myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. PETrică va fi de cinci ori mai „scump”

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, a anunțat astăzi că, de la 1 iulie, „rata de schimb” a lui PETrică va fi de 50 de ambalaje pentru un titlu de transport cu două călătorii. Acum, la 10 ambalaje, se primește un tichet cu două călătorii. Municipalitatea a luat această decizie pentru a-i descuraja pe cei care au transformat spiritul civic în ceea ce privește reciclarea deșeurilor într-o afacere.

Începând cu data de 1 iulie, pentru fiecare 50 de bilete de ambalaje reciclabile colectate prin cele trei sisteme automate de tip RVM (Reverse Vending Machine - distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile - PET-uri, sticle și doze de aluminiu, brașovenii vor primi un titlu electronic de călătorie cu două călătorii. Până în prezent, aceste titluri de călătorie se eliberau pentru 10 ambalaje colectate.
„De la 1 iulie, «rata de schimb» a lui PETrică trece de la 10 ambalaje colectate, la 50 de ambalaje pentru două călătorii pe mijloacele de transport în comun din municipiu. Din păcate, în ultima perioadă ne confruntăm cu situații deosebite care au transformat această inițiativă, dintr-una civică, într-o afacere pentru anumite persoane. Primim tot mai multe sesizări de la brașoveni nemulțumiți, care sunt nevoiți să aștepte zeci de minute sau peste o oră, pentru că sunt situații în care o persoană aduce zeci sau sute de ambalaje. În același timp, din cauza acestor persoane, am ajuns în situația ca titlurile de călătorie - în valoare totală de 150.000 de lei/lună - să se termine în doar câteva zile. Scopul acestui program a fost, de la început, acela de a oferi fiecărui brașovean posibilitatea de a colecta ambalajele reciclabile și de a promova transportul în comun, ori am ajuns în situația în care RATBV a trebuit să elibereze 800 de titluri de călătorie, cu 2 călătorii, unei singure persoane, sau 603 titluri de călătorie unei alte persoane, sau peste 500 de titluri pentru fiecare dintre alte trei persoane. În total, deci, doar pentru 5 persoane, RATBV a eliberat, de la începutul programului, aproape 3.000 de titluri, în condițiile în care majoritatea brașovenilor, în această lună, nu au putut beneficia de această posibilitate, pentru că s-au terminat fondurile. Deja au început să apară «colectori» din localitățile din jur, care vin cu ambalajele la PETrică, iar cei care dețin recordurile și alții asemenea lor comercializează aceste titluri de călătorie. Sperăm ca prin această decizie cei care vedeau în reciclare doar un mod de a face bani să renunțe, iar brașovenii să poată colecta deșeurile reciclabile în condiții optime, mai ales că din cele 6.560 de persoane care au beneficiat de bilete de transport gratuite, marea majoritate, 6.253, sunt persoane care au reciclat ambalajele pe care o familie le produce într-o lună”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, iar în luna martie a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cele 10 luni de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze peste 1 milion de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 1.070.185 recipiente colectate în 289 zile, cu o medie zilnică de 3.704 de ambalaje.
PETrică II, montat în cartierul Astra, a colectat, începând cu 7 ianuarie, 969.061 ambalaje reciclabile, până luna trecută (mai) fiind cel mai eficient dintre cele 3, cu o medie zilnică de 5.734 ambalaje.
Pe 18 februarie, pe B-dul Victoriei - zona pietonală din fața complexului comercial Rapid - a fost pus în funcțiune și cel de al treilea sistem automat de tip RVM. Și PETrică III și-a dovedit eficiența, cele 731.190 de recipiente colectate până în prezent, cu o medie zilnică de 5.803 ambalaje, făcându-l cel mai eficient PETrică, începând cu luna iunie.
Comparativ cu luna trecută, la toate cele trei sisteme de preluare a recipientelor de plastic, sticlă și aluminiu s-au înregistrat creșteri ale cantității de ambalaje colectate zilnic.
De la începerea programului au fost colectate 1.202.609 de PET-uri la cele trei automate, 944.147 de doze de aluminiu și 623.680 de sticle, adică un total de 2.770.436 recipiente. 

Sistemele automate de colectare „PETrică”, instalate de Municipalitate împreună cu cei doi parteneri - Envipco și Brai-Cata, vor funcționa până în luna octombrie, dată la care va fi introdus și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.
Programul PETrică a fost lansat ca proiect-pilot, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului și începân cu 1 iulie oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a cincizeci de ambalaje reciclate, două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Sistemul este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac. Cele trei aparate sunt furnizate de Envipco - o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.
Programul de funcționare a celor 3 sisteme de colectare a ambalajelor reciclabile este de luni până duminică, în intervalul 8.00-18.00.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
-1 #1 Raoke Kaka 24-06-2022 19:33
SA LE ARUNCE DIN NOU PE STRAZI. SI SA LE STRANGA TOARCEA CU DROGATUL! PLUS VASII SI CIOROIUL DE VESTEA.
Citat | Raportează către un administrator
fecamol
0 #2 fecamol 25-06-2022 18:27
Citez pe Raoke Kaka:
SA LE ARUNCE DIN NOU PE STRAZI. SI SA LE STRANGA TOARCEA CU DROGATUL! PLUS VASII SI CIOROIUL DE VESTEA.


găsește-ți mă băiete de lucru, nu poți să trăiești din adunat peturi.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că programul guvernamental „50/20”, cu privire la cei ce găzduiesc refugiați ucraineni, va fi stopat?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter