myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Mai trecem la ora de iarnă?

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

2021 ar putea fi ultimul an în care țările din Uniunea Europeană trec (sau nu) la ora de iarnă, după ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, dar România nu a ratificat încă recomandarea, ce ar fi trebuit pusă în aplicare din acest an. 

Astfel că, deocamdată, trecerea la ora de iarnă 2021, ca și în ceilalți ani, se face în ultimul week-end din octombrie 2021, ultima noapte de sâmbătă spre duminică, între 30 și 31 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00. Această zi va fi cea mai lungă zi din an, ceea ce înseamnă că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore.

În ultimii ani au existat multe discuții la nivelul Uniunii Europene și s-a decis renunțarea la sistemul schimbării orei, însă acest lucru nu va intra în vigoare prea curând. România, la fel ca şi restul statelor UE, trebuie să decidă dacă va rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă (cea naturală) şi din anul 2021 decizia trebuia pusă în practică. Astfel, ţările europene care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi efectuat ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Iar cei care decid să adopte ora de iarnă ar schimba ultima oară ceasurile în ultima duminică a lunii octombrie din 2021.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Ideea orei de vară vine din secolul al XVIII-lea și îi aparține omului de știință Benjamin Franklin.  În 1784, acesta a scris un eseu numit „An Economical Project” în care îndemna populația să se trezească mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui, economisind astfel uleiul utilizat la lămpi. De asemenea, omul de știință George Vernon Hudson din Noua Zeelandă a propus schimbarea orei de vară, în 1895. Germania a făcut modificarea la 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. În 1918, ora de vară a fost introdusă și în SUA. În prezent, aproximativ 70 de țări au introdus ora de vară.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ulterior, ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. Schimbarea a vizat reducerea consumului de energie electrică, și a durat, cu mici modificări, până în 1996. În 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în țările Uniunii Europene, fiind prelungit cu încă o lună. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală, economisindu-se energia electrică necesară iluminatului.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
0 #1 Willy 08-10-2021 12:32
Ultimii la toate...
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 22 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9232   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5644   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6092   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9467   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2451   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3316   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5172   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.9000   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Susțineți ideea construcției unui sens giratoriu suspendat în Bartolomeu?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter