myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOVUL, în avangarda securității cibernetice (VIDEO)

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primul hub de securitate cibernetică din Regiunea Centru se află la Brașov. Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic si Incubator de Afaceri (CATTIA) a găzduit marți evenimentul de lansare (video) a ceea ce se numește pe scurt Bv-CyH, în prezența ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian-Sergiu Teleman și a directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, primarul Braşovului, Allen Coliban, rectorul Universității Transilvania, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan şi de alţi oficiali locali. 

Hub-ul de securitate cibernetică din Brașov reunește actori-cheie din domeniu, având ca membri constituenți Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Centrul Național Cyberint, Atos Convergence Creators SRL și Universitatea „Transilvania” Brașov. Misiunea Bv-CyH este să faciliteze colaborarea în vederea consolidării ecosistemului de inovare în domeniul securității cibernetice, prin crearea unui hub regional ce reunește un pol de competențe existent în acest domeniu, țintind către un impact regional, național și european.

 Bv-CyH are un triplu rol. Primul este unul de educare și conștientizare, mai ales în rândul copiilor din învățământul gimnazial, asupra pericolelor la care se expun în mediul virtual și a modurilor în care se pot evita aceste pericole. O a doua direcție este de orientare profesională și instruire, prin organizarea de evenimente dedicate securității cibernetice: competiții, exerciții dedicate, conferințe, punerea la dispoziție a unei infrastructuri specifice. Nu în ultimul rând, este vorba despre crearea unui ecosistem de inovare, programe de mentorat, incubare, accelerare, start-up, în contextul în care, în contextul actual, mediul virtual nu poate fi conceput fără securitate cibernetică, iar securitatea cibernetică este un domeniu de dezvoltare cu foarte multe beneficii pentru comunități.

„Sunt optimist că va fi un succes”

„Sunt multe lucruri pe care le putem spune când vorbim despre digitalizare și despre contextul actual, dar vreau să mă opresc în cuvântarea de acum asupra a două dimensiuni: cea legată de strategie și cea legată de educație. Din punct de vedere strategic, proiectul lansat astăzi cred că poziționează Brașovul într-o avangardă, într-o zonă de nișă a digitalizării, dar o nișă din ce în ce mai largă și din ce în ce mai importantă. Pentru că, dacă ne gândim și facem o proiecție a viitorului, cred că sunt foarte puține domenii pe care ni le putem imagina că se vor dezvolta cu certitudine în anii următori și unul dintre ele va fi siguranța cibernetică, «cyber security». Este important pentru un oraș din România să se poziționeze în această avangardă - și hub-ul pe care îl lansăm astăzi este un astfel de proiect - pentru că astfel putem să sperăm în a atrage la Brașov competențe, specialiști, start-up-uri relevante în acest domeniu. Toate acestea, într-un domeniu care oricum produce valoare adăugată, constituie o repoziționare strategică importantă pentru Brașov. Cred că dacă reușim să îi co-interesăm pe elevi, să îi atragem către zone care acum sunt în avangarda științei de la aceste vârste fragede, să organizăm hackathoane, să le dăm acces la resurse, să îi punem în contact cu traineri specializați, cred că vom schimba foarte multe destine și vom face foarte mulți pasionați în rândul noilor generații, inclusiv într-un domeniu atât de avansat și de greu de înțeles precum cyber security. Din aceste motive sunt foarte optimist că proiectul de hub de cyber security la Brașov va fi un succes”, a declarat primarul Allen Coliban.

O industrie nouă, care poate păstra specialiștii în țară

Potrivit directorului general al Centrului Național Cyberint SRI, Anton Rog, hub-ul de la Brașov încearcă să creeze un grup de specialiști care să cunoască și să dezvolte ultimele tehnologii în domeniul securității cibernetice, care să dezvolte produse din acest domeniu în România și, în același timp, să păstreze elitele în țară, sporind securitatea cibernetică a sistemelor românești.

„Încercăm să creăm o masă critică de specialiști care să poată să absoarbă tehnologiile, să aducă plus valoare prin industria în sine oferind servicii în România și în afara României, cu valoare adăugată foarte foarte mare. În același timp, având toată cunoașterea asta în România, să ne protejăm mai bine infrastructurile critice. (...) Rolul unor astfel de hub-uri este să punem la un loc mediul academic, mediul public și mediul privat. Acesta este rolul lui principal. Unii vin cu programe, alții vin cu tehnologii, alții vin cu talent. Încurajăm tinerii antreprenori. Eu mă aștept ca numărul de startup-uri pe securitate cibernetică, poate nu imediat, dar într-un an-doi, să explodeze în zona Brașovului, pentru că aici au expertiză, așa cum s-a spus, au asistență contabilă, juridică, spațiu, toate lucrurile astea, trebuie să vină doar cu idei, iar ideile să fie validate. Aici se pot pune la un loc bani, idei, tehnologie, care la rândul lor să producă o retenție de creiere inteligente în România, să ducă la creșterea industriei și nu în ultimul rând la o mai bună protecție a infrastructurilor critice în domeniul securității cibernetice”, a explicat Anton Rog.

După masterat, un program de doctorat în securitate cibernetică

Universitatea Transilvania, unul fondatorii hub-ului, a înființat deja un curs de masterat, în limba engleză, în colaborare cu mai multe firme și instituții, care să creeze specialiști în directă legătură cu nevoile reale ale firmelor din domeniu. „Avem un program de masterat care a pornit cu dreptul, este într-o limbă de circulație internațională, limba engleză, adresându-se nu numai studenților din România, ci și celor din străinătate, și avem în prezent peste 15 la sută din studenții la acest masterat din alte țări. Și o altă condiție a fost de a implica mediul practic, firmele, cei care știu foarte bine ce se întâmplă în lumea reală în activitatea didactică. Practic, masteratul nostru, atât în ceea ce privește planul de învățământ, cât și activitatea de predare, este desfășurat în colaborare cu mai multe firme și instituții”, a explicat rectorul Universității Transilvania, Prof. Dr. Ing. Ioan Vasile Abrudan. Numărul de locuri din cadrul masteratului va fi mărit de la 25 la 30 de locuri. „Cu certitudine vom avea doctoranzi în acest domeniu începând din această toamnă, absolvenți de masterat, atât din România cât și din străinătate”, a mai adăugat rectorul Abrudan.

Transformarea digitală avansează foarte rapid

Digitalizarea este o temă centrală în această perioadă de distanțare și de alterare a vechilor modele de interacțiune. Transformarea digitală avansează foarte rapid și aduce în prim-plan un element esențial în bună funcționare a sistemelor, respectiv securitatea cibernetică, pentru a identifica și a înlătura riscurile implicate de utilizarea dispozitivelor și rețelelor informatice”, a subliniat directorul ADR Centru, Simion Creţu, detaliind: „Pentru noi, ADR Centru, digitalizarea şi securitatea cibernetică reprezintă priorităţi regionale de maximă importanţă, tratate ca atare în viitorul Program Operaţional Regional 2021-2027, pe care îl vom coordona în calitate de Autoritate de Management. Astfel, în următorii ani vom sprijini financiar structurarea de comunităţi digitale prin Axa Prioritară 2 - «O regiune digitală», unde vom avea un buget de peste 116 milioane euro pentru o regiune inteligentă, ce poate fi realizată prin intervenţii de tip smart-city şi digitalizarea serviciilor publice. Un centru de educaţie şi inovare în domeniul securităţii cibernetice la Braşov nu poate fi decât un mare avantaj pentru întreaga Regiune Centru, pentru a creşte încrederea viitorilor utilizatori, fie ei cetăţeni, turişti, parteneri, clienţi sau furnizori în sistemele informatice”.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a reamintit că instituţia pe care o conduce este primul consiliu judeţean din România care implementează un sistem digital integrat, în baza unui proiect în valoare de 3,7 milioane de lei finanţat în cadrul POCA 2014-2020. „În acest context, problema securităţii cibernetice este de maximă importanţă pentru noi. Totodată, implementăm un alt proiect, în valoare de 2,7 milioane de lei, privind extinderea sistemului informatic la nivelul instituţiilor medicale şi sociale din subordinea noastră, iar ţinta noastră este să integrăm în sistem toate instituţiile pe care le coordonăm şi să colaborăm digital cu toate primăriile din judeţ”, a mai spus șeful CJ.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 20 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9477   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6725   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8325   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8048   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2453   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6568   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5297   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   128.6400   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Ar trebui relaxate sancțiunile împotriva Rusiei pentru a se preveni o criză alimentară severă?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter