myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Allen Coliban: BRAȘOV - primul municipiu din România care folosește 100% energie verde

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj în care anunță că Brașovul e primul municipiu din România care folosește 100% energie verde.

Conform Agenției Europene de Mediu, consumul de energie este factorul principal care duce la poluarea cu gaze cu efect de seră. De acum, brașovenii pot fi mândri să știe că orașul lor a câștigat o nouă bătălie în lupta cu încălzirea globală deoarece, în urma negocierii pe care am avut-o cu furnizorul de energie, suntem primul municipiu din România care folosește 100% energie verde. Este încă o inițiativă care cu siguranță va fi prezentată la următoarea ediție a Forumului Orașelor Verzi, și vrem să convingem și alte orașe din România să ne urmeze exemplul. Toate beculețele, toate centralele, toate școlile din subordinea Primăriei Brașov folosesc energie provenită din surse regenerabile. Folosim energie verde până și pentru producerea zăpezii în Poiană. 75 de instituții. 525 de puncte de consum. Mai mult, am reușit să obținem energia verde la același preț cu energia convențională. Încă un pas spre Brașov Capitala Verde a României!”, a scris primarul.

Începând cu ultimul trimestru al acestui an, energia electrică pentru alimentarea celor 75 instituții cu personalitate juridică aparținând Municipalității, a iluminatului public, semaforizării, domeniului schiabil - un total de 525 de puncte de consum - este în totalitate provenită din surse regenerabile, conform actului adițional pe care primarul Allen Coliban l-a semnat cu Electrica Furnizare, în urma negocierii dintre cele două părți. Deși toată energia primită de către Municipalitate este verde, tariful plătit nu este mai mare decât cel pentru energia din surse convenționale.

Din informațiile pe care le deține Primăria, singura autoritate care beneficiază ]n totalitate de energie verde este administrația prezidențială, Brașovul fiind prima administrație publică locală din România beneficiară a acestui tip de energie în proporție de 100%.

Electrica Furnizare asigură energia din surse regenerabile pentru cele 21 colegii și licee, cele 16 școli gimnaziale, 29 de grădinițe, cele 8 creșe, instituțiile de cultură, primăria și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele și punctele termice, piețe, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.)

Conform datelor companiei, Electrica Furnizare asigură 65,44% din energie din surse convenționale: 16.14% din totalul energie furnizate din cărbune, 28.33% energie nucleară, 20,23% din gaze naturale, 0,05% din păcură, și 0,69% din alte surse convenţionale. Din surse regenerabile asigură 34,56% din energia furnizată, astfel: 25.17% din totalul energiei furnizate consumatorilor este produsă hidroelectric, 4,99%, eolian, 0,32% din biomasă, 4,03% energie solară și 0,05% din alte surse regenerabile.

Conform datelor furnizate de operatorul de energie pentru clienți, pentru Primăria Brașov, care beneficiază de serviciul ECO energie verde certificată 100%, cea mai mare parte, 98,78%, este produsă hidroelectric și 1,22% din centrale pe biomasă.

Conform actului adițional, preţul unitar fără TVA, compus din preţul propriu al energiei electrice + Tarife reglementate (transport, sistem, distribuţie) + acciza necomercială + certificate verzi + contribuţie cogenerare pentru toate este de 915,54 lei/MWh. În cazul iluminatului public, preţul unitar fără TVA este de 840,29 lei/MWh, iar pentru domeniul schiabil, preţul unitar fără TVA este de 912,92 lei/MWh.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

jonelule
-10 #1 jonelule 07-12-2021 03:37
Si cum ramane cu acei imbecili care il tot critica pe acest vrednic primar, si care incearca tot posibilul sa-l ponegreasca si sa-l decredibilizeze sau sa-l calomnieze ? Cu toti acei jurnalisti de cacao care l-au luat in bascalie si au incercat sa creeze un curent de opinie extrem de negativ in jurul acestui merituos si destoinic primar ? Pe toti acestia eu i-as scuipa intre ochi, iar pe exceptionalul si capabilul nostru primar l-as felicita in vazul intregii lumi !
Citat | Raportează către un administrator
Willy
-1 #2 Willy 07-12-2021 10:50
Aaaaah... Eu credeam ca municipalitatea si-a montat propriile panouri solare si turbine eoliene...
Citat | Raportează către un administrator
Florea
0 #3 Florea 07-12-2021 11:59
Pentru brasoveni ar fi mai util sa aiba canalizare in toate cartierele, drumuri asfaltate si curatenie in oras decat energie verde.
Cred ca acestea ar trebui sa fie prioritatile primarului.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 05 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9264   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8175   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8439   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0450   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7386   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5188   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.8100   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că autorităţile ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea natalităţii?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter