myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Aeroportul a fost conectat la rețele / Turnul de control, tot o necunoscută

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Conectarea Aeroportului Internaţional Braşov la reţelele de utilităţi publice a fost finalizată, după cum a anunțat președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea.

Potrivit acestuia, pe parcursul ultimului an, societăţile furnizoare de utilităţi au desfăşurat lucrări importante în zona Ghimbav, pentru racordarea Aeroportului la alimentarea cu electricitate, gaze naturale, apă, precum şi la reţeaua de canalizare. Aceste investiţii au fost planificate, proiectate, executate şi finanţate de societăţile de utilităţi publice, la solicitarea CJ Braşov, instituția care a inițiat și gestionează proiectul obiectivului de investiții. 

Vineri a avut loc pe amplasamentul de la Ghimbav recepţia la terminarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Aeroportului, executate de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud. 

Astfel, Aeroportul are asigurată alimentarea cu curent electric, fiind racordat la reţea cu ajutorul unui cablu amplasat subteran (LES 20 kV), pe o lungime de 185 metri, de la staţia electrică ICA Ghimbav din vecinătatea IAR, până la punctul de conexiune (PC 20kV), construit pe amplasamentul Aeroportului. Punctul de conexiune are o anvelopă din beton, cu acţionare din interior a aparatelor de comutaţie şi cu acces direct din exterior, fiind dotat cu echipamentele necesare asigurării alimentării cu curent electric, inclusiv cu o linie de alimentare de rezervă.

Lucrările propriu-zise au fost finanţate de SDEE Transilvania Sud, iar Consiliul Judeţean Braşov a achitat taxa de racordare la reţea, în valoare de 476.190 lei. În funcție de etapele de dezvoltare a Aeroportului, SDEE Transilvania Sud va realiza lucrări de mărire a puterii maxime absorbite (până la 0,8 MW) și dotarea punctului de conexiune cu echipamentele aferente.

Urmează recepționarea lucrărilor de alimentare cu gaz

Distrigaz Sud Reţele a proiectat şi a realizat lucrările de extindere a conductei de gaze şi realizare a branşamentului la Aeroportul Braşov, în urma cărora obiectivul a fost racordat la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Practic, conducta de distribuţie din localitatea Ghimbav a fost extinsă cu 1.321 metri, fiind pozată subteran, paralel cu drumul de acces către Aeroport - aflat în construcție, până la clădirea energetică de pe amplasamentul Aeroportului, care este şi ea în construcţie. 

De asemenea, a fost construit punctul de cuplare cu căminul de racord aferent (vana de cuplare, branșamentul/racordul de gaze naturale din ţeavă de polietilenă de diametru 110 mm și lungime de 11 metri pozată/montată subteran), care asigură legătura cu conducta de distribuție a gazelor naturale de presiune redusă care alimentează platforma IAR Ghimbav. În căminul de racord au fost montate echipamente specifice: post de reglare şi de măsurare a presiunii gazelor naturale, regulator şi contor. Lucrările s-au încheiat şi urmează să fie recepţionate, costurile acestora fiind suportate de Distrigaz Sud Reţele.

Reţelele de apă şi canalizare, recepționate de anul trecut

Pentru asigurarea alimentării cu apă şi preluarea apelor uzate din zona Aeroportului Internaţional Braşov, operatorul regional SC Compania Apa Braşov SA a realizat trei tipuri de lucrări. Unele au vizat extinderea rețelei pe o lungime de 2.400 de metri, din orașul Ghimbav, până la amplasament, montarea a nouă hidranți de incendiu şi construirea a trei cămine de vane, precum și a căminului de branșament al Aeroportului. De asemenea, a fost realizată rețeaua de canalizare, cu o lungime de 3.700 de metri, de la Ghimbav, până la Aeroport şi cu prelungire în colectorul principal, iar pe traseu s-au construit 77 de cămine de vizitare. Cea de-a treia componentă a lucrărilor a fost montarea conductei de refulare, pe o lungime de 3.300 de metri, de la stația de pompare compactă situată la intrarea în aeroport, până în oraşul Ghimbav, aceasta asigurând descărcarea apelor uzate. 

Toate reţelele sunt amplasate în principal de-a lungul drumului judeţean 103 C care leagă amplasamentul Aeroportului de Drumul Naţional 1. Lucrările au fost recepţionate în septembrie 2020 şi au o perioadă de garanţie de trei ani. Valoarea acestora a fost de aproximativ 16 milioane de lei (cu TVA), finanţarea fiind asigurată din bugetul Companiei Apa Braşov. 

„Extinderea reţelelor de utilităţi publice până la amplasamentul Aeroportului şi racordarea acestuia la alimentarea cu energie electrică, gaze şi apă, precum şi la reţeaua de canalizare sunt investiţii foarte importante şi ne bucurăm că firmele furnizoare au reuşit să le încheie cu succes. În perioada imediat următoare vom recepţiona amenajarea benzii pistei Aeroportului şi vom finaliza procedurile privind desemnarea unui constructor pentru cele nouă obiecte din componenţa infrastructurii aeroportuare. Astfel, vom intra în linie dreaptă în privinţa lucrărilor de construcţie şi în paralel ne vom concentra pe definitivarea infrastructurii de navigaţie aeriană, imediat ce vom obţine răspunsul ROMATSA cu privire la varianta de turn de control agreată”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 03 Dec 2021
Euro   Euro   EUR   4.9487   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3767   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8121   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7595   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2460   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4089   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5302   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0500   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că varianta OMICRON va determina autorităţile să impună noi restricţii?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter