myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Aparatul care omoară „din faşă” orice bacterie sau insectă

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Muzeul de Etnografie Braşov beneficiază de una dintre cele mai moderne metode de conservare a patrimoniului. În toamna anului 2021, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, instituţia muzeală a achiziționat o instalație de tratare în mediu anoxic (lipsit de oxigen) a obiectelor de patrimoniu. Aparatul ecologic a fost inclus pe lista de investiţii a muzeului aferentă anului 2021, a costat 133.280 de lei şi a fost pus în funcţiune la începutul acestui an. Exceptând muzeul braşovean, o instalaţie similară, dar dintr-o generaţie mai veche face parte din dotarea Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iaşi. 

Cum funcţionează aparatul?

„Aparatul este o instalație ecologică foarte eficientă și ușor de utilizat. Tehnologia care stă la baza ei a fost preluată de la o instalație similară din domeniul conservării bio a fructelor în camera cu atmosferă modificată, o tehnologie promovată de firma producătoare. Instalația se compune din trei părți principale: un computer, o cutie cu un separator molecular dotat cu compresor şi bule etanșe din folie plastic, închise ermetic, conectate la separator prin anumite racorduri și la computer, printr-un senzor cu fir”, explică dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie Braşov.  

Obiectele de patrimoniu sunt introduse în bule etanșe, racordate la separator și la computer. În câteva zeci de minute, instalația extrage aerul din fiecare bulă şi pompează în schimb azot. Un senzor verifică trei parametri: umiditatea și procentul de azot sau de oxigen. Scopul este acela de a elimina oxigenul și de a crea o atmosferă modificată în care azotul ajunge la o concentraţie aproape de 100% (99%). Azotul este pompat din instalație în așa-numitele bule cu atmosferă controlată (modificată), în care concentrația de azot ajunge până la 99,9%, ceea permite restauratorilor și conservatorilor să curețe de orice infestare cu bacterii sau insecte, atât obiectele din material textil, cât și cele din hârtie și lemn. După 21 de zile în mediu anoxic, orice bacterie, orice insectă, indiferent de stadiul de dezvoltare – ou, larvă, nimfă, insectă, moare.
Instalația foloseşte o tehnologie de top și este ecologică, utilizând ca bază aerul din atmosferă pentru a crea un mediu anoxic în bulele etanşe. Computerul verifică toți parametrii de funcționare şi cu ajutorul unui compresor și al unui separator molecular, divizează moleculele de aer în două părți principale, azot și oxigen. Separatorul păstrează azotul și elimină oxigenul în încăpere sau în atmosferă.

Poate fi pus la dispoziţia publicului larg

Potrivit managerului instituţiei, muzeul poate oferi ca serviciu dezinfectarea prin anoxie publicului larg, colecționarilor și altor instituții muzeale. Procedeul previne infestarea expozițiilor de bază și a expozițiilor itinerante, prin tratamentul preventiv al obiectelor care urmează să intre în expoziții și depozite. „Instalația este mobilă, cântărește doar 85 de kg și dispune de roţi, astfel că poate fi mutată în toate spațiile muzeului, dar şi în secțiile noastre exterioare: Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului din Piaţa Sfatului, Muzeul Etnografic «Gheorghe Cernea» din Rupea şi Muzeul Etnografic Săcele. Procedeul este unul inovator și non-invaziv, fiindcă nu afectează țesutul obiectului și nici nu poluează. Mai mult, prin acţiunea azotului aparatul opreşte procesul oxidativ al obiectelor. Din acest motiv, instalația de tratament și conservare în atmosferă controlată este astăzi nelipsită din depozitele și atelierele de restaurare ale unor mari muzee din lume, ca Louvre, Muzeul Civilizației Egiptene din Cairo, Muzeul Palatului Regal din Torino sau Biblioteca Vaticanului”, susţine dr. Alexandru Stănescu. 

O investiţie importantă

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a făcut miecuri o vizită la Muzeul de Etnografie pentru a vedea noul aparat pus în funcţiune. „Consider foarte necesară această investiţie care contribuie la asigurarea unor condiţii optime de păstrare şi conservare a obiectelor muzeale, eliminând în totalitate potenţialii paraziţi. Felicit conducerea Muzeului de Etnografie pentru această achiziţie importantă pe care sunt bucuros că am reuşit s-o realizăm în perioada pandemică. Dovedim, astfel, că pe lângă priorităţile investiţionale îndreptate spre construirea Aeroportului, reabilitarea infrastructurii rutiere şi modernizarea sistemului sanitar, avem an de an resurse financiare pentru a răspunde necesităţilor din toate domeniile pe care le gestionăm, inclusiv celor identificate la nivelul instituţiilor de cultură”, conchide preşedintele CJ Braşov.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
+2 #1 Willy 10-02-2022 10:21
Poate bagati si ziarul la aparat, poate se mai curata si el de paraziti rusofili moscoviti si viermi kakanei.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 28 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9457   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6715   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7258   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8931   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2433   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6404   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5287   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.5400   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că ne vom confrunta cu o nouă epidemie de COVID-19?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter