myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Semnătura electronică împiedicată în... hârtii. CJ a obținut schimbarea legislației

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Consiliul Județean Brașov este deschizător de drumuri la nivel național nu doar în implementarea digitalizării, ci și în asigurarea cadrului legislativ corespunzător îndeplinirii acestui deziderat considerat prioritar atât de Uniunea Europeană, cât și de Guvernul României.

În urma unei solicitări privind necesitatea armonizării legislația națională cu cea europeană în domeniul semnăturii electronice, pe care conducerea administrației județene a înaintat-o mai întâi la Agenția Națională de Administrare Fiscală, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României, iar ulterior la Cabinetul Prim-Ministrului României, Ministerul Finanțelor și Secretariatul General al Guvernului, legislația în domeniu a fost modificată.

Astfel, prin intermediul unei adrese transmise pe 21, respectiv pe 29 aprilie 2021, CJ Brașov a informat autoritățile guvernamentale că prevederile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice nr. 1832/2020 pentru semnarea şi transmiterea unor documente prevăzute în Normele metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1792/2002, prevăd posibilitatea semnării electronice calificate doar pe perioada stării de urgență și pe o perioadă de 30 zile după încetarea acesteia. Totodată, Ordinul nr. 1792/2002 include prevederi nearmonizate cu legislația națională și europeană, în sensul în care angajamentele bugetare se avizează prin semnare și trebuie ștampilate și datate.
„Acest aspect este reglementat corect de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 923/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv, prin care «în situația înscrisurilor sub formă electronică, viza de control financiar preventiv se exercită prin semnătura electronică extinsă a persoanei desemnate în acest sens». Totuși, expresia semnătură electronică extinsă nu este actualizată, tipurile de semnătură electronică definite de Regulamentul UE nr. 910/2014 eIDAS fiind simplă, avansată și calificată”, se menționează în documentul transmis de conducere CJ Brașov.

Administrația județeană a propus armonizarea prevederilor ordinelor ministrului finanțelor nr. 1792/2002 și 923/2014, pentru a elimina interpretările privind utilizarea documentelor electronice semnate cu semnătură electronică calificată, în special cele referitoare la viza de Control Financiar Preventiv Propriu.
De asemenea, a fost solicitată instituirea alternativei de a semna documentele privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice cu ajutorul semnăturii electronice calificate pe perioadă nedeterninată, dacă aceste documente au aplicat sigiliul electronic calificat.
În răspunsul Ministerului Finanțelor, înregistrat la Consiliul Județean pe 31 mai 2021, se precizează că ministrul a emis Ordinul nr. 555/07.05.2021 prin care au fost operate modificări legislative în sensul celor solicitate de conducerea județului.
„Începând cu luna februarie 2021, la nivelul Consiliului Județean Brașov am implementat un sistem digital de emitere și gestiune a documentelor în format electronic, folosind semnătura electronică calificată și sigiliul electronic calificat, dar acest sistem nu a putut fi operaționalizat complet, din cauza unor interpretări contradictorii ale prevederilor legale. În urma demersurilor echipei CJ Brașov, a fost actualizată legislația fiscală, astfel încât procesul de digitalizare să poată fi finalizat. Suntem încântați de faptul că modificările au fost adoptate într-un timp record și sperăm că în următorii ani sistemul va avea un grad cât mai mare de acceptare în rândul beneficiarilor serviciilor publice oferite de consiliul județean - atât persoane fizice, cât și juridice. Astfel, cu ajutorul digitalizării se va elimina necesitatea deplasărilor pentru depunerea la ghișeu a oricărei solicitări, iar răspunsurile la aceste solicitări se vor primi în formă electronică într-un cont în care înrolarea se face gratuit și care poate fi accesat de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet. Pe lângă investițiile importante în infrastructură - aeroport, drumuri, spitale, ne apropiem de standardele europene și în privința interacțiunii administrative. Avem deja semnale că modelul CJ Brașov este în atenția colegilor de la Covasna, Timiș și Brăila și sperăm ca acest model să fie extins în primă fază la nivelul a cât mai multor primării din județ și ulterior să constituie un exemplu de bună practică pentru implementarea la nivel național”, a spus președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 03 Dec 2021
Euro   Euro   EUR   4.9487   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3767   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8121   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7595   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2460   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4089   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5302   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0500   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că accesul în biserici ar trebui să fie permis doar celor care au certificat verde?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter