myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Zona Star-Prefectură-Modarom se transformă în pietonal împădurit

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După testul din septembrie 2021, din timpul Forumului Orașelor Verzi (FOV), Primăria Brașov pregătește transformarea definitivă în pietonal a zonei Star-Modarom. Consiliul Local a aprobat în ședința de joi hotărârea privind aprobarea documentației faza DALI (Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii) și a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Amenajare spații publice în Municipiul Brașov, zona Modarom - Colegiul Unirea - str. Politehnicii - str. Postăvarului și reabilitare rețelelor edilitare“. Amenajarea acestei zone urmărește crearea unui pol pietonal important, aflat la capătul străzii Republicii, în oglindă cu Piața Sfatului. Intenția este de a transforma această stradă într-o zonă cu vegetație abundentă, constituită din copaci de talie medie și mare, cu bănci, zonă de promenadă și fântână arteziană. Valoarea lucrărilor pentru realizarea investiției este de aproximativ 14,5 milioane de lei, inclusiv TVA.

„Prin acest proiect reușim să redăm pietonilor un spațiu care ar trebui să fie pentru relaxare, pentru plimbare, pentru evenimente, parte din programul de a transforma orașul într-unul prietenos cu oamenii, nu doar cu mașinile. Noul spațiu a fost regândit ca un spațiu public, ca o piață în fața Prefecturii, care va fi contrapunctul Pieței Sfatului, un al doilea pol urban la capătul străzii Republicii. Breteaua Eroilor, dintre Star și Modarom, va fi transformată într-o pădure urbană, singura zonă în care putem avea arbori de talie mai mare, care vor fi plantați gata crescuți, iar în rest vor fi lucrări care înlesnesc și îmbunătățesc spațiile publice gândite pentru pietoni. Anul trecut, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, am și testat, în cadrul unui proiect-pilot, această transformare, iar succesul a fost unul pe măsură. Sute de oameni au participat la Street delivery, care le-a oferit spații de lectură, ateliere creative, activități sportive, expoziții și inițiative de mediu, spectacole de muzică și teatru, evenimente care au însuflețit întreaga zonă. Am prins în proiectul de buget sumele necesare pentru demararea proiectului, iar după aprobarea acestuia, în ședința din 11 februarie, vom putea lansa licitația pentru proiectul tehnic și execuție. Dacă procedura de achiziție decurge fără sincope, putem spera ca lucrările să înceapă din acest an”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform proiectantului, SC JB Arhitectura SRL, Zona destinată intervențiilor cuprinde Piața Prefecturii, b-dul Eroilor (tronson zona Modarom – intersecție cu str. Nicolae Bălcescu), str. Postăvarului (de la intersecța cu b-dul Eroilor la intersecția cu str. Politehnicii), str. Politehnicii (de la intersecția cu str. Nicolae Bălcescu la intersecția cu str. Postăvarului), str. Nicolae Bălcescu (zona pietonală din dreptul colegiului Unirea), b-dul Eroilor (zona din dreptul Pieței Prefecturii către parcul Eroilor).

Suprafața propusă spre amenajare este 1,17 ha și are ca scop valorificarea unor potențiale extensii ale spațiului amenajat în curțile instituțiilor publice și unităților de învățământ învecinate.

Prin aceste intervenții se urmărește atât diminuarea impactului traficului motorizat asupra zonei istorice, cât și contribuția la atingerea obiectivului de creştere a calității aerului în municipiului Brașov.

Detalii din studiul de fezabilitate

Piața Prefecturii

În prezent, spațiul din fața prefecturii are un caracter funcțional și neunitar. Acest spațiu își împarte suprafața între zonele destinate circulațieirutiere și pietonale, spațiul verde și spațiul comemorativ. În locul acestui sistem de spațiicare satisfac în parte câte o singură necesitate, se propune o piață care devine suport pentru toate aceste funcțiuni, dar permite și desfășurarea unor funcțiuni noi, cum ar fi evenimente culturale, comerciale sau cu caracter civic. Piața Prefecturii devine un spațiu public care din punct de vedere arhitectural răspunde caracterului reprezentativ al clădirilor publice care definesc conturul spațial.

În Piață va fi amenajată și o fântână arteziană încastrată în paviment, cu coloane de apă, concept care permite utilizarea spațiului și pentru diferite evenimente.

Bulevardul Eroilor (segment Modarom - Star)

Segmentul Bulevardului Eroilor din dreptul clădirii Universității Transilvania (Facultatea de Inginerie Mecanică) devine corp comun cu piața nou creată. Nu există diferențe de nivel de tip bordură, iar pavimentul este unitar pe toată suprafața pieței (excepție fac zonele de racord cu străzile adiacente și spațiile verzi sau memoriale, unde apar diferențe în stereotomia pavimentului sau în tipul pavimentului).

Segmentul Bulevardului Eroilor din dreptul Colegiului Național Unirea devine un spațiu comun, care permite utilizarea pietonală concomitent cu traficul rutier ocazional (permis doar riveranilor, intervențiilor de urgență și aprovizionării). Caracterul principal al acestui spațiu va fi determinat de o vegetație abundentă, constituită din copaci de talie medie și mare.

Strada Postăvarului

Această stradă are un caracter de tranzit, clădirile adiacente neavând acces din această stradă (există un singur acces în clădirea Colegiului Național Unirea). Pavimentul nu va avea denivelări de tip bordură, iar spațiul va putea fi utilizat concomitent de traficul rutier ocazional și de tranzitul pietonal.

Strada Politehnicii, segmentul din dreptul Colegiului Național Unirea

Câteva dintre casele adiacente străzii au deja spații comerciale sau de alimentație publică la parter. Este de așteptat și dezirabil ca în viitorul apropiat și alte case de pe această stradă să dezvolte funcțiuni publice la parter (spații comerciale și alimentație publică de mici dimensiuni). Prin amenajarea străzii se dorește sprijinirea dezvoltării acestor funcțiuni publice, în mod deosebit prin tipologia iluminatului public și prin stereotomia (modul de tăiere, de fasonare și de îmbinare, n.n.) pavimentului.

Trotuarul străzii Bălcescu din dreptul Colegiului Național Unirea

Restrângerea traficului rutier în zonele descrise mai sus permite lățirea trotuarului din dreptul Colegiului Național Unirea. Pentru a permite un dialog vizual între curtea colegiului și trotuar se propune înlocuirea umpluturii de zidărie din arcadele zidului de împrejmuire cu confecții metalice. Glafurile acestor arcade vor fi amenajate ca locuri de șezut.

Curtea Colegiului Național Unirea

 Într-o etapă distinctă, posibil ulterioară acestui proiect, se propune înlocuirea pavimentului existent, astfel încât să desemneze zonele destinate recreerii și a activităților sportive școlare. Se propune plantarea unui șir de arbori de talie medie în vecinătatea zidului de împrejmuire către strada Bălcescu.

Curtea Facultății de Inginerie Mecanică

Tot într-o etapă distinctă, posibil ulterioară acestui proiect, se propune reamenajarea curții pentru a satisface activitățile de recreere și cele reprezentative. Vegetația existentă va fi menținută (după evaluarea sănătății arborilor) și completată.

 

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

jonelul
-2 #1 jonelul 30-01-2022 15:33
Excelente idei are acest Primar, este greu ca gusturile sau mofturile noastre sa tina pasul cu imaginatia lui debordanta si constructiva. Cei care il critica si il sapa din spate sunt niste imbecili, iar imbecilitatea este o boala larg raspandita si contagioasa, mai ales atunci cand este agravata de rautate si prostie !
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter