myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. S-a stins Ion Popescu, scriitor și profesor, fost director la „Șaguna”

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Actualizare

BRAȘOV. Pioase omagii de la familie, șaguniști și colaboratori / Profesorul Topolog va fi înhumat luni

Cetățean de onoare al Brașovului, Ion Popescu, unul dintre marii profesori ai Colegiului Național „Andrei Șaguna”, căruia i-a fost și director un timp, renumit scriitor (ipostază pentru care și-a adăugat pseudonimul literar Topolog), s-a stins la 87 de ani. Ion Popescu Topolog (semna și ca Ion Topoloig sau Ion Topolog Popescu) s-a născut în 27 decembrie 1933 în comuna Berislaveşti, judeţul Vâlcea, şi a absolvit al Facultatea de Filologie, specialitatea română-istorie, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În anul 1956 lucrează ca ziarist la ziarul Făclia din Cluj, fiind totodată şi profesor de limba şi literatura română la Liceul Şt. O. Iosif din Rupea, unde a predat până în anul 1960. Timp de doi ani a fost secretar studii muzicale la Teatrul Muzical Braşov urmând ca din 1962 să fie profesor la Colegiul Naţional Andrei Şaguna pâna în 2001. În perioada 1991-1996 a fost şi director al acestui colegiu. În anul 1996 predă Estetica pentrul anul IV de studii la Facultatea de Litere Braşov, devenind profesor colaborator. În 1998, Ion Popescu Topolog a devenit director fondator al Editurii şi Revistei Dealul Melcilor, iar din 2002 până în 2004, lector universitar la Facultatea de Jurnalism a Universităţii Româno-Canadiene din Braşov.

În privinţa activităţilor culturale se remarcă prin funcţia de preşedinte al Comisiei de Cultură, Învăţământ, Culte, Ştiinţa, Sport din cadrul Consiliului Local al Municipiului Braşov în perioada 1990-2000, iar timp de 4 ani (2000-2004) este secretar al Comisiei de Cultură, Învăţământ, Culte, Ştiinţă din cadrul Consiliului Judeţean Braşov”, se arată în raportul care a însoţit propunerea de acordare a titlului de cetăţean de onoare al Braşovului în 2019.

Ion Popescu Topolog este autorul mai multor romane, povestiri şi poeme. Prima lucrare importantă este romanul istoric „Lovituri din umbră”, publicat în 1967. Anul următor publică la Editura pentru Literatură, Colecţia Luceafărul, povestirile „O parte din continent“. Alte lucrări de seamă sunt romane precum „Denisa”, „Torna Torna Fratre”, „Paşii“, „Cicoarea“, „Urmaşii lui Euclid”, „Chemarea țărmului la Acvileia”, „Tatăl şi Fiul”. Ion Popescu Topolog a primit în mai multe rânduri distincţii ale Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România. În anii 1977, 1995 şi 2005 a primit premiul pentru proză, în 1982 Premiul la literatură pentru copii, iar în 2004 Opera Omnia. Premiul „Cartea anului 2015” îl primește pentru romanul „Judith”.

Mai multe despre Ion Popescu Topolog, pe pagina Uniunii Scriitorilor, aici

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Joi, 19 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9474   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7141   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8404   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8270   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2466   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6722   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5295   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   127.9200   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că în acest moment este bine să se renunţe la cota unică?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter