naștere multor tradiții, obiceiuri și superstiții.

Sfânta Maria Mare este „prilej de mare bucurie și sărbătoare, acest praznic fiind cunoscut și sub numele de «Paștele din mijlocul verii».

Zi de rugăciune și de pelerinaj

Dacă cei aflaţi în necazuri, în boală sau în momente de cumpănă se roagă cu credinţa Maicii Domnului în această zi îndeosebi, ei vor găsi mângâiere și alinare sufletească. Se crede că Maica Domnului ajută îndeosebi feţele care se roagă Ei pentru căsătorie, femeile însărcinate (pentru o naștere ușoară) și pe cei păgubiţi sau aflaţi în suferinţe. Se spune că pentru a fi sănătos și a-ți proteja familia de necazuri și boli este bine să te rogi Maicii Domnului în această zi și să mergi în pelerinaj la mănăstirile și bisericile cu har, purtând hramul Sfintei Marii. În Maramureș, fetele tinere se duc la slujba bisericească îmbrăcate în straie toate de culoare albă.

Trei luni pentru cununiile ortodoxe

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este considerată și sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă. Tradiția spune că de Sfânta Marie Mare se culeg flori și se pun la icoana Preacuratei considerându-se că apoi ele vor fi bune de leac. În familiile cu fete de măritat, icoana este spălată cu flori de busuioc pentru a avea noroc în dragoste. Acum se culege năvalnicul, o plantă care crește în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile în vârstă. În general, planta aceasta este dăruită fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar și iubitor. Tradiția spune că dacă de Sfânta Marie Mare înfloresc trandafirii, atunci va fi toamnă lungă. În anumite zone, porumbul crud, „în lapte”, este considerat un aliment specific sărbătorii. De pe 15 august se deschidea, în satul tradițional, un important sezon al nunților, sezon care ținea până la intrarea în postul Crăciunului (15 noiembrie).

Zi dedicată pomenirii morților

În cultura populară este fără doar și poate cea mai importantă sărbătoare a verii în religia creștin-ortodoxă, închinată unuia dintre cei mai îndrăgiți sfinți de factură feminină: Fecioara Maria. În cazul sfinților și celor plăcuți lui Dumnezeu nu se poate vorbi despre moarte sau sfârșit, astfel că ziua în care Sfânta Maria și-a dat obștescul sfârșit este pomenită în cultură religioasă drept „adormire”, continuarea vieții în ceruri. În părțile Moldovei, Sfânta Maria Mare era considerată „a morților”, fiind pomeniți toți ce au numele pornind de la cel al Preacuratei și doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) erau sărbătoriți cei care poartă acest nume. De altfel, îÎn satele în care s-a păstrat tradiţia jocului, jocurile sunt interzise în această zi, ele putând fi reluate însă în ziua imediat următoare sărbătorii. În dimineața zilei de 15 august, femeile merg la biserică și împart struguri, prune și faguri de miere. Apoi, femeile merg în cimitir și tămâiază mormintele rudelor.

În Moldova, pentru cinstirea morților și pentru că aceștia să-și găsească liniștea pe lumea cealaltă, se fac fapte de milostenie și se dau de pomană struguri, pâine, prune sfințite în biserica. În anumite părți ale Munteniei – faguri de miere.

Trecerea de la vară la toamnă

Era firesc ca o sărbătoare atât de mare și aproape de sufletul creștinilor să dea naștere multor tradiții, obiceiuri și superstiții.  În popor, Sfânta Marie Mare este sărbătoarea care face trecerea între anotimpul călduros și cel autumnal. Odată trecută această zi, vremea începe și „se strică”, făcând loc ploilor și răcorii. După această zi, se organizează din nou nunți, au loc târgurile de toamnă, se fac însămânțările specifice noului sezon, iar apele nu mai sunt bune de scăldat.

Motivele vegetale se regăsesc în datinile populare legate de această sărbătoare. În unele zone, ziua de 15 august este cunoscută și sub numele de „Cercurile Sfintei Marii” și există obiceiul că fetele tinere, nemăritate, să poarte la sân o plantă numită „năvalnic” pentru a-l atrage pe cel ursit către meleagurile lor. De asemenea, de vor înflori trandafirii în această zi, se crede că oamenii vor avea parte de o toamnă lungă și frumoasă. Și tot în această zi, fetele culeg flori și le așază la icoana Maicii Domnului în semn de cinstire, rugându-se pentru sănătate și împlinirea dorințelor. Despre flori se spune că au proprietăți tămăduitoare.

Cerbii spurcă apa râurilor

Tot de această sărbătoare, ciobanii coboară oile de la munte („La Sântămăria Mare/Tulesc oile la vale!”), bărbații își schimbă pălăria cu căciula, se interzice scăldatul în apa râurilor (fiindcă e spurcată de cerb) și dormitul pe prispă sau în târnațul (pridvorul, tinda) casei. Totodată, în Oltenia, încă se păstrează o regulă nescrisă conform căreia focul nu se va aprinde în vatră dacă vrei să fii ferit de boală și de alte nenorociri. Se aprinde în schimb candela și se lasă să ardă toate ziua. De asemenea, ușa trebuie să fie ţinută deschisă chiar dacă soarele nu a răsărit încă. Se crede că pe ușa pe care va intra, Maica Domnului va împărtăși alinare și voie bună.

Târguri și Ziua Marinei

În această zi se organizau târgurile și iarmaroacele de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării, Sântămăria Mare (15 august) și Sântămăria Mică (8 septembrie), era considerată perioada cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă. La țară, în vii se angajează pândarii (oameni care să păzească viile) și se spune că se „leagă” ciocul păsărilor, pentru ca acestea să nu mănânce boabele de struguri.
În fiecare an, pe 15 august, este celebrată și Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este protectoarea marinarilor. Se fac serbări la malul mării, dar și în orașele dunărene.

Citiţi şi:

Slujbă specială în această seară

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
0 #1 Barbu Gh. 15-08-2020 12:44
Încă un articol pentru retardați.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter