myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă și anul acesta la BRAȘOV / Liberi pe străzi în noaptea de Paști? Nu chiar toți

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Dacă în 2020 s-a făcut prin reprezentanți, din cauza stării de urgență, în acest an, braşovenii vor putea lua Lumina Sfântă de la Ierusalim, direct de la slujba de Înviere a Mântuitorului, oficiată în jurul fiecărui lăcaș de cult, cu participarea credincioșilor, Lumina Sfântă de la Biserica Sf. Mormânt din Ierusalim va fi adusă în România sâmbătă seară, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, după cum anunță Patrairhia Română, şi va fi oferită, ca de obicei, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române, la Aeroportul Internaţional „Otopeni”. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, deci și celor din Brașov. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, o delegaţie din Braşov va merge la Aeroportul Otopeni şi va lua Sfânta Lumină, pe care o va aduce în judeţul nostru. De aici, vom face mai multe puncte să o distribuim bisericilor din Braşov mai repede, astfel încât să o distribuim credincioşilor, la miezul nopţii”, a explicat părintele protopop al Braşovului, pr. Dănuţ Gheorghe Benga.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an, şi care în primele minute nu frige.

Ceva va fi diferit față de anii „normali”. Participarea la slujba de Înviere va sta sub semnul regulilor de pandemie: purtarea măştii şi distanţarea socială, chiar și a împărțirea Luminii. „Preoţii o vor da celor din primul rând, care, mai apoi, pot da şi celorlalţi, sau vor fi consilierii care vor merge printre credincioşi cu Sfânta Lumină şi va lua fiecare”, a detaliat părintele protopop.

După o veche tradiție, slujba de Înviere, cu tot cu Utrenie, se săvârşește în curtea bisericilor. Însă în 2021 şi Liturghia va fi tot în exterior. Doar dacă vor rămâne puţini credincioşi, care să respecte distanţarea de 2 metri între ei în Biserică, se va intra în lăcaşul de cult. „Oamenii să fie civilizaţi, să respecte distanţa de 1,5 metri în exterior şi 2 metri în interior. Dacă preotul constată că au rămas puţini credincioşi, va putea continua în interior şi, din experienţa anilor trecuţi, după ce iau Lumina, mare parte dintre enoriaşi pleacă şi mai rămân puţini”.

La Catedrala Ortodoxă din Piaţa Sfatului (Biserica Adormirea Maicii Domnului), unde slujește și părintele protopop, Sf. Liturghie va fi săvârşită în Piaţa Sfatului, pe o scenă amplasată în faţa lăcaşului de cult, cum s-a făcut, de altfel, în ultimii ani, dar anul acesta va fi şi un ecran pentru credincioşi, tocmai pentru a se evita înghesuiala.

Tot pentru a nu fi creată aglomeraţie, Sfintele Paşti vor fi distribuite încă de sâmbătă după prânz, în toate parohiile.

După cum se știe, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul orar 20.00-5.00 este permisă circulația pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
0 #1 Barbu Gh. 29-04-2021 08:24
De ce se ridică o scenă în Piața Sfatului? Ce suntem noi, o țară musulmană?
SUNTEM CA IRANUL???

HEI, PIȚIPOANCA MOVULUIE ȘI „AITISTUL” LUI PEȘTE, CE FACEȚI VOI AICI!? DE CE VĂ BATEȚI JOC DE BANI NOȘTRI!?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
MB RAD Construct - Radiatoare Industriale

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 26 Oct 2021
Euro   Euro   EUR   4.9476   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2587   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8750   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.6280   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2435   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4423   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5296   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.3300   Scădere
Anunturi MyTEX

Va reuşi Nicolae Ciucă să obţină o majoritate pentru a deveni viitorul premier?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter