myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. 28 de ecoinsule funcționale. Ținta este de 420, adică la toate platformele de gunoi

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cele 28 de insule ecologice informatizate pentru colectarea separată a deșeurilor menajere și a celor reciclabile, pe care Municipalitatea le-a amplasat în cartierele brașovene, sunt funcționale, după ce operatorii de salubrizare Comprest și Braicata au distribuit asociațiilor de proprietari cardurile care le permit accesul utilizatorilor.

„Având în vedere că în perioada de testare a celor două ecoinsule de colectare separată a deșeurilor nu au fost probleme, precum și faptul că am reușit să distribuim toate cardurile de acces, de astăzi cele 28 de sisteme informatizate de colectare separată a deșeurilor sunt funcționale. Fiecare proprietar care are contract de salubrizare a primit un card care îi asigură accesul la depozitarea deșeurilor. Cei care nu plătesc aceste servicii și depozitează ilegal vor fi amendați de poliția locală. Obiectivul nostru este să extindem acest sistem, astfel încât toate cele peste 400 de platforme să beneficieze de colectare selectivă automatizată. Anul acesta avem în bugetul local 10 milioane de lei prevăzute pentru continuarea programului, care va fi unul multianual. Sperăm să obținem fonduri și prin PNRR, având în vedere că există o linie de finanțare pentru achiziția de astfel de sisteme de colectare, iar Brașovul stă foarte bine din punctul de vedere al documentației, având în derulare un contract-cadru pentru furnizarea de astfel de ecoinsule”, a declarat primarul Allen Coliban.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

Platforma ecologică este prevăzută cu un scaner pentru carduri, guri de încărcare comandate de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat. Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând o fracţie de deşeu: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer.

-          În fanta de culoare albastră se introduc exclusiv deșeuri de hârtie și carton: ambalaje, cutii, ziare, reviste, corespondență, caiete folosite. Acestea trebuie să fie necontaminate și pliate, astfel încât să ocupe un spațiu cât mai redus.

-          Fanta de culoare galbenă este destinată colectării deșeurilor de plastic și metal, precum PET-uri, folii de plastic, doze de aluminiu, conserve metalice, ambalaje de plastic, ce trebuie să fie curate și presate.

-          În fanta de culoare verde sunt colectate deșeurile de sticlă, respectiv ambalaje de sticlă, fără capac și curate.

-          În fanta de deșeuri menajere se introduc resturi alimentare, reziduurile de la animalele de apartament, scutece de unică folosință, mucuri de țigară, ambalaje contaminate, precum și alte tipuri de deșeuri care nu pot fi valorificate.

Accesul la platforma informatizată este asigurat prin intermediul unui card distribuit de operatorul de salubrizare, cu ajutorul administrației imobilului, câte unul pentru fiecare gospodărie arondată ecoinsulei. Cardul este alocat unei singure platforme (ecoinsule) şi are ca obiectiv identificarea utilizatorului care foloseşte platforma şi activarea ecoinsulei, astfel încât acesta să aibă acces la gurile de încărcare.

Deşeurile trebuie precolectate în saci menajeri, înaintea depozitării la platformă, folosindu-se gura de încărcare corespunzătoare fracţiei.

Ecoinsula are un panou central informatizat, numit panou de gestiune al ecoinsulei. În momentul în care utilizatorul apropie cardul de cititorul optic prezent pe acest panou, gurile de încărcare se vor debloca. Ulterior, prin apropierea mâinii de senzorul de proximitate prezent pe fiecare gură de încărcare, utilizatorul va deschide gura sau gurile de încărcare de care are nevoie și va introduce sacul cu deşeuri în gura de încărcare corespunzătoare fracţiei, urmând să primească o confirmare electronică (un semnal sonor) de finalizare a utilizării.

Cele 28 de eco-insule sunt amplasate la următoarele platforme de depozitare a deșeurilor:

Nr. Crt. Nr. Platforma/ locatie Adresa Tip ecoinsula
1 201
B-dul. Al.Vlahuță nr 63
6 guri încărcare
2 204
B-dul. Al.Vlahuță nr 61
8 guri încărcare
3 205 bis
Str. Brândușelor nr 19
8 guri încărcare
4 207 Str. Brândușelor nr 3 8 guri încărcare
5 209 Inters. Brândușelor cu Ovidiu
(I. Creanga nr 7-11)
8 guri încărcare
6 210 Str. I. Creangă nr 15 8 guri încărcare
7 211 Str. Ovidiu nr 16-18 6 guri încărcare
8 213 Str. I. Slavici nr 8 6 guri încărcare
9 216 Str. I. Slavici nr 3 8 guri încărcare
10 217 Str. Zizinului nr. 1-5 8 guri încărcare
11 219 Str. Hărmanului 46-48) 8 guri încărcare
12 126 Ciceu nr 1A 6 guri încărcare
13 127 Ciceu nr 9 6 guri încărcare
14 128 Deda nr 3-5 6 guri încărcare
15 129 Filiași nr 6 6 guri încărcare
16 130 Filiași nr 3 5 guri încărcare
17 131 Filiași nr 1 5 guri încărcare
18 132 Filiași nr 1 5 guri încărcare
19 134 Pașcani nr 1 6 guri încărcare
20 135 Pașcani
(Hărmanului nr 57)
5 guri încărcare
21 3 Octavian Goga nr 9 6 guri încărcare
22 4 Octavian Goga nr. 27 5 guri încărcare
23 5 Octavian Goga nr. 33 5 guri încărcare
24 6 Octavian Goga nr. 35 6 guri încărcare
25 10 Păcii nr 2 6 guri încărcare
26 16 Olteț nr 20 5 guri încărcare
27 17 Olteț nr 24 6 guri încărcare
28 18 Olteț nr 26 5 guri încărcare

Primăria Brașov a semnat, în data de 13 octombrie 2021, un contract subsecvent pentru livrarea a 28 de ecoinsule, în valoare de 4.776.245,88 lei, TVA inclus. Livrarea echipamentelor s-a finalizat în luna decembrie, iar în paralel municipalitatea s-a ocupat de alegerea locurilor de amplasare și obținerea certificatelor de urbanism pentru modernizarea platformelor existente și de lucrările efective de instalare - amenajarea platformelor și racordarea la energie electrică, fiind vorba de sisteme automate.

Contractul pentru furnizarea celor 28 de ecoinsule face parte din acordul-cadru pe care Primăria Brașov l-a semnat pentru livrarea a 420 de ecoinsule.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter