myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Vechimea la pensie se mai cumpără încă doi ani

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Legea care prevedea un termen-limită până la 31 august 2021 pentru cei ce vor să cumpere vechime în muncă (completarea stagiului de cotizare la pensia de stat) a fost modificată.

Acest lucru înseamnă că, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 127/2019), respectiv 1 septembrie 2023, românii vor avea posibilitatea să îşi umple golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru stabilirea pensiei. În lipsa acestei măsuri, cumpărarea vechimii pentru pensie n-ar mai fi posibilă între septembrie 2021 şi septembrie 2023.

Potrivit AvocatNet.ro, dacă nu ar fi apărut această lege, cei interesaţi în a cumpăra vechime în muncă ar mai fi putut face asta doar până la 31 august 2021, conform prevederilor OUG 163/2020. După această dată, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor, însă Guvernul a decis amânarea intrării acesteia în vigoare până la 1 septembrie 2023.

Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată. Mai precis, facilitatea a fost disponibilă în perioada noiembrie – decembrie 2010, în baza OUG 94/2010, şi în perioada octombrie 2016 – decembrie 2018, în baza Legii 186/2016.

Vârsta de pensionare şi stagiul complet de pensionare sunt condiţii ce trebuie îndeplinite pentru ieşirea la pensie la limită de vârstă. Ținând cont de faptul că un pensionar îndeplineşte deja aceste condiţii, nu mai poate contribui pentru a-şi completa stagiul de cotizare.

Apoi, în ceea ce priveşte majorarea veniturilor din pensie, vorbim de două situaţii diferite: de persoane care sunt deja la pensie şi pentru care aceasta este singura sursă de venit şi de persoane care sunt la pensie, dar mai câştigă bani şi din alte activităţi.

Legea nr. 263/2010 permite în prezent cumularea cu pensia pentru limită de vârstă a veniturilor obţinute atât din activităţi dependente, cât şi din activităţi independente, indiferent de mărimea acestor venituri. În cazul celorlate tipuri de pensii (pensia anticipată, anticipată parţială, de invaliditate sau de urmaş), veniturile în plus pe care legea le permite sunt limitate.

Aşadar, pensionarii care obţin venituri suplimentare, în condiţiile prevăzute de lege pentru categoria de pensie pe care o primesc, plătesc, oricum, pe lânga celelalte taxe, şi contribuţia la sistemul public de pensii. Pentru pensionarii care nu au alte venituri, legea nu prevede o astfel de posibilitate.

De altfel, OUG nr. 163/2020, care stabileşte modul în care se poate cumpăra vechime în muncă, prevede, printre alte condiţii, şi pe aceea că pot beneficia de acest tip de contract persoanele care nu au calitatea de pensionar. Deci, pensionarii nu pot face plata contribuţiei suplimentare prin contract de asigurat.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 03 Dec 2021
Euro   Euro   EUR   4.9487   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3767   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8121   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7595   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2460   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4089   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5302   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0500   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că accesul în biserici ar trebui să fie permis doar celor care au certificat verde?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter