myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Primăria Teliu modernizează infrastructura rutieră din comunitatea marginalizată, cu bani din Islanda, Liechtenstein și Norvegia

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La sediul Primăriei Comunei Teliu a avut loc astăzi o activitate de informare cu privire la demararea proiectului „Modernizarea infrastructurii rutiere, în comunitatea marginalizată din Comuna Teliu”, cu participarea reprezentanților din comunitatea locală și a reprezentanților autorității locale.

UAT Comuna Teliu, în calitate de Promotor de proiect, a semnat in data de 23.02.2021 contractul de finanțare nr. 12/23.02.2021/SEE cu Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program, cu scopul implementării proiectului „Modernizarea infrastructurii rutiere, în comunitatea marginalizată din Comuna Teliu”.

Proiectul beneficiază de un grant în valoarea de 39.475 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturi SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală, Schema de granturi mici „Acces la finanțare”, Operator de Program Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Perioada de implementare a proiectului este de 9 luni începând cu 01.03.2021.

Obiectivul general al proiectului consta in imbunatatirea situatiei persoanelor aflate in comunitatile marginalizate din comuna Teliu, judetul Brasov, prin demararea primei etape de realizare a documentatie necesare reabilitarii si modernizarii infrastructurii rutiere.

    Obiectivele specifice ale proiectului:

1) Imbunatatirea capacitatii autoritatii locale de a demara accesarea de finantari ulterioare pentru proiectele de infrastructura mare in zonele sarace, marginalizate din comuna.

Prin implementarea proiectului autoritatea locala va putea sustine prima etapa din masura prevazuta in strategia de dezvoltare locala si anume „Cresterea accesului la serviciile publice de buna calitate”; Obiectivul strategic nr. 1 Reabilitarea si imbunatatirea infrastructurii rutiere a comunei.”

Obiectivul specific vizeaza:

- realizarea documentatie tehnice suport necesare fundamentarii investitiei propuse si anume elaborarea studiilor topografice si a celor geotehnice, precum si a expertizei tehnice .

- realizarea documentatie tehnice specifice-DALI in vederea reabilitarii si modernizarii unui numar de 18 trasee axiale de strazi, dispuse in zona centrala a localitatii Teliu, care impreuna, totalizeza o lungime 6.275 km.

- realizarea documentatiei specifice pentru obtinerea de avize. Pentru fiecare aviz solicitat in Certificatul de urbanism se va realiza o documentatie tehnica specifica, care ulterior va fi transmisa institutiilor vizate in vederea acordarii Avizului mentionat.

- plata taxelor, avizelor acordurilor necesare obtienerii autorizatiei de construire.

2) Imbunatatirea gradului de informare a locuitorilor comunei in ceea ce priveste activitatile proiectului. Implicarea comunitatii locale este esentiala pentru ca aceasta sa inteleaga intentia autoritatii locale, obiectivele vizate prin proiect precum si rezultatele finale vizate dupa perioada de sustenabilitate.

    Descrierea grupurilor-țintă

Grupurile tinta ale proiectului sunt reprezentate de persoanele afectate direct de rezultate proiectului, respect cei 1858 de locuitori ai celor doua cartiere marginalizate si de persoanele afectate indirect de rezultatele proiectului respectiv cei 4556 de locuitori ai intregii localitati Teliu.

  • 735 de persoane din comunitatea marginalizata aflate în risc de saracie si excluziune sociala – persoane de etnie roma 

  • 1123 de persoane din comunitatea marginalizata care nu se aflate în risc de saracie si excluziune sociala

 

Comuna Teliu isi propune prin proiect sa realizeze documentatia tehnica specifica (DALI) si documentatia tehnica pentru obtinerea de avize legale necesare reabilitarii a 6.275 km de strazi din localitate. Strazile ce vor face obiectul proiectului se afla in doua comunitati marginalizate din comuna in care ponderea persoanelor de etnie roma este de 40% din totalul locuitorilor.

Prin proiect sunt vizate pentru modernizare urmatoarele strazi:

Nr crt

Denumire strada

Lungime strada

   

km

1

Strada M. Eminescu

0.300

2

Strada 7 Noiembrie Axial

0.400

3

Strada 7 Noiembrie Ramificatie

0.170

4

Strada Crisan Axial

0.380

5

Strada Crisan Ramificatie 1

0.190

6

Strada Crisan Ramificatie 2

0.125

7

Strada Crisan Ramificatie 3

0.065

8

Strada Horia

0.320

9

Strada 23 August

1.750

10

Strada Tudor Vladimirescu

0.780

11

Strada Vasile Roaita

0.260

12

Strada Nicolae Balcescu (Bisericii)

0.225

13

Strada Ecaterina Varga

0.170

14

Strada Ana Ipatescu

0.230

15

Strada Tudor Vladimirescu (DN 10)

0.200

16

Strada Ion Creanga Axial

0.400

17

Strada Ion Creanga Ramificatie

0.110

18

Strada Ion Luca Caragiale

0.200

 

Pe termen scurt investitia va contribui la dezvoltarea si imbuntatatirea capacitatii administrative de a realiza proiecte de infrastructura mare si de a raspunde nevoilor locuitorilor.

Pe termen mediu investitia va contribui la reabilitarea infrastructurii rutiere din zonele marginalizate, imbunatatind conditiile de viata ale locuitorilor, cresterea accesului si calitatea serviciilor sociale pentru grupurile vulnerabile din comuna, facilitarea mobilitatii populatiei.

Pe termen lung investitia va contribui la:

- reducerea costurilor de transport de marfuri si calatori,

- cresterea eficientei activitatilor economice, reducerea consumul de timp si energie, creand conditii pentru extinderea schimburilor comerciale si implicit a investitiilor productive,

- posibilitatea extinderii transportului in comun si in zonele ce urmeaza sa fie asfaltate,

- imbunatatirea cooperarii inter-regionale si contribuirea semnificativa la cresterea competitivitatii intreprinderilor si a mobilitatii fortei de munca, prin urmare la o dezvoltare mai rapida a judetului pe ansamblu.

Având în vedere specificul schemei de grant, UAT Comuna Teliu va susține sustenabilitatea proiectului și va utiliza rezultatele acestuia, respectiv va valorifica documentația tehnică realizataă prin proiect și o va folosi pentru aplicarea la un program de finanțare până cel târziu 30 aprilie 2024. Scopul final fiind acela de a realiza investiția descrisa prin documentația tehnică, respectiv asfaltarea străzilor vizate prin prezentul proiect

Granturile Norvegiene și Granturile SEE reprezintă contribuția Norvegiei la o Europa verde, competitivă și favorabilă incluziunii. 

Prin Granturile Norvegiene și Granturile SEE, Norvegia contribuie la reducerea disparității sociale și economice și la consolidarea relațiilor bilaterale cu țările beneficiare din Europa Centrală și de Sud și din Țările Baltice.

Norvegia cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul privind Spațiul Economic European (SEE). Împreună cu ceilalți donatori, Norvegia a acordat 3,3 miliarde euro prin scheme de granturi consecutive între 1994 și 2014.

Granturile Norvegiene sunt finanțate exclusiv de Norvegia și sunt disponibile în țările care au aderat la UE după 2003. 

Pentru perioada 2014-2021, subvențiile acordate de Norvegia se ridică la 1,25 miliarde euro.

Prioritățile pentru această perioadă sunt:

 # 1 Inovație, cercetare, educație, competitivitate și muncă decentă;

# 2 Incluziune socială, ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și reducerea sărăciei;

# 3 Mediu, energie, schimbări climatice și emisii reduse de carbon;

# 4 Cultură, societate civilă, bună guvernare, drepturi și libertăți fundamentale;

# 5 Justiție și afaceri interne.

Fondul Român de Dezvoltare Socială este un organism de interes public înființat de Guvernul României prin Legea nr. 129/1998 care a contribuit la administrarea de scheme de grant și programe cu finanțare internațională nerambursabilă adresate comunităților sărace și izolate, majoritatea din mediul rural, și a participat la implementarea efectivă a unor proiecte de interes național, sectorial și local.

Domeniile principale pe care le vizează activitatea FRDS:

•    incluziune socială (cu accent pe comunitățile de romi)

•    dezvoltare socio-economică

•    egalitate de șanse

•    combaterea sărăciei

•    dezvoltare comunitară

•    educație

Începând cu 2018, FRDS este Operator de Program pentru Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.

 

Pentru mai multe detalii despre FRDS și activitatea Programului Dezvoltare Locală vă invităm să accesați adresele:

https://dezvoltare-locala.frds.ro/   

www.frds.ro

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


VEO

Curs BNR

Ma, 11 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9265   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0491   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7238   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4882   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2290   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3462   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5189   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.3800   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că ar trebui să se rennţe la purtarea măştii în exterior?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter