myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Olimpia se transformă în Muzeul sportului și turismului montan

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

 
Puteți contribui cu diverse obiecte la zestrea primei instituții muzeale de acest gen din România.

Peste 240 de bunuri culturale, dintre care unele de patrimoniu naţional, vor sta la baza înfiinţării primei instituţii muzeale dedicate istoriei sportului și turismului montan, a declaratî, într-o conferinţă de presă, directorul Muzeului de Istorie Judeţean Braşov, Nicolae Pepene. El a lansat un apel către braşoveni şi nu numai să contribuie cu obiecte şi distincţii sportive la înfiinţarea Muzeului sportului și turismului montan Olimpia.

Potrivit lui Nicolae Pepene, aceste piese care au fost identificate în depozitul Muzeului de Istorie Braşov - patine, schiuri, crose de hockey, medalii sau diplome - vor fi restaurate şi înregistrate, urmând să fie creată şi o documentaţie cu privire la ele.

„Cele mai valoroase bunuri vor fi clasate şi sperăm să avem şi unele de tezaur naţional", a subliniat Pepene, menţionând că la restaurarea pieselor lucrează o echipă de profesionişti de la Muzeul Județean de Istorie, iar principalul partener extern va fi Universitatea Transilvania Braşov, care are un laborator propriu de restaurare a lemnului.

Unele dintre cele mai valoroase obiecte care vor face parte din expoziţia permanentă a viitoarei instituţii muzeale sunt două patine, pe suport de lemn, cu legăturile de piele, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe care se ataşa, cu ajutorul unui pivot, gheata. Muzeul nu deţine însă nici o gheată.

Acestora li se adaugă medalii din aceeaşi perioadă, unele cu inscripţii în limba germană, schiuri şi beţe, dar şi diploma obţinută de lt. Vasile Scârneci, membru în lotul naţional de patrulă militară la Jocurile Olimpice de Iarnă de la St. Moritz din 1928. Printre bunurile culturale ce vor face parte din viitoarea expoziţie se numără şi unele din perioada comunistă, „a sportului popular", aşa cum va fi denumită - legitimaţii ale baschetbaliştilor braşoveni care au jucat, în anii '60, cu celebra echipă a SUA sau fotografii cu fotbaliştii de la Steagul Roşu din Oraşul Stalin, hockey-iştii care jucau pe patinoarul Olimpia în aceeaşi perioadă ori instantanee de tinereţe ale celebrului tenismen braşovean Ion Ţiriac.

„Tematica principală a expoziţiei de bază de la Olimpia va fi istoria sportului şi turismului montan din zona Braşovului, de la perioada de pionierat până în prezent, însă discursul expoziţiei va identifica temele importante de istorie locală care să fie asociate de vizitator cu noţiuni recunoscute atât la nivel naţional, cât şi în afara graniţelor României, analogiile facilitând înţelegerea”, a explicat istoricul.

În ceea priveşte apelul făcut de Nicolae Pepene către public, el a precizat că sunt binevenite orice fel de obiecte sportive, nu doar diplome sau medalii, şi că există inclusiv posibilitatea achiziţionării acestora.

Proiectul Olimpia - Muzeul Sportului şi Turismului Montan este nucleul unei noi secţii a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, fiind finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021, în cadrul Programului Ro - Cultura, apelul privind "Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate", cu suma de 617.820 lei.

Proiectul, cu o durată de 15 luni, a început în luna iulie 2020 şi se va finaliza în luna septembrie 2021, însă managerul Muzeului de Istorie a afirmat că intenţia este de a fi finalizat mai repede, pentru a prinde sezonul estival următor.  Nicolae Pepene promite că va fi o expoziţie aparte şi pentru că vor fi folosite şi noile tehnologii şi aplicaţii. Proiectul Muzeului va cuprinde şi ateliere pentru elevi şi alte activităţi.

În paralel cu pregătirea expoziţiei permanente, se desfăşoară, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, reabilitarea clădirii care va găzdui muzeul, ea însăşi o piesă arhitecturală de importanţă istorică, aceasta fiind ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea ca sediu al Asociaţiei Săseşti de Patinaj

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 27 Sep 2022
Euro   Euro   EUR   4.9437   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   5.1379   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5513   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1954   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2631   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7496   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5276   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   121.1800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că în conflictul din Ucraina se va ajunge la folosirea de arme nucleare?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter