myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „Rușii se predau mult mai repede, nu voiau să lupte”

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

,Astăzi este ziua în care sărbătorim victoria noastră. Mulți am plecat, puțini s-au întors. A fost o bătălie grea contra nemților. Mai ușoară a fost spre ruși, decât contra nemților, rușii se predau mult mai repede, nu voiau să lupte”, a rememorat astăzi colonelul în retragere Simion Isaac Juravschi, veteran de război din Al Doilea Război Mondial.

Ziua Independenţei de Stat a României (1877), Ziua Victoriei (1945) și Ziua Europei (1950), au fost sărbătorite, în Piața Unirii, printr-un ceremonial militar și religios la care au participat inclusiv cei care au luptat, în Al Doilea Război Mondial, sub drapelul României.

La ceremonia organizată de Garnizoana Brașov și Instituția Prefectului Județul Brașov au participat subprefectul județului Brașov, Lucian Pătrașcu, vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, viceprimarul municipiului Brașov, Sebastian Rusu, comandantul Garnizoanei Brașov, col. Ilie-Marian Dragomir, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, veterani de război, cadre militare în rezervă și în retragere.

Printre cei prezenți la ceremonie au fost și doi veterani de război, care au împărtășit cu cei prezenți amintirile lor de pe front. ,,Mulți am plecat, puțini ne-am întors”, este sinteza făcută de colonelul în retragere Simion Isaac Juravschi cu privire la cel de al doilea război mondial.

,,Eu am luptat pe front, și în est, și în vest, încontinuu,din ’41, când am plecat pe front  la granița cu Ucraina, prima localitate cucerită fiind Reni, până în ’45, când ziua victoriei m-a găsit în Slovacia. Chiar în ziua când vânătorii de munte au cucerit cota și eu am tras ultimele proiectile de la tunurile mele care îi însoțeau - că eram comandant de secție - au cedat nemții. A venit vestea că au capitulat nemții și atunci toate armele noastre s-au ridicat în sus și s-a tras cu rachete, cu automate. (…) Astăzi este ziua în care sărbătorim victoria noastră. Mulți am plecat, puțini s-au întors. A fost o bătălie grea contra nemților. Mai ușoară a fost spre ruși, decât contra nemților, rușii se predau mult mai repede, nu voiau să lupte. Astăzi mă simt foarte bine și nu am crezut că la vârsta asta, am 99 de ani, o să apuc această zi”, a spus Simion Isaac Juravschi.

La 99 de ani ai săi, și Andrei Popescu este unul dintre veteranii care își amintesc ororile celei mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile - Al Doilea Război Mondial.

Pe front eram stagiar. În ‘45 făceam transporturi. Coloană de mașini în care duceam muniții, transportam răniții, îi aduceam de pe front. Nu am ajuns în linia 1. Am fost până în Slovacia”, a precizat Andrei Popescu.

Astăzi marcăm trei evenimente importante care au pus bazele României de astăzi. (...) Toate acestea au transformat România într-o țară independentă, liberă, democratică. În același timp, nu trebuie să uităm că Războiul de Independență și Al Doilea Război Mondial au însemnat foarte multe sacrificii ale militarilor români, ale poporului român în general. De aceea, avem datoria față de înaintașii noștri să păstrăm România așa cum ne-au lăsat-o și să transmitem generațiilor viitoare cum s-a construit România de astăzi, prin eroismul și sacrificiul poporului român. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a spus viceprimarul Brașovului, Sebastian Rusu.

La rândul său, subprefectul Lucian Pătrașcu a vorbit despre importanța acestei zile de 9 Mai (video).
De remarcat că, prin Legea nr. 189/2021, Ziua Independenței Naționale a României a fost declarată ziua de 10 mai.

Citiți și:

BRAȘOV. Ceremonii de 9 Mai. Ce sărbătorim astăzi

 
Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Ma, 28 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9457   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6715   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7258   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8931   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2433   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6404   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5287   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.5400   Creștere

Credeţi că ne vom confrunta cu o nouă epidemie de COVID-19?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter