myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Trei zile, trei drapele pe Tâmpa

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Din 24 februarie, literele „BRAŞOV” de pe Tâmpa sunt iluminate în culorile steagului național al Ucrainei, în semn de solidaritate, iar sâmbătă, 26 martie, în ultimele 15 minute ale Orei Pământului, acestea au pulsat în ritmul bătăilor inimii. Însă, vineri și duminică, inscripția luminoasă a îmbrăcat culorile altor drapele.

Grecii au avut o contribuție importantă la dezvoltarea Brașovului

Vineri, 25 martie, de ziua naţională a Greciei, inscripția a fost iluminată alb – albastru, culori specifice drapelului naţional al Greciei, ca semn de apreciere pentru contribuţia grecilor în dezvoltarea oraşului nostru.

La Braşov, în secolul al XV-lea este menţionată existenţa unei şcoli cu predare în limba greacă, în anul 1730 este atestată o capelă ortodoxă care aparţinea grecilor, iar în secolul al XVIII-lea comercianţii greci au construit în oraşul nostru un spital, o şcoală, diferite magazine şi locuinţe. Ctitorul principal al Bisericii „Sfânta Treime” de pe strada G. Bariţiu nr. 12, începută în 1786, în prezent nu numai lăcaş de cult - cunoscut ca „Biserica grecească”, ci şi monument istoric, a fost Panaiotis Hagi Nikos, un bogat negustor grec.

Până la începutul celui de-al doilea Război Mondial, comunitatea elenă din Braşov a continuat să susţină biserica şi şcoala şi a fost foarte implicată în viaţa comercială şi socială a cetăţii. Imediat după război, au început problemele care au determinat restrângerea treptată a activităţii grecilor, culminând cu confiscarea bunurilor Comunităţii, datorită politicii regimului comunist, în anul 1976.

În 1990, imediat după schimbarea regimului, a avut loc reînfiinţarea Comunităţii Elene, care îşi propune păstrarea cât mai nedistorsionată a dovezilor prezenţei grecilor în Braşov, păstrarea şi perpetuarea tradiţiilor şi a limbii elene către generaţiile următoare de greci şi filo-eleni.

Comunitatea Elenă Braşov îşi pune în practică ţelul prin cursuri de limbă greacă organizate pe patru nivele de studiu (grădiniţă, copii şcolari, adulţi începători şi avansaţi) şi prin promovarea cântecelor şi dansurilor greceşti, cu cele 4 ansambluri artistice – Corul mixt de camera „Orféas, Ansamblul de Dansuri Tradiţionale Greceşti „Efthimos”, Ansamblul de dansuri de copii „Luludakia”, Grupul vocal „Dionysos” – cu care, de altfel, au participat la diferite manifestări legate de viaţa oraşului (Zilele Braşovului, spectacole la sărbătorile de iarnă sau festivaluri etc).

104 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Duminică, însă, literele de pe Tâmpa au fost iluminate în culorile tricolorului românesc, pentru a sărbători astfel aniversarea a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România – 27 martie 1918.

De altfel, sâmbătă și duminică, a avut loc Festivalul „Basarabia-file din poveste”, care a revenit la Brașov cu ediția a IX-a, una deloc mediatizată.

Prin festivalul organizat de Asociația Tinerilor Basarabeni din Brașov  s-a dorit a fi promovată cultura specifică spațiului dintre Prut și Nistru, programul incluzând o suită variată de activități, de la „Basarabian Hugs” în Piața Sfatului, la un spectacol în colaborare cu Casa de Cultură a Studenților, organizat în incinta Sălii Patria.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că programul guvernamental „50/20”, cu privire la cei ce găzduiesc refugiați ucraineni, va fi stopat?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter