myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Junii vă invită la ultimul Joc strămoșesc din acest an

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi şi Societatea Junilor Dorobanți, îi invită pe toţi braşovenii, amatori de evenimente tradiţionale şi iubitori ai obiceiurilor Junilor din Şcheii Braşovului, la Jocul strămoşesc de la Crucea Dreptăţii (Fântâniţa Popii, pe strada Pajiştei, lângă rezervor), care se va organiza astăzi. Jocul strămoşesc reprezintă una dintre cele mai frumoase tradiţii din Şchei. Aici, ca pretutindeni în spaţiul românesc, jocul are un rol socio-cultural, fiind un mijloc prin care tinerii îşi fac intrarea în viaţa socială a comunităţii. Acest rol este dublat de interesul junilor pentru păstrarea frumoaselor tradiţii locale.
„Îi invităm pe toți brașovenii, si nu numai să participe la  ultimul Joc Strămoşesc din acest an. Vă spun din tot sufletul că tinerii noștri din Șchei care duc tradiția mai departe au așteptat cu nerăbdare reluarea obiceiurilor și îi asigurăm pe toți iubitorii de tradiție că vor avea parte de o bucurie făcută de tinerii juni și Societatea Junilor Dorobanți”, a declarat Radu Durbacă, președintele Societății Junilor Dorobanți.
Jocul strămoşesc este o ultimă rămăşită din perioada în care comunitatea românească din Şchei mai păstra încă multe din trăsăturile caracteristice satului transilvănean tradiţional. Evenimentul constituie unul din rarele momente când, alături de juni, pot fi admirate „băiatele” din Şchei-Pajişte, înveşmântate în fabulosul port tradiţional din Şchei: sumnă şi lăibar de brocart, cămaşă de borangic, „pumni” cusuţi cu fir de argint, brâuri cu paftale din metal preţios.

Sărbătoarea începe de la ora 10.00, cu Hora Junilor în Piaţa Unirii, în fața Bisericii Sf. Nicolae. Aici Junii sunt îmbrăcați în haine „nemțești”, mai exact cămașă albă și pantaloni negri sau, în cazul fetelor, fustă, neagră. Ajutați de cei mai în vârstă, Junii îi invită pe cei care se află în Piața Unirii și în zonă la jocul de la Crucea Dreptății.

Cel  mai important moment al sărbătorii este în jurul orelor 14.00, când băieții și cu fetele ajung  la Crucea Dreptăţi, îmbrăcați cu haine „românești” și lumea îi poate admira cu adevărat, în toată splendoarea și tinerețea lor.

Jocul în costumele populare se încheie după ora 17:00, însă junii merg acasă și se schimbă din nou în haine „nemțești” – de această dată, colorate – și revin la Crucea Dreptății, unde petrecerea continuă până după ora 20:00

Sărbătoarea face parte din calendarul de activităţi ale Junilor, agreat pentru anul acesta și realizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Braşov.

PROGRAM
10:00 - Hora Junilor şi aruncarea buzduganului în Piaţa Unirii (Prund);
14.00 - Aducerea fetelor la joc și  prezentarea dansurilor tradiţionale (hora junilor, sârba, breaza, brâul, braşoveanca și ardeleana);
21:00 - Încheierea evenimentului

În caz de vreme nefavorabilă, jocul va fi reprogramat pentru duminica următoare.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Sunteți de acord cu ceea ce a scris Mihaela Coteț în Ghidul de utilizare a orașului Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter