myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Se reiau lucrările la „Olimpia”. Ce urmează a funcționa acolo

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Lucrările de reabilitare și schimbare de destinație la clădirea „Olimpia”, secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov, reîncep de luni, 4 aprilie 2022, după ce pe 28 martie 2022 s-a semnat un nou contract de execuție.
Anul trecut, pe 17 august, primul contract a fost reziliat pentru nerespectarea termenului de execuție și muzeul a trebuit să reia procedura de licitație pe Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).

Pentru atribuirea acestui contract, conducerea muzeului a organizat două licitații. La prima dintre ele, lansată în 3 decembrie 2021 nu s-a prezentat niciun ofertant. Al doilea anunț a fost publicat pe platforma electronică de achiziții publice în 30 decembrie 2021 iar termenul de depunere a ofertelor a fost 25 ianuarie 2022. La această licitație, cu o valoare estimată de 2.403.652  lei, fără TVA, a fost depusă o singură ofertă, de către Exicon Metal Construct, o firmă din Brașov, care a îndeplinit toate condițiile de eligibilitate și a fost declarată câștigătoare.  Oferta depusă de firma brașoveană are o valoare de 2.287.665,37 lei, fără TVA, la care se adaugă 434.656,42 lei TVA.  

Pentru lucrările de asigurare a microclimatului, firma brașoveană a venit cu un subcontractor, SC Climatronic BMS SRL din București, care a realizat, printre altele, lucrări la mai multe spitale (printre care Spitalul „Monza”, Spitalul Bagdasar, Spitalul Filantropia și Spitalul Colțea).

Conform conducerii muzeului brașovean, proiectul reamenajării Olimpiei pentru o destinație exclusiv culturală nu presupune modificări de ordin structural. De asemenea, nu se realizează intervenții sau modificări asupra fațadelor în afară de tratarea lemnului și înlocuirea tuturor închiderilor exterioare (ferestre și uși) aflate într-o stare avansată de degradare. Interiorul va fi amenajat cu finisaje specificate în tema de proiectare, astfel încât să corespundă exigențelor de calitate și imagine specifice destinației de spații expoziționale și culturale.

Cu o atenție deosebită este tratată necesitatea asigurării microclimatului muzeal și securitatea clădirii. Astfel, Olimpia va beneficia de instalații moderne de microclimat și instalații tehnico-edilitare noi (electrice, sanitare, securitate). Toate lucrările trebuie să respecte rigorile statutului de monument istoric”, a explicat directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene.

22% din lucrări, după șase luni = rezilierea contractului

Contractul cu forma brașoveană a fost semnat după ce constructorul inițial nu a terminat lucrările în termenul stabilit și a fost „concediat” în 17 august 2021. Primul contract pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost semnat în 23 iulie 2020, cu Deanda prim Invest SRL-D, urmând ca partea de proiectare să fie realizată de SC Stigma Building Management SBM SRL - societate subcontractantă. Contractul a avut o valoare totală de 1.809.855 lei, cu tot cu TVA.   

Până la sfârșitul anului 2020 a fost terminată etapa de proiectare, iar în 16 februarie 2021 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor.

În timpul derulării acestui contract proiectantul a adus la cunoștința conducerii muzeului că pe parcursul derulării lucrărilor a apărut necesitatea unei modificări a condiţiilor de implementare stabilite prin clauzele iniţiale ale contractului, impuse atât de constrângerile cerute de rigorile destinației de muzeu (asigurarea microclimatului), cât și de condiționările de ordin legislativ, respectiv cerințe ISU (aviz de securitate la incendiu și scenariul de securitate la incendiu).  

Prin urmare, vechiul contract a fost diminuat cu costurile privind vechea instalație de microclimat și finanțatorul lucrărilor (Consiliul Județean Brașov) a aprobat, în data de 30 iunie 2021, modificarea listei de investiții prin introducerea sistemului profesional HVAC, în valoare de 378.614,23 lei (cu TVA). Actualizarea documentației a cuprins și modificarea caracteristicilor tâmplăriei din lemn, astfel că a fost nevoie e actualizare a valorii și proiectului cu suma de 567.803 lei (cu TVA).

Până la 31 iulie 2021 au fost recepționate și plătite lucrările pentru compartimentare și ignifugare mansardă, placări și tencuieli parțiale la parter, etaj și mansardă, montare țevi instalație de încălzire pentru etaj și mansardă; decopertări și igienizare terase și podea parter (zona expoziției permanente). Au fost achiziționate ventiloconvectoarele pentru sistemul de încălzire-răcire de la etaj și mansardă. Conform contractului, termenul de finalizare a lucrărilor era 17 august 2021, dată la care lucrările erau finalizate în proporție de 22 %. Prin urmare, contractul a fost de drept reziliat, fără punere în întârziere și fără orice formalitate prealabilă, pe 17 august 2021, iar recepția parțială a avut loc în perioada 15-20 septembrie 2021.

Proiectul de design al expoziției de bază a fost finalizat

În paralel cu reabilitarea clădirii, Muzeul Județean de Istorie Brașov a început implementarea proiectului de amenajare muzeală, finanțată prin Mecanismul Financiar în cadrul Programului RO-Cultura, valoarea proiectului fiind de 801.820 lei, din care 184.000 lei sunt cheltuielile neeligibile. În prezent, expoziția permanentă „Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan” se află la faza implementării proiectului de design.

„Contractul pentru servicii de design a fost încheiat în data de 27 mai 2021, cu SC Reper Atelier SRL din București, după ce procedura simplificată pentru atribuirea contractului a fost reluată de trei ori. La prima procedură nu s-a primit nici o ofertă, iar la a doua procedură singurul ofertant nu a răspuns la solicitările de clarificări”, a explicat Nicolae Pepene.

Acesta a mai spus că până acum au fost restaurate 169 de piese din colecția „Sport și Turism Montan” (25 au fost clasate în patrimoniul cultural național, dintre care 2 la categoria „tezaur). În total, în cadrul acestui proiect au fost documentate 3.411 subiecte cu relevanță pentru istoria sportului brașovean, împărțite în 80 de subiecte pentru secțiunea „Începuturile sporturilor”, 432 de subiecte pentru secțiunea „Sportul interbelic” și 2.899 de subiecte pentru secțiunea „Sportul Popular”.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 29 Noi 2022
Euro   Euro   EUR   4.9184   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7383   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6933   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9890   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2427   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.5228   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5147   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   120.9300   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeți că aprinderea luminițelor de Crăciun din Piața Sfatului a fost un eveniment reușit?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter