myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Un convoi de ARO de la Poșta Română duce, după 500 de ani, răspuns lui Neacșu

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După ce, la finele lunii iunie, primarii din Braşov şi Câmpulung Muscel, Allen Coliban şi Elena Lasconi, au marcat, la Brașov împlinirea a 500 de ani de la primul document cunoscut, scris în limba română - Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către Judele Braşovului, Johannes Benkner - printr-un schimb simbolic de epistole, a venit și timpul unui răspuns.

Acesta, fictiv, desigur, este în cadrul proiectului: „Secolul al XVI-lea versus Secolul XXI: Reconstituire-omagiu pentru unul dintre serviciile cele mai respectate şi protejate - Serviciul Poştal - prin prezentarea evenimentului «După 500 de ani. Răspunsul lui Johannes Benkner către Neacşu din Câmpulung»”.

Astfel, astăzi, 21 septembrie, trei autoturisme marca ARO vor înlocui vechii „călăraşi” pornind, la orele 10.00, din faţa Oficiului Poştal nr. 1 din Braşov, pentru a transporta o corespondenţă simbolică ce va avea ca destinatar Primăria Municipiului Câmpulung.

„Vom reface simbolic traseul serviciilor poştale dintre Transilvania şi Ţara Românească, cu accent special pe legăturile istorice dintre Braşov şi Câmpulung. Un eveniment cu dublă însemnătate din punct de vedere istoric şi un important punct de plecare în refacerea celor două legături între Braşov şi Câmpulung, ancorate în timp: traseul comercial şi traseul informaţional. La proiect participă doi parteneri marcanţi din punct de vedere ştiinţific şi cultural, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Braşov şi Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, care au conceput o scrisoare ficţională, ca răspuns al lui Johannes Benkner către Neacşu din Câmpulung. Nu ştim dacă judele Braşovului i-ar fi răspuns boierului Neacşu de la Câmpulung sau dacă i-a răspuns şi scrisoarea s-a pierdut, dar cu siguranţă ne putem imagina. Totodată, Johannes Benkner nu ar fi primit scrisoarea lui Neacşu şi nici acest răspuns fictiv nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat serviciul de poştă. Cu cai sau cu automobile, corespondenţă între Braşov şi Câmpulung a existat şi încă există, aşa cum au existat şi relaţii comerciale. În pagini de istorie locală mai recentă a intrat şi faptul că la Câmpulung se fabricau celebrele autoturisme de teren marca ARO, multe funcţionând cu motoare fabricate la Braşov. Tocmai de aceea liantul între Câmpulung şi Braşov este şi ARO, motiv pentru care «Scrisoarea lui Benkner din Braşov» va străbate DN 73 într-un convoi de autoturisme produse la Câmpulung”, a explicat Valer Rus, managerul Muzeului Casa Mureşenilor, parte din acest proiect.

Caravana ARO va opri la fiecare oficiu poştal din localităţile de pe drumul ce leagă Braşovul de Câmpulung pentru a fi lăsate, în mod simbolic, misive şi cărţi poştale.

Partenerii evenimentului sunt: Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Muzeul Municipal Câmpulung Muscel, Muzeul Automobilului Românesc, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Brașov, Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov și Poșta Română.

Sursa foto. Facebook/ ARO – mașina de legendă

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Joi, 19 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9474   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7141   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8404   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8270   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2466   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6722   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5295   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   127.9200   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că în acest moment este bine să se renunţe la cota unică?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter