myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. S-a stins decanul de vârstă al Facultății de Silvicultură, „șagunist” de frunte

  • Apreciez !Nu-mi place !+3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
Un dascăl cu vocație și pasiune, în care se întâlneau rigoarea academică și spiritul ludic, veșnic tânăr, profesorul universitar Nicolae Boș (foto 1, stânga) s-a stins la 94 de ani. A format zeci de generații de ingineri silvici și de ingineri geodezi, fiind creator de școală în geodezie la Brașov, a fost conducător de doctorat și a scris 120 de lucrări de specialitate.
În 2016 inițiase și prezida întâlnirea de 70 de ani a promoției sale de la „Șaguna” (BRAȘOV. Șaguniștii din promoția 1946 s-au reunit la liceu), o promoție cu absolvenți de excepție. „Doar doi nu au făcut facultate din promoţia noastră. Astăzi, tinerii sunt cu telefoanele, tabletele. Noi am trăit alte vremuri, mai tulburi și mai severe. Regele Carol a abdicat, au venit legionarii, am trăit ciuntirea României Mari, a venit războiul şi dacă ar mai fi durat un an, am fi fost şi noi încorporaţi. Au venit apoi comuniştii, altă năpastă. Am trecut şi prin marea secetă. Totuşi, noi chiar şi aşa am trăit, ne-am făcut datoria şi am ştiut să ne şi distrăm”, ne spunea atunci profesorul Boș. „Pe vremea noastră şcoala, liceul era considerat de noi Alma Mater - studenţii spun că Alma Mater este facultatea, nu este adevărat. Aici, în opt ani de zile, am căpătat baza unui comportament civilizat, a pregătirii corespunzătoare foarte severe. În fiecare duminică mergeam, cu rândul, la Biserica Sf. Nicolae. Liceul a fost confesional, coordonat de Mitropolia din Sibiu, și colegii care erau de altă religie plecau de la ore”, îşi mai amintea Nicolae Boş.
 
Anunțul privind decesul a fost făcut de prof. univ. dr. ing. Alexandru-Lucian Curtu (foto 2, dreapta), decanul Facultății de Silvicultură și exploatări forestiere.
 
Cu tristețe vă anunțăm trecerea la cele veșnice a profesorului Nicolae Boș - decan de vârstă al Facultății de Silvicultură și exploatări forestiere (20 ianuarie 1928 - 1 mai 2022).
S-a născut la Bran într-o familie care i-a insuflat încă de la o vârstă fragedă dragostea pentru școală, tatăl său fiind învățător. Este absolvent al Liceului Andrei Șaguna, promoția 1946. A început să studieze silvicultura la Politehnica din București și a finalizat studiile universitare la Institutul de Silvicultură de la Brașov. Din 1951 este cadru didactic la facultatea din Brașov, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare.
A predat cursurile de Topografie inginerească la Secţia de Construcţii, Fotogrametrie forestieră şi Geometrie descriptivă şi desen tehnic la Silvicultură. Din 1974 a activat timp de cinci ani la Facultatea de Construcţii a Universității din Constantine, Algeria. În 1983 a devenit titularul disciplinei de Topografie, pe care a predat-o până la pensionare. Între 1981 și 1989 a fost secretar ştiinţific al Facultăţii de Silvicultură și exploatări forestiere. A fost creator de școală, punând bazele învățământului superior geodezic din Brașov la începutul anilor 1990.
Profesorul Nicolae Boş a elaborat peste 120 de lucrări în domeniul măsurătorilor terestre, fotogrametriei forestiere şi evidenţei imobiliare (cadastru şi cartea funciară), majoritatea în calitate de unic sau prim autor. A fost conducător de doctorat în domeniul Silvicultură din 1994, șapte doctoranzi finalizând studiile sub îndrumarea dânsului.
În semn de recunoaștere a întregii activităţi didactice şi ştiinţifice a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” în anul 2000 și i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ștefan cel Mare din Suceava în 2017.
La catedră a impresionat printr-un limbaj elevat, o exprimare logică şi clară, precum și prin pasiunea pentru disciplinele predate. Și-a adus o importantă contribuție la formarea a zeci de generații de ingineri silvici şi, după 1990, de ingineri geodezi.
Priveghiul va avea loc marți, iar înmormântarea, miercuri la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.
 
Sursa foto 2: Facebook / Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 09 Dec 2022
Euro   Euro   EUR   4.9211   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6615   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7073   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9963   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2412   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4211   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5161   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   118.3900   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că nivelul de trai va crește în 2023?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter