myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Brâul Maicii Domnului va fi adus din Grecia pentru patru zile

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia (Grecia) va sosi joi dimineaţa, la Biserica „Sf. Ioan Iacob Românul'” de pe strada Dealului din municipiul Sibiu, după care va fi dus în alte două biserici sibiene, iar de joi, 16 iunie, va fi transportat în lăcaşuri de cult din municipiul Brașov: ParohiaTriaj I și Parohia Cetate I. Un pelerinja similar a avut loc în martie 2016.

Potrivit tradiţiei, Cinstitul Brâu a fost ţesut de însăşi Maica Domnului din fire de cămilă, şi după Adormire, în momentul înălţării ei la ceruri, l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, întristat că nu a fost prezent la înmormântare.
După o scurtă perioadă în Capadocia, Sfântul Brâu a fost adus în Ierusalim, de către împăratul Teodosie cel Mare şi s-a păstrat aici până în secolul al IV-lea. În anul 395, Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brâu al Maicii Domnului la Constantinopol. În secolul al X-lea, împărăteasa Zoe, soţia lui Leon cel Înţelept, în urma vindecării sale miraculoase, a brodat Brâul cu fir de aur, forma în care se păstrează şi astăzi, şi l-a reaşezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Între anii 1512 şi 1520, Neagoe Basarab, domnitorul Ţării Româneşti, a înnoit incinta Mănăstirii Vatoped şi a construit un paraclis cu hramul «Brâul Maicii Domnului”. Paraclisul a fost reparat în anul 1794, tot cu ajutoare româneşti, iar în secolul al XIX-lea Romînia a dăruit Paraclisului Maicii Domnului o noua catapeteasmă.

Brâul Maicii Domnului a făcut minuni

Racla de argint, în care se păstrează Brâul Maicii Domnului, de la Mănăstirea Vatoped, a fost confecţionată în secolul al XVIII-lea tot în Ţara Românească. În această sfântă raclă se păstrează numai o parte din Brâu, pentru că cealaltă parte a fost dăruită, în anul 1522, Mănăstirii de maici Kato Xenia, situată la 50 de kilometri de oraşul Volos, Grecia. Această bucată de Brâu a fost luată de la Muntele Athos, în anul 1552, şi adusă la Mitropolia Dimitriadei, într-un moment de grea încercare pentru populaţia de aici, în timpul unei epidemii de ciumă. Istoria povesteşte că, imediat după aducerea sa, oamenii s-au însănătoşit. De-a lungul vremii, Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumăraţi bolnavi, în special pe cei de cancer, şi a ajutat să nască o mulţime de femei care nu puteau avea copii.
Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a făcut să înceteze diferite epidemii: în anul 1813, Brîul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Ţara Românească pentru îndepărtarea ciumei; în anul 1871, sultanul turc sub a cărui protecţie se găsea Sfântul Munte Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în ţara sa pentru îndepărtarea holerei; în anul 1894 Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantaţiile de lămâi şi portocali. Sunt numeroase minuni care s-au întâmplat până în ziua de astăzi cu Sfântul Brâu.
Valoarea lui este inestimabilă, deoarece este direct legat de Maica Domnului. De aceea, Biserica Ortodoxă acordă cinstire Sfântului Brâu, aşa cum o face şi cu Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. În calendarul ortodox, evenimentul aşezării Sfântului Brîu al Maicii Domnului în raclă este pomenit la 31 august.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeți că programul guvernamental „50/20”, cu privire la cei ce găzduiesc refugiați ucraineni, va fi stopat?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter