myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. „S-a dus la ceruri o doamnă pasionată a tradițiilor românești”

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„Profund îndurerați am aflat de moartea neașteptată a colegei noastre, profesor Silvia Tatu de la cercul «Fluierașul». Nimeni nu este întrebat când dorește să plece din această lume. A plecat prea devreme, lăsând în urmă tristețe și durere. Fie ca bunul Dumnezeu să-i poată alina durerea și să-i odihnească sufletul!”, au scris sâmbătă, pe pagina de Facebook, colegii de la Palatul Copiilor Brașov.

Silvia Tatu a fost mai întâi învățătoare, după absolvirea Liceului Pedagogic din Brașov în 1982, la Școala 5 din Săcele, la Școala 8 și apoi la Școala 23 din Brașov. Pasiunea și vocația de dăscăliță au fost dublate de dragostea pentru folclor și dorința de a sădi această „împătimire” în sufletele cât mai multor copii. A pornit pe acest drum în 1991, cu un cerc de folclor la Şcoala 23 din Braşov, unde îi învăța pe elevi dansurile populare românești, pentru ca apoi să ajungă cu aceștia la Palatul Culturii (actualul Centru Cultural Reduta), sub îndrumarea regretatului maestru coregraf Ioan Corneliu Vasiliu, instructorul ansamblului „Poieniţa”, copiii profesoarei Tatu fiind numiți „Poieniţa-junior”. De aici s-a născut Cercul „Fluierașul” (1995), devenit Asociația „Fluierașul”, cu care a activat la Palatul Copiilor. Pe lângă dansuri populare, „fluieraşii" au învăţat să cânte şi la blockflöte („fluieraş”) colinde şi alte cântece populare româneşti, să descifreze tainele cusăturilor populare româneşti şi ale încondeierii ouălor, să picteze icoane tradiționale pe sticlă, să cânte și să recite expresiv creaţii folclorice ori ale marilor poeţi sau scriitori a căror sursă de inspiraţie a fost folclorul. Au studiat portul și obiceiurile tradiționale din Țara Bârsei și Țara Făgărașului. S-au făcut cunoscuți în Brașov și în țară, cu actele lor artistice, primind aprecieri și premii. În paralel cu activitatea didactică și cea de educație nonformală, dar și îmbinându-le cu succes (gradul didactic I l-a obținut cu lucrarea „Cântecul şi jocul popular românesc – mijloace de educaţie muzicală a şcolarului mic”), Silvia Tatu a obținut licența în psihologie-pedagogie – profilul sociopsihopedagogie al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii „Transilvania” Braşov .

Vestea plecării ei fulgerătoare i-a năucit pe cei care o cunoșteau și o îndrăgeau, colegi, prieteni, foști și actuali elevi, părinți, colaboratori, care au comentat pe  Facebook, încă refuzând să creadă brutala dispariție:

„S-a dus la ceruri o doamnă pasionată a tradițiilor românești, o femeie puternică ce și-a iubit țara, a iubit copiii și tot ce e frumos, ce a făcut tot cu pasiune, dăruință și generozitate. Urcarea la cer a acestei minunate doamne ne umple pe noi toți care am cunoscut-o de o profundă tristețe și tot ce putem face acum este să ne rugăm și să sperăm că a ajuns într-un loc mai bun! Sincere condoleanțe rudelor doamnei profesoare și fie ca Bunul Dumnezeu să o aibă în pază!”.

„D-na Silvia Tatu era numai suflet și pasiune pentru tradițiile neamului, despre care știa atât de multe. Un om minunat, cu care viața nu a fost deloc blândă. Cu recunoștință pentru proiectele pe care le-am derulat împreună... Dumnezeu s-o poarte în lumina lui!”.

„Să vă fie drumul lin și țărână ușoară, Bunul Dumnezeu să vă așeze în lumină și să vă odihnească în pace! O ființă bună cu suflet curat care iubea copiii și își iubea vocația. O să ne lipsiți! Condoleanțe pentru cei ce au iubit-o!”.

Dumnezeu să o odihnească în pace! S-a stins din viaţă prea devreme! O profesoară care iubea copiii şi datinile româneşti, o profesoară într-adevăr de nota 10!! Condoleanțe familiei! Nu vă vom uita niciodată!”.

„Mare durere când în urmă rămâne doar Doinița, sora Silviei, o persoană specială. Silvia, o învățătoare de excepție care lasă in urmă o zestre culturală bogată. Viața ei s-a impărțit între grija pentru familie și viața culturală. Păcat, că mai avea multe proiecte de realizat pentru folclorul românesc! Dragā Silvia, laşi un mare gol in inimile noastre. Drum lin spre cer şi Dumnezeu sā te ierte!”.

Înmormântarea va avea loc luni, 6 iunie, de la ora 14.00, în cimitirul Bisericii „Sf. Cuvioasa Paraschiva” din Triaj.

Dumnezeu s-o odihnească!

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 08 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.8962   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5550   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5088   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9559   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2434   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4061   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5034   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.0000   Creștere
Anunturi MyTEX

Merită avocata Trandafir banii primiți de la Primăria Brașov în speța P&P?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter