myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Dumitru Prunariu este Doctor Honoris Causa al Academiei Forţelor Aeriene

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La patru decenii de la primul și singurul zbor al unui român în spațiul cosmic, acad. gen. lt. (r) dr. ing. Dumitru Prunariu, născut și crescut la Brașov, a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa, care i-a fost conferit de către Senatul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, luni, la sediul instituției de învățământ superior militar, într-o ceremonie la care au participat prefectul judeţului, Cătălin Văsii, viceprimarul Braşovului, Sebastian Rusu, comandanţii tuturor structurilor militare din Braşov şi celălalt Doctor Honoris Causa al academiei, rectorul Universităţii „Transilvania”, prof. dr. ing. Ioan Abrudan.

„Conferirea titlului Doctor Honoris Causa, cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, reprezintă o recunoaştere explicită a valorii profesionale, academice şi a prestigiului ştiinţific ale domnului academician general-locotenent (rez.) doctor inginer cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu. În urmă cu 40 de ani, un tânăr ofiţer de aviaţie român – fiu al acestui oraș - ducea tricolorul românesc în spaţiul cosmic, devenind al 103-lea pământean ce explora acest spaţiu. De atunci și până acum, Dumitru-Dorin Prunariu a continuat să-și servească Patria - atât pe plan naţional, în cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene sau al Agenţiei Spaţiale Române - cât și pe plan internaţional, în calitate de ambasador extraordinar și plenipotenţiar al României la Moscova, președinte al Comitetului de politici și relaţii internaţionale al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, președinte al Comitetului ONU pentru utilizarea în scopuri pașnice a spaţiului extraatmosferic, vicepreședinte al Comitetului pentru relaţii internaţionale al Agenţiei Spaţiale Europene sau președinte al Grupului global de experţi pentru activităţi lunare durabile”, se arată în Hotărârea Senatului Academiei, condus de Claudia-Georgeta Cârstea.

Acad. gen. lt (r) dr. ing. Dumitru Prunariu a rememorat principalele momente dinaintea şi din timpul zborului cosmic, precum şi cele de imediat după aterizare. Braşoveanul a fost cel de al 103-lea om care a zburat în spaţiul cosmic, iar România a fost a 11-a ţară care a trimit un om în spaţiu. Prunariu a povestit audienţei că, imediat după ce a trecut euforia scăpării de forţa gravitaţională, a realizat zeci de experimente ştiinţifice în chiar primele ore de zbor. Cele mai multe dintre experimentele misiunii spaţiale la care a participat cosmonautul român au fost propuse de ţara noastră şi au fost realizate cu ajutorul tehnologiei dezvoltate de România. (detalii: 40 ani de la primul zbor în spațiu al unui român, BRAȘOVEANUL Dumitru Dorin Prunariu)

„Aviaţia și cosmonautica înseamnă în primul rând zbor, iar zborul înseamnă, pe lângă spiritul de aventură multă știinţă, dorinţa de a cunoaște, de a învăţa, de a-ţi îmbogăţi spiritul și a trasa noi căi prin care noi, oamenii, să ne croim viitorul. A zbura înseamnă însă și o mare responsabilitate, legată atât de știinţele exacte, de probleme economice, sociale, cât și de știinţele vieţii, aplicate în domeniul aeronautic și cosmic”, a subliniat, în discursul său, Dumitru Dorin Prunariu.

„Sunt deosebit de onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră la această ceremonie deosebită, care omagiază un brașovean cu realizări de excepție, singurul cosmonaut român. Vă urez bun revenit acasă, domnule Dumitru Prunariu! Ați primit numeroase titluri și distincții, ați fost premiat și sărbătorit de foarte multe ori, în țară și în lume, dar sunt convins că, așa cum noi, brașovenii, ne bucurăm de fiecare dată când vă avem alături, și dumneavoastră simțiți mai intens momentele în care sunteți elogiat de comunitatea natală. Noi, braşovenii, poate mai mult decât alţii, suntem mândri de dumneavoastră”, i-a transmis prefectul Mihai Cătălin Văsii (foto 3).

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 05 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9264   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8175   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8439   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0450   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7386   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5188   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.8100   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că autorităţile ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea natalităţii?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter