myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Investiție de 28 de milioane de euro în rețelele realizate de Apa Sibiu

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Consilierii județeni brașoveni au aprobat în ultima ședință de plen din acest an studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici şi cofinanţarea Județului Brașov pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Sibiu și Brașov în perioada 2014-2020. Hotărârea a inclus şi aprobarea strategiei de tarifare a serviciilor de apă-canalizare conform rezultatelor din analiza cost-beneficiu a proiectului. O altă hotărâre adoptată a fost cea privind actualizarea Master Planului pentru indicatorii tehnici, economici și a listelor de investiții prioritare pentru infrastructura de alimentare cu apă, colectare și tratare a apelor uzate, cu finanțare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, în forma transmisă de operatorul regional Apă Canal Sibiu SA (care deservește mai multe localități din Țara Făgărașului).

Studiul de fezabilitate, strategia de tarifare a serviciilor de apă-canalizare şi Master Planul actualizat au fost elaborate de operatorul de apă-canal şi aprobate în prealabil de Jaspers, consultantul tehnic al Uniunii Europene, şi de Comisia Europeană, aceasta fiind o condiţie obligatorie pentru acordarea finanţării.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 190 milioane de euro, din care valoarea aferentă localităților beneficiare din județul Brașov este de 28.664.171,50 euro. Cofinanțarea asigurată de CJ Brașov ajunge la suma de 538.886 euro (2.626.155,21 lei). De implementarea proiectului se ocupă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de alimentare cu apă şi canalizare ADI APA Sibiu, structură din care fac parte primăriile din Ţara Făgăraşului.

CJ Brașov ar putea fi reprezentat în Consiliul Director al ADI Sibiu

Acest proiect, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Brașov Szenner Zoltan „este foarte important pentru Ţara Făgăraşului şi va contribui la rezolvarea mai multor probleme vechi care afectează locuitorii din această zonă. Există mai multe localităţi care acum nu beneficiază de servicii de alimentare cu apă potabilă - Recea, Gura Văii, Dejani, Berivoi, Mândra şi Toderiţa. Două rezervoare de apă prezintă deficienţe şi o parte semnificativă a conductelor de aducţiune din zonă, a vanelor şi armăturilor sunt într-o stare avansată de degradare. Având în vedere amploarea investiţiilor care vor fi executate în judeţul Braşov şi importanţa pe care o acord acestor lucrări, am cerut în mod special să fiu numit reprezentantul Consiliului Judeţean Braşov în ADI Asociaţia de Apă Sibiu. De asemenea, am solicitat în Adunarea Generală a Asociaţiei de Apă Sibiu să fiu numit în Consiliul Director al asociaţiei, pentru că vreau să fiu ţinut la curent cu derularea acestor lucrări şi să merg să le verific şi pe teren, ori de câte ori am ocazia. Actualmente nu există un reprezentant al judeţului Braşov în Consiliul Director al Asociaţiei de Apă Sibiu, dar am primit promisiunea că cererea mea va fi soluţionată în mod pozitiv de Asociaţia de Apă Sibiu”.

Ce investiții vor fi realizate în județ

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Sibiu și Brașov în perioada 2014-2020 reprezintă o continuare a investițiilor finanțate cu bani europeni prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 - 2013.

Astfel, în perioada următoare, se vor reabilita rezervoarele de apă de la Iaşi şi Pojorta, dar se vor construi și unele noi la Iaşi, Dejani şi Toderiţa. Tot perioada următoare vor fi reabilitați 16,9 km de conductă de aducţiune care furnizează apa potabilă din sursa Pojorta către reţelele operate în localităţile Făgăraş, Beclean, Dridif, Voivodeni şi Ludişor. Proiectul pentru care a fost aprobat studiul de fezabilitate mai prevede și construirea unei staţii de pompare, reabilitarea a 4,2 km şi construirea a 15,03 km de aducţiune de apă care vor asigura furnizarea apei potabile pentru localităţile Săvăstreni, Săsciori, Toderiţa şi Mândra. Totodată, va fi construită o stație de pompare și o aducţiune de apă de 7,77 km, care va deservi localităţile Dejani, Recea, Berivoi şi Gura Văii. Nu în ultimul rând, proiectul prevede și extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare pe o lungime totală de 6,17 km şi reabilitarea Staţiei de epurare a apelor uzate din Făgăraş.

Contractul se semnează în 30 decembrie

Toate aceste investiţii sunt considerate prioritare şi au fost incluse în Master Planul aprobat de Consiliul Judeţean Braşov. „Pe 25 noiembrie 2020, Ioan Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a semnat Acordul prealabil de măsuri ce preced semnarea Contractului de finanțare a «Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov». Documentul stabilește ultimii pași rămași în accesarea noilor fonduri destinate dezvoltării infrastructurii de apă și canalizare din aria de operare a operatorului Apă Canal Sibiu SA, precum și data încheierii Contractului de finanțare, fixată pentru 30 decembrie 2020. Acest proiect investiţional de mari dimensiuni şi cu impact deosebit în comunităţile din Ţara Făgăraşului este rodul colaborării autorităţilor locale din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, care au înţeles că numai asociindu-se vor reuşi să atragă fonduri europene pentru investiţii care altfel n-ar fi putut fi realizate”, a declarat preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Ma, 21 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9485   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2171   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7725   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5589   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2395   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3056   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5301   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.2200   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că Loteria celor vaccinaţi va impulsiona procesul de imunizare?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter