myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Două săptămâni, cei trei PETrică merg „pe datorie”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Până la sfârșitul acestei luni nu se mai pot preschimba tichetele de la PETrică în bilete RATBV. Primele două săptămâni din luna mai au fost cele în care brașovenii au colectat cea mai mare cantitate de ambalaje, astfel că s-a ajuns la o medie zilnică de peste 14.000 de peturi, doze și sticle colectate prin cele cei trei PETrică - sistem automat de tip RVM (Reverse Vending Machine - distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile - PET-uri, sticle și doze de aluminiu, sisteme care îți oferă în schimbul ambalajelor transport gratuit cu mijloacele de transport în comun RATBV. Succesul se traduce însă într-o reducere a perioadei în care tichetele primite în schimbul recipientelor colectate pot fi schimbate în titluri de călătorie. Asta deoarece suma maximă lunară aprobată de Consiliul Local pentru plata titlurilor de călătorie eliberate este de 150.000 de lei. Tocmai din acest motiv, municipalitatea analizează posibilitatea extinderii sistemului de recompensă, astfel încât și alte instituții din subordinea Consiliului Local să facă parte din acest program, cum ar fi instituțiile de cultură sau grădina zoologică, și identificarea unor soluții alternative de finanțare.

PETrică I a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, iar în luna martie a fost mutat în cartierul Valea Cetății. PETrică II a fost montat în cartierul Astra, începând cu 7 ianuarie, fiind cel mai eficient dintre cei 3. În 18 februarie, pe B-dul Victoriei, în zona pietonală din fața complexului comercial (fost) Rapid, a fost pus în funcțiune și cel de al treilea sistem automat de tip RVM.
Aceste sisteme automate de colectare, instalate de municipalitate împreună cu cei doi parteneri - Envipco și Brai-Cata, vor funcționa până în luna octombrie, când va fi introdus și în țara noastră sistemul garanție-returnare(SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului, la fel cum se întâmplă deja în alte țări europene.

Programul PETrică a fost lansat ca proiect-pilot pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a zece ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Sistemul este compus din trei echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac.
Programul de funcționare a celor trei sisteme de colectare a ambalajelor reciclabile este de luni până duminică, în intervalul 8.00-18.00.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 22 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9232   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5644   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6092   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9467   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2451   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3316   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5172   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.9000   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Susțineți ideea construcției unui sens giratoriu suspendat în Bartolomeu?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter