myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. PETrică III intră în funcțiune de azi

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După succesul primelor două dispozitive de tip „PETrică”, Primăria Braşov, împreună cu operatorul de salubritate Brai – Cata şi cu Envipco, a decis amenajarea unui noi echipament de acest gen.
Noul automat de tip RVM (Reverse Vending Machine - distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile - PET-uri, sticle și doze de aluminiu, sistem care îți oferă în schimbul ambalajelor transport gratuit cu mijloacele de transport în comun a fost montat pe Bulevardul Gării, în zona Rapid, iar prima zi de funcţionare a lui „PETrică 3” este vineri, 18 februarie.
„Decizia de a extinde acest program a fost luată ca urmare a rezultatelor excepţionale pe care le-am obţinut prin intermediul acestui tip de colectare cu recompensă. În total, am ajuns deja la 775.000 de PET-uri, doze de aluminiu şi sticle şi cred că, după punerea în funcţiune şi a celui de-al treilea sistem, până la sfârşitul lunii martie, vom depăşi 1 milion. PETrică şi-a îndeplinit cele două obiective - mai multe deşeuri reciclabile colectate şi promovarea transportului în comun ca alternativă viabilă pentru mobilitate, iar cele peste 60.000 de titluri de călătorie emise confirmă acest lucru. Mă bucur că am devenit un exemplu și pentru alte autorități publice, care doresc să preia acest exemplu de bună practică”, a precizat primarul Allen Coliban.

Programul de funcționare nu se schimbă

PETrică a fost lansat ca proiect-pilot în cadrul Forumului Orașelor Verzi, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului, și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a zece ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Sistemul este compus din trei echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac. Cele trei aparate sunt furnizate de Envipco - o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.

Programul de funcţionare a celor trei sisteme de colectare a ambalajelor reciclabile este de luni până duminică, în intervalul 8.00-18.00.

De la punerea sa în funcțiune, 6 septembrie 2021, PETrică I a colectat 600.117 recipiente, dintre care: 212.131 PET-uri, 241.351 de doze de aluminiu și 146.635 de sticle. PETrică II a fost pus în funcțiune în data de 7 ianuarie 2022 și prin intermediul lui s-au colectat 174.651 de recipiente, 90.695 de PET-uri, 47.910 doze de aluminiu și 36.046 de sticle.

Cele trei sisteme de tip „PETrică” vor funcţiona până în luna octombrie, dată la care va fi introdus şi în ţara noastră sistemul care funcţionează în alte ţări europene, respectiv sistemul garanţie-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanţie în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
+1 #1 Willy 18-02-2022 13:44
Foarte bine! Dar poate imi explica si mie cineva care este rationamentul amplasarii "ca nuca in perete" al acestor cotete?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteți de acord cu ceea ce a scris Mihaela Coteț în Ghidul de utilizare a orașului Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter