myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Activități de învățare prin joacă pentru copii: 3 soluții eficiente

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cei mai mulți copii nu sunt încântați când aude de școală și de cursuri suplimentare. Însă dacă este vorba de joacă, imediat devin interesați! Află și tu care sunt cele mai eficiente metode de învățare prin joacă pentru copilul tău!

Învățarea prin joacă - cea mai plăcută activitate prin care copilul își dezvoltă cunoștințele

Învățarea prin joacă începe acasă, la vârste mici. Există o mulțime de jucării interactive și educative pentru toate vârstele. Prin joc, un copil descoperă lumea și modul de funcționare al lucrurilor din jur, își dezvoltă imaginația, simțul echilibrului, învață să identifice soluții și să își gestioneze emoțiile.

Desigur, inclusiv jucăriile și jocurile sunt astfel concepute încât să fie potrivite și adaptate fiecărei vârste în parte. De câțiva ani buni, și cursurile suplimentare, prin care se învață limbi străine, de exemplu, combină elementele educative cu cele ale jocului. Specialiștii au constatat că aceste metode sunt mult mai potrivite pentru psihologia copilului, față de cele clasice. Unii dintre noi încă își mai aduc aminte de perioada în care primeau la grădiniță sau la școală indicația de a sta cuminți pe scăunel, cu mâinile la spate. Din fericire, această abordare nu mai este actuală, specialiștii în educație acordând o importanță tot mai mare stării interioare a copilului și activităților interactive.

Activitățile pot fi individuale, atunci când părintele sau profesorul interacționează cu un singur copil sau de grup. Acestea din urmă, pe lângă contribuția pe care o au la dezvoltarea psihică, fizică și emoțională a copilului, îl învață să își dezvolte și abilitățile sociale, pregătindu-l pentru o relaționare sănătoasă în viața de adolescent și adult.

Pedagogia adaptată vârstei este unul dintre secretele construirii unei relații apropiate și de încredere reciprocă între profesor și copil. Astfel se explică și faptul că majoritatea copiilor au o preferință pentru educatoarele, învățătoarele și profesorii care sunt mai puțin „scorțoși” și se poziționează la nivelul copilului, în timpul desfășurării activităților.

3 jocuri și activități care ajută copilul să învețe prin joacă

1. Jocul cu marionete

Acest tip de joc poate fi practicat și acasă, și la școală. Personajele închipuite pot fi un alter ego al părintelui, copilului, profesorului, colegilor etc. De multe ori, prin astfel de jocuri copiii comunică indirect despre stările pe care le au dar nu știu sau nu vor să le exprime într-o comunicare directă. De asemenea, se pot învăța prin acest tip de joc și unele reguli de conduită sau de evitare a unor situații neplăcute sau potențial periculoase. La fel de util în acest sens ca și jocul cu marionetele este jocul pe roluri.

2. Taberele

La vârsta de 6-7 ani, poți contribui la dezvoltarea copilului din perspectiva independenței, autonomiei și responsabilității rezervându-i un loc în excursii,tabere de engleză de tipul celor organizate de English Kids Academy, Englezacopii.ro, ateliere de creație sau cu profil de sport. La un moment dat tot va trebui să învețe să facă și singur anumite lucruri care țin de propria persoană și, chiar dacă unii copii sunt reticenți la început la gândul că nu vor fi însoțiți de părinți, atenția lor va fi captată rapid de jocurile și activitățile organizate de profesorii cu experiență. Aventura va fi una memorabilă și vor învăța multe lucruri noi fără să își dea seama că parcurg un proces de învățare, datorită jocurilor și activităților distractive specifice.

3. Experimentele

Începând de la vârsta grădiniței, copiii pot fi asistați în operarea unor experimente fizice sau chimice. Desigur, nu veți folosi materiale și substanțe periculoase, dar puteți face experimente cu bicarbonat, oțet, piper, ulei etc. Internetul și canalele TV educative oferă multe surse de inspirație în acest sens. Puteți urmări împreună astfel de filmulețe și să alegeți din ele ceea ce vă doriți să experimentați împreună. În marile orașe, există, de asemenea, cursuri și cluburi la care pot merge copiii pentru a înțelege mai multe despre felul în care funcționează lumea în care trăim.

Așadar, planifică din timp activitățile dedicate copilului tău și stimulează-i procesul de învățare ori de câte ori ai ocazia. Toate aceste elemente îl vor ajuta să capete un bagaj de cunoștințe care îi vor fi foarte utile în anii care vor urma. În plus, el va asimila mult mai ușor informațiile pe care le capătă prin intermediul jocurilor educative adaptate vârstei.

Sursa foto: Pixabay.com

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 05 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9264   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8175   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8439   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0450   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7386   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5188   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.8100   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că autorităţile ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea natalităţii?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter