myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. USR PLUS reclamă calitatea neconformă a apei la Râșnov / Demersuri pentru verificarea apei potabile în tot județul

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Organizația județeană USR PLUS Brașov a anunțat că, prin filialele locale și prin consilierii locali și județeni, „a demarat un amplu proiect privind calitatea apei potabile la nivelul județului Brașov, cu scopul aducerii acesteia la standardele în vigoare, astfel încât să nu mai reprezinte un pericol la adresa sănătății publice”.
 
Deloc întâmplător, în orașul Râșnov s-a încheiat prima etapă a acestui proiect, respectiv analiza datelor existente, „care indică o calitate neconformă a apei potabile şi existenţa unor disfuncţionalităţi ale reţelei de distribuţie, cauzate de tratarea necorespunzătoare a apei”.

Reamintim că la Râșnov a fost, luna trecută, o epidemie de boli digestive și localnicii au acuzat că totul s-ar datora apei din rețeaua publică a orașului (detalii: BRAȘOV. Norovirusul ar fi în apa orașului, totuși, cum spun localnicii / Numărul bolnavilor s-a dublat).

Cei din USR PLUS spun că, din analiza datelor existente, rezultă că apa nu este dezinfectată corespunzător, singurul tratament de tratare a apei constând în dezinfecția cu cloramină. „Măsurătorile arată că valoarea clorului rezidual liber este mult sub limita stabilită de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile. Testele arată existența în apă a unor bacterii care pun în pericol sănătatea publică. Stația de clorinare este închisă, fiind nefuncțională și există probleme pe tot parcursul rețelei de distribuție, la rezervoare și la stațiile de pompare. Până la această dată nu au fost făcute investiții de reabilitare și modernizare la stația de dezinfecție existentă”.

Toate acestea - spun cei de la USR PLUS - în condițiile în care administrația locală se laudă cu faptul că Râşnovul a obținut statutul de Stațiune Turistică de Interes Național (de la finalul anului 2012).

„Ani de zile clorinarea s-a făcut în Râșnov după ureche sau nu s-a făcut DELOC. O demonstrează rezultatele analizelor pe care le găsiți pe contul de Facebook al operatorului GOSCOM. Găsiți analize până în anul 2015. În aceste analize constatăm că, deși Legea 458 stipulează că valoarea clorului rezidual liber trebuie să se încadreze între 0.1 și 0.5 mg/l, în apa potabilă din Râșnov se regăseau urme de clor la limita cuantificării, adică aproape deloc, departe de a se încadra în 0.1-0.5 mg/l. Nici nu e de mirare că în anul 2019 s-a găsit și o bacterie coliformă, care nu ar fi trebuit să fie în apă. Era acolo pentru că clorinarea nu era făcută corespunzător. Cineva aruncă cloramină la ochi în bazin sau nu aruncă deloc (asta spun analizele)”, spune Horia Motrescu, vicepreședinte al filialei județene USR PLUS Brașov și consilier în Consiliul Local Râșnov, care are mai multe postări pe Facebook, însoțite de fotocopii ale unor documente, legate de această situație, chiar de anul trecut.

Mai multe aici.
 
„Lucrul cel mai grav este că această situație era cunoscută de administrația locală încă din anul 2013, dar în tot acest timp nu s-au luat nici un fel de măsuri pentru remedierea problemelor existente, nu s-au făcut investiții, iar subiectul nu a existat în nici un moment pe agenda publică sau pe cea a Consiliului Local. Practic, ani la rând, s-a încălcat cu nonșalanță legea 458 și s-a pus permanent în pericol sănătatea publică, deși măsurătorile impuneau măsuri urgente și consilierii locali USR PLUS au explicat și susținut în mai multe rânduri necesitatea unei stații de clorinare a apei”, acuză cei de la USR PLUS Râșnov.
 
Aceștia mai spun că au solicitat pe cale oficială o serie de informații suplimentare cu privire la analizele efectuate în ultimii 8 ani, precum și la măsurile sau recomandările dispuse de Direcția de Sănătate Publică Brașov operatorului GOSCOM în această perioadă, având în vedere că analizele efectuate periodic arătau tratarea necorespunzătoare a apei.
 
Demersurile făcute la Râșnov vor fi extinse la nivelul întregului județ, cu sprijinul și implicarea consilierilor județeni USR PLUS. Într-o primă etapă, se vor aduna date din fiecare UAT din județ cu privire la:
●    starea sistemului public de alimentare cu apă, a instalațiilor de tratare
●    rezultatele analizelor efectuate în ultimii ani
●    măsurile impuse de autoritatea de sănătate publică județeană în urma analizelor efectuate
●    accesul populației la informațiile privind calitatea apei

„Datele colectate vor fi analizate cu ajutorul specialiștilor, în vederea propunerii de măsuri și investiții absolut necesare pentru asigurarea unei calități corespunzătoare a apei potabile furnizate populației din județul Brașov”, mai spun reprezentanții USR PLUS.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 29 Noi 2021
Euro   Euro   EUR   4.9490   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3853   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8544   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7366   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2474   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4429   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.3200   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că este necesară construirea unei parcări subterane în fața Gării Brașov?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter