myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Doliu în lumea artistică

  • Apreciez !Nu-mi place !+3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sau așa ar trebui să fie. Din păcate s-a stins discret, aproape pe neștiute, unul dintre artiștii brașoveni care dădeauo nouă viață lemnului, Ioan Croitor Brădescu, poreclit nea Lemnarul, pentru că mulți ani și-a avut „sălașul” în Turnul Lemnarului de sub Tâmpa. Dar era îndrăgostit şi de olărit. În urmă cu câțiva ani se mutase la Boholț, unde a continuat să sculpteze și să împărtășească din pasiunea sa și din tainele meșteșugului copiilor și tinerilor.

Născut pe 14 decembrie 1952 la Lunca Bradului (Mureș), Ioan Croitor Brădescu, pasionat de lemn încă din copilărie și îndrăgostit de pădure în egală măsură, a urmat o școală de maiștri în exploatări forestiere și a lucrat ca pădurar în codrii din Munții Călimani. În Brașov a venit în anul 1998, unde s-a recăsătorit și a descoperit sculptura. Totul a început când, la un târg organizat în Brașov, a văzut pe cineva care sculpta în scoarță de copac. La următoarea ediție a târgului a participat cu câteva sculpturi în lemn și încurajat de lumea care era încântată de operele lui a continuat să sculpteze.

Mobilier rustic din rădăcină, obiecte de artă, torţe şi cruci, artă populară şi artizanat, coloane şi stâlpi, toate sculptate în lemn, sunt operele care l-au făcut pe Ioan Croitor Brădescu un sculptor profesionist. Coloana cerului, una dintre cele mai impresionante lucrări ale sale, era admirată de toţi cei care treceau pe la Turnul Lemnarului. „Copacii, arborii cereşti, coroanele cerului şi crucile sunt punţi cosmice, ele au reprezentat şi reprezintă legătura omului cu Divinitatea”,explica sculptorul într-un interviu dat în urmă cu mai mulți ani pentru „Adevărul”. Din rădăcini de copac, bărbatul a creat mai multe obiecte. Una dintre ele este sculptura cu mai multe capete şi o gaură mare, intitulată „Gura spartă a lumii“. Sculptura nu era singura sa pasiune, el descoperind apoi și olăritul. „Lutul, materialul sacru este acela în care odată ce ai băgat mâna, nu ai cum să te laşi. Este fantastic“, considera artistul. Pentru că iubea foarte mult copiii, bărbatul a acceptat să fie și îndrumător.
În Turnul Lemnarului de sub Tâmpa avea depozitate multe dintre operele sale de artă şi îi făcea plăcere să povestească tuturor vizitatorilor despre modul în care le-a realizat. „Lemnul e un material deosebit. Eu lucrez cu ceea ce omul aruncă din curtea lui. Practic, lemnul care urma să moară, îl transform în obiecte de artă. Găsesc strâmbătura de lemn pe care alții o aruncă și îi dau cea mai frumoasă formă…”, obișnuia să spună Ioan Croitor-Brădescu.

Un minunat portret al artistului ce mergea pe urmele lui Brâncuși găsiți aici.

Sursa foto: arhiva personală Ioan Croitor Brădescu

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Alpla

Curs BNR

Joi, 27 Ian 2022
Euro   Euro   EUR   4.9453   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4182   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.9300   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7622   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2446   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4830   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5285   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.9100   Creștere
Anunturi MyTEX

Este firesc ca măsurile de compensare și plafonare a facturilor la energie și gaze să nu se aplice retroactiv?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter