myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Mihai Ciubotaru, o personalitate remarcabilă a vieții noastre publice, s-a dus la ceruri...

  • Apreciez !Nu-mi place !+5
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

S-a stins din viață, la vârstă de 63 de ani, după o scurtă suferință, Mihai Ciubotaru, personalitate remarcabilă a vieții noastre publice, unul dintre puținii experți în politici publice pe care îi are Romania.

Absolvent al Facultății de Mecanică, Secția Electrotehnică și al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Secţia Relaţii Internaţionale, Mihai Ciubotaru a îmbinat, în tot ce a făcut, rigoarea inginerului cu mentalul strategic impus de crearea de bunuri publice. Doctoratul său în managementul de centru istoric, cu aplicație directă pe Brașov, cu ceea ce trebuie făcut pe fiecare aspect al subiectului în cauză, exprimă sinteza între disciplină și creativitate pe care le avea prin personalitate. Competența sa legată de posibilitățile pe care le are o comunitate sau chiar țara, în anumite domenii, ideile strălucite pe care le dăruia cu generozitate în spațiul public, omului politic și lumii universitare, în tot ce înseamnă politicile publice, exprimau un spirit vizionar și pragmatic totodată.

Ideea de OctoberFest la Brașov, ca formă de refacere a solidarității comunitare, îi aparține lui Mihai Ciubotaru și, din fericire, ea s-a realizat. Insistențele pe care le-a depus pentru ca, pe urmele lui Dimitrie Gusti, intelectualii țării să purceadă să producă o nouă enciclopedie a României, întâlnirile avute cu Casa Regală și demersurile pe care le-a făcut pe lângă guvernatorul BNR și președintele Academiei că să se realizeze acest proiect nu au avut însă finalitate. Ideea rămâne în picioare. După cum rămâne în picioare și ideea lui că spiritul antreprenorial să le fie inoculat studenților de la Universitatea „Transilvania” din Brașov, astfel ca să nu existe absolvent care să nu termine studiile fără să aibă actele unei mici firme pe care să o gestioneze ulterior.

În același spirit a stat și sugestia reorientării eforturilor de cercetare științifică a universitarilor brașoveni spre „mediu”, acolo unde fondurile europene sunt extrem de generoase, iar problematica, complexă și de lungă durată. Sugestia ca să nu existe clădire publică fără să fie producătoare de energie verde ține de aceeași viziune legată de protecția mediului.

A militat, prin aparițiile sale la televiziunea locală, ca administrația locală să facă eforturi radicale în legătură cu poluarea, igiena și curățenia orașului cu mai bine de 5 ani în urmă, înainte ca să existe presiuni naționale și internaționale pe acest subiect.

Mihai Ciubotaru a visat ca Brasovul să fie cel mai civilizat și prosper oraș al României; acest vis a stat la baza implicării sale în producerea Agendei locale 21 și el apare în documentul final al proiectului care a fost construit în acest sens. A trăit să vadă, cu regret, că demersul său nu a fost luat în seamă de guvernarea locală, aceasta continuând să facă ce știe, adică să conducă în afara oricărei viziuni și responsabilități legate de viitor.

Mihai Ciubotaru era conștient de faptul că „urmele” pe care le lăsăm în viață au consecințe în viitor și cu atât mai mare trebuie să fie simțul responsabilității la omul politic.

Cunoscător a patru limbi străine, conectat informațional la lumea externă, lucrând în administrația publică locală și națională, dar și britanică, unde a fost timp de 5 ani directorul unui departament de dezvoltare strategică al unui oraș din Anglia, Mihai Ciubotaru a fost o persoană extrem de generoasă în lucrurile serioase care-l pasionau.

Îndrăgea Brasovul și-și iubea țara, o iubire realistă, pragmatică, nicidecum emoțională, declamatorie. Avea fundamente etice clare în toate relațiile sale sociale și nu se abătea de la ele. În acest sens, al moralității, era foarte riguros.

A fost o persoană de o rară modestie, avea o conduită definită de noblețe.

Dispariția lui Mihai Ciubotaru produce, așa cum se întâmplă cu moartea fiecărui om, un gol afectiv. Dar ea este mult mai mult, ea reprezintă o semnificativă pierdere de potențial al capitalului antreprenorial și intelectual al comunității brașovene. Dacă Mihai Ciubotaru ar mai fi trăit, am fi avut și mai multe oportunități să învățăm de la el, ce trebuie făcut și cum se poate face.

Mihai Ciubotaru a fost un om absolut special, a fost realmente o personalitate.

..............................................................................................................

Redacția cotidianului Transilvania Expres transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Eu
0 #1 Eu 31-12-2021 16:18
Din păcate, asemenea oameni nu au loc și în scena politică, unde ar putea să implementeze ideile care să ducă la adevărate schimbări în bine ale societății. În schimb,mincinoș ii ,lașii ,proștii ,trădătorii, Neoamenii ne conduc țara! Iar cei buni continuă să scadă ca număr...
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 28 Sep 2022
Euro   Euro   EUR   4.9479   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   5.1794   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5370   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.2155   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2630   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7520   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5298   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   119.9700   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că este momentul oportun pentru majorarea salariilor aleşilor locali?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter