myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

AEROPORTUL BRAȘOV. CJ vrea să recupereze banii de la Construcții Sibiu, care a „sabotat” aproape doi ani proiectul

  • Apreciez !Nu-mi place !+6
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Județean de astăzi s-a aflat și proiectul privind achiziţionarea serviciilor de asistenţă juridică şi reprezentare a Judeţului Braşov în dosarul 2302/85/2021 de pe rolul Tribunalului Sibiu – cel privind insolvenţa firmei Construcţii SA Sibiu, care a început și trebuia să termine în 2019 lucrările la mai multe „obiecte” de la Aeroportul Braşov, însă nu a respectat graficul stabilit prin contract și acum un an a părăsit șantierul.

Asistenţa juridică va fi asigurată de Societatea Civilă de Avocaţi Schiau, Prescure, Teodorescu, aceeași pe care administrația județeană a contractat-o în mai 2021, contra a de 99.500 de lei, fără TVA, pentru reprezentarea Judeţului Braşov în dosarul 38/2021, aflat pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, deschis de SC Construcţii SA din Sibiu împotriva Consiliului Județean Brașov, exact pentru rezilierea contractului. CJ a decis atunci să apeleze la o casă de avocatură pentru că această cauză este deosebit de complexă, iar la nivelul instituției brașovene nu au mai fost înregistrate litigii a căror soluţionare să fie în competenţa tribunalelor arbitrale. Printre altele, era necesară și formularea unei cereri reconvenționale, care a și fost antamată, având în vedere faptul că urma a fi finalizată procedura de atribuire a lucrărilor nefinalizate de Construcții SA Sibiu.  

31.000 de lei pentru 10 termene de judecată

Între timp, s-a renunțat la cererea reconvențională, pentru că nu erau stabilite sumele și nu se emiseseră facturi, și dat fiind faptul că societatea de avocați cunoaște speța, contestațiile din dosarul de la Tribunalul Sibiu având ca obiect al judecății aceleași pretenții ale Județului Brașov față de debitoarea Construcții Sibiu, a fost propusă continuarea colaborării cu firma de avocatură menționată, se arată în referatul ce însoțește proiectul de HCJ. Valoarea contractului este de 31.000 de lei (fără TVA) şi sunt estimate 10 termene de judecată. În ipoteza în care asistenţa juridică şi reprezentarea Judeţului Braşov vor presupune depăşirea numărului de 10 termene de judecată, cuantumul onorariului va fi suplimentat.

Primul termen de judecată în litigiul dintre Construcţii SA Sibiu şi Consiliul Judeţean Braşov este 5 mai 2022. Firma sibiană a depus cererea de insolvenţă în luna noiembrie a anului trecut. La momentul respectiv, potrivit presei din Sibiu, compania avea datorii de 57.286.709 lei.

Doar 11% din contract, cu mare întârziere

Contractul cu SC Construcţii SA Sibiu, cu o valoare de 34,026 milioane de lei, a fost semnat în luna ianuarie a anului 2019 şi a fost reziliat în 23 octombrie 2020. Prin contract, perioada de proiectare a fost stabilită la 3 luni, iar cea de execuţie a lucrărilor la 8 luni. În schimb, după aproape doi ani de prezenţă pe şantier, constructorul ajunsese la un grad de execuţie de 11,39% (foto - aprilie 2021). Aceste întârzieri au afectat şi alte lucrări de la Aeroportul Braşov, inclusiv cele la aerogară şi la balizaj, pentru că nu era realizată clădirea energetică, inclusă pe lista de lucrări a Construcţii SA Sibiu (detalii: Update BRAȘOV. Construcții SA a realizat 11,39% din lucrări pe șantierul Aeroportului, le-a lăsat să se degradeze și i-a „sabotat” pe ceilalți antreprenori (GALERIE FOTO) și BRAȘOV. Lucrări mult întârziate pe șantierul Aeroportului. Antreprenorul sibian greu s-a dat dus).

Anul trecut, când s-a decis contractarea firmei de avocatură în dosarul de arbitraj, preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că şi instituția pe care o conduce va deschide acţiuni în instanţă împotriva firmei sibiene. „Vom solicita despăgubiri de aproximativ 10,3 milioane de lei de la Construcţii SA Sibiu. De asemenea, este blocată garanţia de bună execuţie, iar ultima factură a fost achitată numai după recepţionarea lucrărilor”, explica Veștea.
Ultima factură emisă de constructor era în valoare de 4,4 milioane lei, însă dirigintele de şantier a stabilit că lucrările nu depăşesc valoarea de 400.000 lei, astfel că CJ doar atât a achitat.

De cealaltă parte, directorul firmei Construcţii SA Sibiu, Adrian Homan, declara, într-un interviu din aprilie 2021, că firma pe care o conduce şi-a îndeplinit obligaţiile, iar probleme apărute în derularea lucrărilor nu-i pot fi imputate constructorului (detalii: Update. Firma sibiană contraatacă: „Proiectul Aeroportului Brașov este paralizat total”; „o poveste pentru campania electorală”).

După rezilierea contractului cu firma sibiană, în urma unei licitaţii, Consiliul Judeţean a atribuit lucrările Asocierii Bog’Art SRL - UTI Facility Management, care a realizat terminalul (detalii: AEROPORTUL BRAȘOV. Încep lucrările pentru restul consistent lăsat de Construcții SA Sibiu).

De asemenea, această asociere se ocupă şi de realizarea turnului virtual şi de furnizarea şi instalarea echipamentelor de radionavigaţie, dar şi de montarea balizajului (detalii: Update AEROPORTUL BRAȘOV. Primul zbor, până la finele anului viitor)

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că programul guvernamental „50/20”, cu privire la cei ce găzduiesc refugiați ucraineni, va fi stopat?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter