myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Pe modelul Aeroport, Spitalul Regional?

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sunt șapte ani de când dr. Dan Grigorescu, preşedintele Asociaţiei „Noul Spital al Braşovului”, luptă efectiv ca judeţul Braşov să aibă o unitate medicală nouă, modernă, care să integreze toate necesităţile comunităţii noastre.

În acest context, Instituţia Prefectului Judeţul Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov au organizat joi în format hibrid (online și cu prezență fizică), o dezbatere având ca temă proiectul Spitalului Regional Braşov şi modalităţile concrete prin care se poate sprijini realizarea acestui proiect.

Au participat prefectul Cătălin Văsii, viceprimarul Sebastian Rusu, parlamentarii Cristina Vecerdi, Ana-Loredana Predescu, Marius Dunca, Mihail Veștea, Marius Toanchină, Irineu Darău, Gabriel Andronache, Marian Rasaliu, Dumitru Flucuș, Andrei Miftode şi Victor Ilie, consilierii parlamentarilor Francisc Tobă şi Tudor Benga, secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Roxana Mînzatu, managerii spitalelor de interes judeţean, municipal şi orăşenesc din întreg judeţul, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică şi dr. Dan Grigorescu.

Prefectul propune crearea unui pact al tuturor factorilor de decizie la nivel politico-administrativ din judeţul Braşov, a cărui menire să fie construirea Spitalului Regional al Braşovului. „Avem un protocol de colaborare pentru realizarea Spitalului Regional încheiat între Consiliul Judeţean Braşov, Primăria Municipiului Braşov şi Ministerul Sănătăţii, cu valabilitate până în anul 2026, prin care fiecare autoritate şi-a asumat anumite obligaţii, însă trebuie să avem o viteză de reacţie mai mare şi să accelerăm proiectul. Aşadar, haideţi să fim o echipă şi să avem un obiectiv asumat de toată lumea! Să facem un pact pe sănătate, să arătăm că într-adevăr Braşovul, cu toţi factorii implicaţi, vrea să facă paşi înainte în acest proiect. Nu excludem niciun partener: atât protocolul tripartit, cât şi cel anterior, care include şi Asociaţia «Noul Spital al Braşovului», trebuie să-şi urmeze calea, astfel încât obiectivul să fie atins. Important este să începem şi să fim foarte pragmatici, să dăm semnalul că suntem uniţi şi că ne dorim concretizarea acestui obiectiv”, a declarat prefectul judeţului.

„Încă nu avem spaţii medicale corespunzătoare”

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a declarat că este pregătit să înceapă implementarea Noului Spital Regional al Braşovului, dacă şi municipalitatea braşoveană agreează acest lucru.

În opinia sa, acest proiect al Municipalităţii, aflat la stadiul de Studiu de Fezabilitate, are nevoie de paşi concreţi şi ar trebui demarat cu fonduri locale, într-o modalitate care să fie convenită de Primărie şi Consiliul Judeţean.

„După finalizarea Aeroportului, Noul Spital Regional de Urgenţă al Braşovului devine prioritatea noastră numărul unu. Începând cu anul 2010, de când am preluat administrarea celor şase spitale de interes judeţean aflate în municipiul Braşov , necesităţile de reparaţii şi investiţii ale instituţiilor medicale au fost exclusiv în sarcina noastră. Prin eforturile bugetare din ce în ce mai mari, am reuşit în ultimii ani să asigurăm condiţii decente în spitalele pe care le administrăm. Însă toate aceste eforturi substanţiale nu sunt suficiente! Încă tot nu consider că avem spaţii medicale corespunzătoare şi nici infrastructură spitalicească adecvată la nivelul judeţului Braşov.
Având în vedere că ne pregătim să finalizăm proiectul Aeroportului - cel mai important obiectiv investiţional al judeţului Braşov, realizat în cea mai mare parte din propriile noastre resurse financiare, consider că obligaţia Consiliului Judeţean Braşov şi a Primăriei Municipiului Braşov este de a-şi asuma şi a începe, tot prin forţe proprii, materializarea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă Braşov”, a afirmat șeful administrației județene.

„Nu trebuie să aşteptăm să ne dea cineva 650 de milioane de euro”

Având pregătită documentaţia tehnică, respectiv Studiul de Fezabilitate realizat de Municipalitate, „nu cred că trebuie să aşteptăm să ne dea cineva 650 de milioane de euro, cât înseamnă acest obiectiv conform indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de Consiliul Local. O asemenea sumă nu ne va parveni cu uşurinţă, nici măcar din fonduri europene, fie ele din PNRR sau din Programul Operaţional Sănătate 2021-2027. De aceea, trebuie să începem acest obiectiv într-un mod curajos, chiar fără să avem de la început întreaga resursă financiară la dispoziţie, şi să realizăm acest obiectiv la roşu. Ulterior, pe măsura avansării construcţiei, putem identifica şi atrage surse de finanţare exact la fel cum am procedat în cazul Aeroportului, pentru a continua lucrările de finisaje interioare şi a asigura dotările cu echipamente şi aparatură ale viitorului spital.
Dacă nu vom începe efectiv lucrările la acest obiectiv în cel mai scurt timp cu putinţă, vom continua să vorbim despre el multă vreme de acum încolo şi ne vom rezuma la a ne victimiza şi a căuta vinovaţi în campania electorală pentru o nerealizare care ne afectează pe toţi. În momentul în care pornim proiectul şi reuşim să demonstrăm factorilor de decizie guvernamentali că suntem în stare să facem paşi concreţi în implementarea acestui proiect, vom găsi, cu siguranţă, şi sursele de finanţare”, a mai spus Adrian Veștea.

„Salut ideea domnului prefect de a crea un pact al tuturor factorilor de decizie la nivel politico-administrativ din judeţul Braşov, a cărui menire să fie construirea Spitalului Regional al Braşovului. În perioada următoare vom avea discuţii şi cu primarul Braşovului, Allen Coliban, pentru a stabili parcursul acestui proiect”, a încheiat președintele CJ.

Spitalul Județean ar putea deveni municipal

Dr. Cristina Vecerdi, fosta șefă a UPU SMURD Brașov, acum deputat PNL, a amintit că pandemia de coronavirus a scos la iveală toate problemele sistemului sanitar braşovean, dar a reprezentat şi o dovadă că este nevoie de un nou spital, modern, care să respecte toate standardele în vigoare. „Spitalul Regional este obligatoriu pentru Braşov. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă funcţionează în pavilioane aflate în mai multe zone ale oraşului, iar pacienţii au probleme în a ajunge de la o secţie la alta. Dacă aveam noul spital, ne era mult mai uşor să gestionăm şi criza sanitară provocată de noul coronavirus, pentru că aveam actualul spital judeţean ca soluţie de rezervă. Cred că după construirea noului spital, actualul Judeţean ar putea deveni unul municipal, care să devină unul de rezervă în perioadele pandemice. În calitatea mea de medic şi specialist în medicina de urgenţă, ofer toată expertiza mea în orice grup de lucru, în vederea realizării acestui obiectiv”, a argumentat Vecerdi.

„Acordul transpartinic este esenţial”
 
Secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, care a participat online, a explicat care sunt opţiunile de finanţare din fonduri europene și a avertizat că Brașovul este în competiție cu alte județe pentru obținerea sumelor necesare investițiilor: „În implementarea unui proiect strategic major pentru o comunitate locală, acordul transpartinic este esenţial. Trebuie să avem realmente un astfel de acord transpartinic, de la gândirea investiţiei, de la planificarea ei, până la accesarea fondurilor şi implementarea ei. Dacă noi, cei de la Braşov, ne schimbăm perspectiva asupra unei investiţii la fiecare schimbare a puterii politice sau nu suntem implicaţi total în susţinerea unui proiect şi a unui format de finanţare, avem de pierdut. Competiţia este mare la nivel naţional, nu sunt fonduri europene disponibile pentru toate investiţiile, iar timpul în care noi nu ne punem de acord este timpul în care alte judeţe se pregătesc şi avansează în competiţia cu noi. Este nevoie de un dialog şi un pact transpartinic real pentru proiectul Spitalului Regional care este gândit aşa încă din anul 2017, când Parlamentul a aprobat alocarea terenului pentru acest obiectiv”.

„Brașovul e un municipiu puternic, poate susţine financiar acest proiect”

Viceprimarul Sebastian Rusu consideră că este momentul ca Municipalitatea să se implice activ în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea sistemului de sănătate, deși, legal, din 2010, spitalele din municipiu sunt în grija CJ. „De-a lungul timpului, toată presiunea a fost pe umerii Consiliului Judeţean, spitalele fiind în administrarea sa, dar acest lucru nu exclude implicarea Municipiului Braşov, un municipiu puternic, care poate susţine financiar acest proiect. Este cazul să facem paşi înainte în ceea ce priveşte Spitalul Regional. Vă asigur că veţi găsi în Municipalitate şi în Consiliul Local Braşov un partener şi vom căuta împreună acele metode prin care să putem ajuta domeniul sanitar, până la momentul realizării Spitalului Regional”.
 
Citiți și:
 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+4 #1 Barbu Gh. 04-03-2022 08:28
Și atunci Brașovul de ce mai contribuie la bugetul central? Doar ca să cumpere hoții 120 de milioane de doze? Să se dea pensii speciale de banii ăia, s-o ducă bugetarii ca viermii în untură? Să plătim milioane de atârnători la buget??? Păi să oprim și dările acestea, nu? SAU, ȘI MAI BINE, SĂ ALEGEM REPREZENTANȚI CARE SĂ-ȘI FACĂ TREABA!!!! Nu ce avem noi acum!!!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter