myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOVUL are propria „ordonanță” pentru urși, cea guvernamentală e deocamdată inaplicabilă

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 (privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților) nu poate fi aplicată deocamdată, astfel că autoritățile brașovene vor aplica la nevoie procedura de lucru locală.

Ordonanţa amintită a fost analizată într-o şedinţă informală convocată de prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, la care au participat inspectorul-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean - col. Cristian-Elly Paliştan şi prim-adjunctul său - col. Gheorghiţă-Stelian Trotuş, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov - Ciprian Băncilă şi consilierul pe probleme de biodiversitate în cadrul acestei instituţii - Mirela Moise, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov - Dorin Valter Enache, inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Braşov - Sandu Ioan Mihalte, preşedintele şi preşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni” - Cristina Lapis şi vicepreşedintele asociaţiei - Paula Ciotloş, precum şi directorul Asociaţiei „Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor” - Flavius Bărbulescu.

Lacune și neclarități

În timpul discuţiilor, atât reprezentanţii instituţiilor statului, cât şi cei ai organizaţiilor non-guvernamentale prezenţi la şedinţă au evidenţiat şi anumite lacune sau aspecte nereglementate suficient, sesizate în activitatea din teren.
Astfel, a fost remarcat faptul că medicul veterinar de liberă practică nu poate fi obligat să încheie contract cu unitatea administrativ-teritorială. De altfel, participanţii au menţionat că puţini medici veterinari au pregătire în cazul animalelor sălbatice şi competenţe pentru tranchilizarea urşilor, nu au permise de port-armă şi nu dispun de puşti pentru tranchilizare. De asemenea, participanţii au menţionat că lipsesc echipamente specifice pentru relocare (tărgi, cuşti speciale, mijloace de transport adecvate), dar şi faptul că este extrem de dificilă obţinerea acordului gestionarului de fond cinegetic unde se doreşte relocarea.

La „vânătoare” fără pușcă

Prin ordonanţa amintită, personalul Gărzii Forestiere trebuie să preia unele atribuţii în gestionarea problemei uşilor agresivi care ajung în localităţi, cum este, de exemplu „extragerea prin împuşcare” a exemplarelor care reprezintă o ameninţare imediată pentru viaţa umană. Participanţii au menţionat că extragerea se poate face exclusiv de personalul de specialitate al gestionarului de fond cinegetic sau de personalul tehnic de specialitate al Gărzii Forestiere, dar problema este că salariaţii acestei ultime instituţii nu sunt autorizaţi să deţină arme de vânătoare.
De altfel. în acest moment, se pot face doar pregătiri, pe plan local, pentru punerea în aplicare a OUG 81/2021, întrucât există un termen de 60 de zile în care ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor aprobă, prin ordin, modelul de contract de prestări servicii care se încheie între unitatea administrativ-teritorială şi medicul veterinar care este desemnat ca membru al echipei de intervenţie. De asemenea, nu există încă tarifele privind intervenţia imediată, acestea urmând a fi stabilite tot prin ordin al ministrului, în acelaşi termen de 60 de zile.

Procedură eficientă

„În judeţul Braşov, ne găsim într-o situaţie mai bună decât în alte judeţe, deoarece am aprobat încă de la începutul anului 2020, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, procedura privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animalele sălbatice periculoase şi avem, din fericire, lângă noi şi oameni dedicaţi, din zona nonguvernamentală, care ne ajută în mod voluntar şi cărora le mulţumesc şi cu această ocazie. Aşa încât, până când Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 va putea fi pusă în practică, noi, la nivelul judeţului Braşov vom continua să acţionăm după procedura noastră, care şi-a dovedit până acum eficienţa”, a declarat Cătălin Văsii.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 09 Dec 2022
Euro   Euro   EUR   4.9211   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6615   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7073   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9963   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2412   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4211   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5161   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   118.3900   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că nivelul de trai va crește în 2023?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter