myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Update BRAŞOV. De ce nu a cumpărat Primăria strada din Tractorul (DOCUMENTE)

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primăria Braşov a venit cu precizări detaliate după informațiile apărute în spațiul public cu privire la achiziția unui teren (care are destinație de stradă - un tronson din strada Emanoil Bernfeld) de către o persoană fizică, care a participat la licitaţia din decembrie 2021 organizată de ANAF Braşov (Direcţia Generală Regională a Finanțelor Publice - DGRFP).

Astfel:
 
1. Municipalitatea a informat încă din 2020 Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) cu privire la faptul că terenul scos la licitație are destinația de drum și că este interesată de achiziția acestuia. Licitația a avut loc în decembrie 2021, când Ghidul notarilor publici prevedea o valoare a terenului cu destinație de drum de 20% din valoarea terenului deservit, iar raportul de evaluare al DGRFP prevedea o valoare de 40%, valabilă în anul 2020. Conform prevederilor legale, Municipalitatea poate achiziționa un bun, doar la valoarea rezultată în urma unei analize a unui evaluator autorizat ANEVAR, analiză care prevede în 2021 o valoare de 20% pentru terenurile aferente străzilor. Municipalitatea a informat DGRFP-ul cu privire la acest aspect, cât și la faptul că înstrăinarea acelui teren către altcineva decât autoritatea publică locală poate crea o problemă de acces cetățenilor din zonă.
2. Municipalitatea va continua procedurile pentru trecerea în domeniul public a acestui tronson de stradă, prin discuții cu noul proprietar, pentru a afla care sunt pretențiile acestuia. Municipalitatea ia în calcul posibilitatea exproprierii pe cauză de utilitate publică, la valoarea rezultată din evaluarea pe care municipalitatea o are pentru terenul respectiv, care reprezintă 20% din valoarea terenului pe care îl deservește drumul, procentul fiind valabil și în Ghidului notarilor publici din 2022.

Demersurile pe care Primăria Brașov le-a făcut pentru a intra în posesia terenului în cauză:
a) Încă din luna aprilie 2020, printr-o adresă transmisă Direcție Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP), Municipalitatea și-a exprimat intenția de a prelua în domeniul public acest teren, având în vedere că destinația sa este de stradă. Prin aceeași adresă, municipalitatea a solicitat DGRFP acordul pentru a executa lucrări de modernizare pe tronsonul de drum, pentru a reduce poluarea din zonă;
b) În iulie 2020, municipalitatea a revenit cu solicitarea de a amenaja tronsonul de drum și a solicitat transmiterea raportului de evaluare pentru a demara procedura de achiziție a terenului;
c) Reprezentanții Primăriei Brașov au participat la vizita pe teren a evaluatorului DGRFP, căruia i-au prezentat faptul că terenul supus executării silite este un tronson de drum;
d) În aprilie 2021, Primăria a depus o nouă solicitare la DGRFP, pentru a i se comunica stadiul în care se află procedura de executare silită;
e) În octombrie 2021, Primăria Brașov a depus o nouă adresă la DGRFP, prin care și-a exprimat intenția fermă de a participa la procedura de valorificare a terenului și a solicitat informații (data și locul) privind procedura de valorificare;
f) Pentru a putea participa la o procedură de achiziție, Municipalitatea are obligația de a face o evaluare a bunului supus achiziției. Având în vedere că DGRFP și-a propus să vândă acest teren în 2021, Municipalitatea a solicitat, conform prevederilor legale, unui expert evaluator, atestat ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România), să întocmească raportul de evaluare.
g) Începând cu anul 2021, conform Ghidului notarilor publici, care stabilește valorile de piață ale imobilelor, valoarea unui teren care are destinația de drum public este 20% din valoarea terenului pe care îl deservește. Prețul rezultat din evaluarea făcută în 2021 este de două ori mai mic decât cel rezultat din evaluarea făcută de DGRFP în anul 2020, când Ghidul notarilor publici prevedea că valoarea unui teren cu destinația de drum reprezintă 40% din valoarea terenului pe care îl deservește.
h) Având în vedere faptul că procedura de valorificare a avut loc în luna decembrie 2021, Municipalitatea a notificat DGRFP cu privire la modificarea valorii de calcul din Ghidul notarilor publici, cu faptul că datele din evaluare ar trebui actualizate conform prevederilor din ghidul pe anul  2021, adică în conformitate cu data la care are loc procedura, precum și cu faptul că valorificarea către un terț, în afara administrației publice locale, poate afecta cetățenii din zonă.
Cu toate acestea, DGRFP a luat decizia de a continua procedura de valorificare - în condițiile în care valoarea terenului scos la licitație era dublă față de prevederile ghidului valabile în 2021 - și de a înstrăina acel teren către un terț.

Foto: arhivă (caracter ilustrativ)

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+6 #1 Barbu Gh. 07-02-2022 15:02
Dar de ce să cumpere? A făcut primăria locuințele de acolo? NU?????
FOARTE BINE A FĂCUT PRIMĂRIA!!!

Că în toate „cartierele rezidențiale” ăstea noi s-a construit haotic, fără utilități, fără asfalt, fără nimic și acum țipă ăia să le facă primăria!

Nu, tati, nu merge așa!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 06 Dec 2022
Euro   Euro   EUR   4.9126   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6804   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6911   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9667   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2374   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4338   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5117   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   118.3800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Sunteți mulțumit(ă) de activitatea RATBV?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter