myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV-Sighișoara, gata până în 2023, altfel se pierd 800 de milioane de euro

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Lucrările de modernizare a căii ferate Brașov - Sighișoara ar trebui finalizate până la sfârșitul anului 2023, astfel încât România să nu piardă finanțarea europeană de 800 de milioane de euro, a declarat comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean, care face o vizită oficială în România, în aceste zile.

„Pentru Brașov – Sighișoara, sunt tronsoane prinse în mecanismul de finanțare european Connecting Europe Facility (CEF), care are ca termen de finalizare 2023. Deși este foarte întârziat, sper ca acești bani, aproape 800 de milioane de euro, să nu îi pierdem, pentru că știu că au început lucrările după întârzieri mari cauzate de contestatările în justiție. Acum lucrările sunt în linie dreaptă și sper să fie finalizate până la sfârșitul anului 2023 astfel încât să nu pierdem acești bani”, a atras atenția Adina Vălean cu ocazia sosirii la București a trenului Connecting Europe Express.

Comisarul european a menționat că probleme legate de investițiile în infrastructura feroviară sunt peste tot în Europa. „Aceasta și este provocarea noastră a Comisiei Europene. De aceea am pus în centrul finanțărilor din Transporturi în PNRR-uri în primul rând proiectele care sunt sustenabile, cale feroviară, transport fluvial, tocmai pentru că este nevoie”, a explicat comisarul european. Proiectele care sunt angajate de România prin PNRR au ca termen de finalizare 2026.

În primăvara anului trecut, asocierea RailWorks a preluat de la CFR SA amplasamentele în vederea începerii lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare pe subsecţiunile Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, pentru circulaţia cu viteza maximă de 160 km/h. Contractul, în valoare de 2,9 miliarde lei (fără TVA), este finanţat din Fondul de Coeziune prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei al Uniunii Europene (85%) şi din bugetul de stat, iar perioada de implementare este de 108 luni de la data emiterii ordinului de începere, din care 48 de luni aferente execuţiei şi 60 de luni pentru garanţie.

Asocierea RailWorks (formată din companiile Aktor, Alstom, Arcada Company si Euroconstruct Trading ‘98) a câștigat și licitaţia pentru modernizarea subsecţiunii Apaţa – Caţa.

Coridorul Rin-Dunăre (ramura nordică) străbate România de la vest spre est, între Curtici şi Constanţa, pe traseul Curtici-Arad-Simeria-Coşlariu-Sighişoara-Braşov-Bucureşti-Constanţa, în lungime de circa 850 de kilometri, din care aproape 566 km de cale ferată sunt modernizați la standarde europene.

Pentru modernizarea tronsonului Sighișoara – Brașov (130 km), contractele au fost semnate în 2020. Loturile de la capete (86 km), care sunt și cele mai mari, respectiv subsecțiunile Sighișoara – Cața (46,5 km) și Apața – Brașov (39,3 km), au fost reunite într-un singur contract, semnat pe 5 martie 2020.  Pentru subsecțiunea Cața – Apața (44 km) contractul a fost semnat pe 22 septembrie 2020. Între Sighișoara și Brașov, în urma lucrărilor de modernizare, lungimea traseului se va scurta la 112,5 km, potrivit CFR Infrastructură.

Credit foto: Economica.net

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+2 #1 Barbu Gh. 19-09-2021 08:11
„Deși este foarte întârziat...” Ăsta-i adevăratul nostru „proiect de țară” penelist.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că programul guvernamental „50/20”, cu privire la cei ce găzduiesc refugiați ucraineni, va fi stopat?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter