myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. A fost aprobat noul Regulament privind funcționarea piețelor / Producătorii, controlați la sânge

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Consiliul Local Brașov a aprobat astăzi noul regulament privind organizarea comerţului în pieţele publice ale municipiului Braşov.

„Cea mai importantă modificare pe care acest regulament o aduce este că, de acum, în piețele din Brașov pot fi prioritizați producătorii, care să aducă cele mai bune produse pentru brașoveni. În acest sens, reprezentanții Serviciului Piețe se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele și conformitatea cu ceea ce au declarat, iar o noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Începând cu luna iulie, odată cu atribuirea locurilor de vânzare în piețe, producătorii vor trebui să își dea acordul pentru ca angajații Serviciului de administrare piețe să poată verifica, la fața locului, suprafețele de teren pe care cultivă legumele și fructele, cantitățile obținute, iar în cazul produselor lactate, numărul de animale pe care le dețin.

Totodată, toate documentele vor fi verificate în original, pentru a nu putea fi contrafăcute.

Tot angajații Serviciului de Piețe vor verifica, prin sondaj, cu ajutorul unor sisteme de testare electronice, cantitatea de pesticide din produsele comercializate, iar în cazul celor în care se constată cantități mai mari decât cele legale, mostrele vor fi trimise la laboratoare specializate ANSVSA.

În cazul în care se constată că produsele comercializate nu au fost recoltate de pe proprietatea celui care le vinde sau calitatea produselor nu este conformă, aceștia, pe lângă amendă, își vor pierde și dreptul de a vinde în piețele publice din Brașov.

Noul regulament prevede și modul de stabilire a locurilor de vânzare, care se va face raportat la suprafaţa de teren/anvergura exploataţiei deţinute şi la cantitatea de produse obţinută.

Serviciul de piețe va stabili o metodologie de calcul a acestor cantități, pentru a elimina posibilitatea celor care dețin suprafețe de câteva sute de metri de teren să poată vinde tone de produse, de toate tipurile, pentru că dețin un certificat de producător eliberat de primăria unde se află terenul fără a ține cont de cantitățile și tipurile de produse care pot fi cultivate.

Toate produsele comercializate trebuie să fie obținute în exploatația proprie, dar pot fi comercializate și preparate din legume și fructe, cu condiția ca ingredientele/materiile prime să fie tot din producția proprie, iar manopera să aparţină tot producătorului.

O altă prevedere este cea referitoare la asigurarea datelor privind autenticitatea produselor comercializate. Conform actului normativ, au prioritate la ocuparea locurilor de vânzare cei care vor pune la dispoziţia administraţiei pieţelor datele despre autenticitatea produselor, în vederea informării publicului larg.

Prin noul regulament se introduc încă trei categorii de utilizatori care își pot comercializa produsele în piețele brașovene: grupuri și organizații ale producătorilor agricoli; cooperativele agricole și gospodăriile ţărăneşti.

În curând, pe site-ul Primăriei vor fi prezentați producătorii prezenți în piețe precum și mărfurile acestora.

Pentru confortul cumpărătorilor vor exista condiții noi de etichetare a mărfurilor, care să ofere informațiile complete și perfect lizibile cu privire la calitatea mărfii, originea ei și prețul de vânzare.  

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter