myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Banii de la APIA pentru pajiști permanente se pierd, dacă...

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Din 2022, pentru pășunile, fânețele care nu au amenajamente pastorale nu se vor mai acorda subvențiile pe hectar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), avertizează Prefectura Brașov.

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a transmis tuturor consiliilor locale și primăriilor din județ o adresă prin care atrage atenția asupra faptului că, potrivit prevederilor art. 6 din OUG nr. 34/23 aprilie 2013, privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, „modul de gestionare a pajiștilor se stabilește prin amenajamente pastorale”, iar consiliile locale „au obligația să elaboreze amenajamentul pastoral, valabil pentru toate pajiștile aflate pe unitatea administrativ-teritorială în cauză, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”.

De asemenea, art. 10(1) din același act normativ prevede că „începând cu anul 2021 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”. Termenul prevăzut de OUG nr. 34/2013 a fost prorogat de OUG nr. 225/30.12.2020 până la data de 1 ianuarie 2022.

„După această dată, UAT-urile fără amenajamente pastorale aprobate în întregime prin hotărâri de consiliu local, respectiv care să includă toate terenurile indiferent de forma de proprietate (deţinute de persoane juridice, alte UAT-uri, persoane fizice cu fâneţe), nu vor mai beneficia de subvenţiile europene acordate prin intermediul A.P.I.A. În acest sens, vă adresăm rugămintea de a trata cu maximă responsabilitate și celeritate problema elaborării amenajamentelor pastorale, astfel încât să nu existe riscul de a nu beneficia de subvențiile europene aferente”, se precizează în adresa transmisă consiliilor locale și primăriilor din județ.

Conform datelor Direcției pentru Agricultură a Județului Brașov, suprafața totală a pajiștilor permanente (pășuni și fânețe) din județ este de 159.694,76 hectare. Dintre acestea, pe 65.549,32 hectare sunt aprobate amenajamente pastorale, iar pe 10.641,57 hectare amenajamentele pastorale sunt în curs de elaborare.

Problema amenajamentelor pastorale a mai fost abordată și anul trecut, în cadrul întâlnirii pe care prefectul Mihai Cătălin Văsii a avut-o în februarie 2020 cu primarii și secretarii unităților administrativ-teritoriale din județ, întâlnire la care a fost invitat și reprezentantul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Brașov. Cu acea ocazie, primarilor și secretarilor UAT-urilor din județ le-au fost prezentate obligațiile ce revin autorităților administrației publice locale în privința elaborării amenajamentelor pastorale, precum și contravențiile prevăzute de OUG nr. 34/2013, cu modificările și completările ulterioare.

Diminuarea suprafeţelor de păşuni şi fâneţe poate atrage penalităţi şi sancţiuni din partea Comisiei Europene, care monitorizează angajamentele fiecărei ţări la nivel european.

Elaborarea unui proiect de amenajament pastoral se efectuează în baza studiilor pedologice şi agrochimice, care sunt finanţate în proporţie de 100% de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Oficiul judeţean de studii pedologice şi agrochimice.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Mie, 17 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8849   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8018   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8119   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0503   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2507   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7296   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4976   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   120.2600   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că măsura compensării prețului la combustibil mai este necesară?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter