myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Dumitru Prunariu este Doctor Honoris Causa al Academiei Forţelor Aeriene

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La patru decenii de la primul și singurul zbor al unui român în spațiul cosmic, acad. gen. lt. (r) dr. ing. Dumitru Prunariu, născut și crescut la Brașov, a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa, care i-a fost conferit de către Senatul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, luni, la sediul instituției de învățământ superior militar, într-o ceremonie la care au participat prefectul judeţului, Cătălin Văsii, viceprimarul Braşovului, Sebastian Rusu, comandanţii tuturor structurilor militare din Braşov şi celălalt Doctor Honoris Causa al academiei, rectorul Universităţii „Transilvania”, prof. dr. ing. Ioan Abrudan.

„Conferirea titlului Doctor Honoris Causa, cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, reprezintă o recunoaştere explicită a valorii profesionale, academice şi a prestigiului ştiinţific ale domnului academician general-locotenent (rez.) doctor inginer cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu. În urmă cu 40 de ani, un tânăr ofiţer de aviaţie român – fiu al acestui oraș - ducea tricolorul românesc în spaţiul cosmic, devenind al 103-lea pământean ce explora acest spaţiu. De atunci și până acum, Dumitru-Dorin Prunariu a continuat să-și servească Patria - atât pe plan naţional, în cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene sau al Agenţiei Spaţiale Române - cât și pe plan internaţional, în calitate de ambasador extraordinar și plenipotenţiar al României la Moscova, președinte al Comitetului de politici și relaţii internaţionale al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, președinte al Comitetului ONU pentru utilizarea în scopuri pașnice a spaţiului extraatmosferic, vicepreședinte al Comitetului pentru relaţii internaţionale al Agenţiei Spaţiale Europene sau președinte al Grupului global de experţi pentru activităţi lunare durabile”, se arată în Hotărârea Senatului Academiei, condus de Claudia-Georgeta Cârstea.

Acad. gen. lt (r) dr. ing. Dumitru Prunariu a rememorat principalele momente dinaintea şi din timpul zborului cosmic, precum şi cele de imediat după aterizare. Braşoveanul a fost cel de al 103-lea om care a zburat în spaţiul cosmic, iar România a fost a 11-a ţară care a trimit un om în spaţiu. Prunariu a povestit audienţei că, imediat după ce a trecut euforia scăpării de forţa gravitaţională, a realizat zeci de experimente ştiinţifice în chiar primele ore de zbor. Cele mai multe dintre experimentele misiunii spaţiale la care a participat cosmonautul român au fost propuse de ţara noastră şi au fost realizate cu ajutorul tehnologiei dezvoltate de România. (detalii: 40 ani de la primul zbor în spațiu al unui român, BRAȘOVEANUL Dumitru Dorin Prunariu)

„Aviaţia și cosmonautica înseamnă în primul rând zbor, iar zborul înseamnă, pe lângă spiritul de aventură multă știinţă, dorinţa de a cunoaște, de a învăţa, de a-ţi îmbogăţi spiritul și a trasa noi căi prin care noi, oamenii, să ne croim viitorul. A zbura înseamnă însă și o mare responsabilitate, legată atât de știinţele exacte, de probleme economice, sociale, cât și de știinţele vieţii, aplicate în domeniul aeronautic și cosmic”, a subliniat, în discursul său, Dumitru Dorin Prunariu.

„Sunt deosebit de onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră la această ceremonie deosebită, care omagiază un brașovean cu realizări de excepție, singurul cosmonaut român. Vă urez bun revenit acasă, domnule Dumitru Prunariu! Ați primit numeroase titluri și distincții, ați fost premiat și sărbătorit de foarte multe ori, în țară și în lume, dar sunt convins că, așa cum noi, brașovenii, ne bucurăm de fiecare dată când vă avem alături, și dumneavoastră simțiți mai intens momentele în care sunteți elogiat de comunitatea natală. Noi, braşovenii, poate mai mult decât alţii, suntem mândri de dumneavoastră”, i-a transmis prefectul Mihai Cătălin Văsii (foto 3).

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Ma, 21 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9485   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2171   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7725   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5589   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2395   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3056   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5301   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.2200   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Vi se pare corectă regula „două locuri de parcare pentru fiecare unitate locativă nou construită”?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter