myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Ziua Drapelului Național fără... drapele

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Duminică a fost marcată în România, inclusiv la Brașov, Ziua Drapelului Naţional, proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Potrivit acestei reglementări, Ziua Drapelului Naţional este marcată în 26 iunie de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne. „Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice”, prevede legea.

La Brașov, steagul României a fost înălțat solemn duminică pe catargul din fața Primăriei Municipiului Brașov (în Piaţa Tricolorului), în cadrul unui ceremonial militar, organizat de Instituţia Prefectului în parteneriat cu Garnizoana Braşov, la care au participat prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov – Şerban Todorică, dar şi viceprimarul Braşovului – Sebastian Rusu. Oficialitățile locale și-au înclinat frunțile în fața simbolului suprem al unității și identității românești. Conform protocolului, ca în fiecare an, după întâmpinarea prefectului judeţului, însoţit de comandantul garnizoanei, şi salutul drapelului de luptă, o gardă formată din șase militari a dus drapelul ce trebuie înălţat pe catarg, iar după binecuvântarea acestuia de către preot, oficialităţile, civile şi militare, au sărutat drapelul României, care a fost apoi înălţat pe catarg, în acordurile Imnului Național „Deșteaptă-te, române!”.
Nu au lipsit alocuțiunile oficiale și defilarea gărzii de onoare.

De asemenea, în seara zilei de 26 iunie, literele cu inscripţia „BRAŞOV” de pe Tâmpa au fost iluminate cu culorile roşu, galben şi albastru (foto 3).

Din păcate, în mod ironic, chiar de ziua sa națională, drapelul a lipsit de pe străzile municipiului (în afara zonei dintre Primărie și Prefectură). Nici măcar pe arterele rutiere principale nu au fost arborate steagurile reprezentând tricolorul României.
„Drapelul României se arborează în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional şi ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.
Drapelul României se arborează temporar cu prilejul Zilei naţionale a României şi al altor sărbători naţionale, cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, cu prilejul vizitelor oficiale întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern, sau de alte înalte personalităţi politice, sau în cazul unor ceremonii militare, competiţii sportive, ori în timpul campaniilor electorale. Drapelul României se arborează, de asemenea, la sediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale statului român din străinătate”, se arată la articolele 2 și 3 din Legea 75/1994.
Sigur, actul normativ nu vorbește despre o obligativitate sau nu una sancționabilă, dar e cel puțin anapoda să nu fie arborate drapelele pe străzi într-zi de sărbătoare națională.

Spre deosebire, anul trecut, cum Ziua Națională, 1 Decembrie, a picat miercurea, fiind precedată de altă zi de sărbătoare națională – 30 noiembrie, iar 29 noiembrie a fost zi-punte spre liberele de week-end, drapelele au fost arborate din 26 noiembrie, că era zi lucrătoare. Mai mult, ele au fost „uitate” pe stâlpi, până la finele lunii ianuarie 2022, astfel că au prins și 22 decembrie, și 24 ianuarie.
O fi fost o compensare acum?

Noroc cu brașovenii care și-au arborat la geamul locuințelor tricolorul românesc (foto 2).

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 22 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9232   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5644   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6092   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9467   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2451   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3316   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5172   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.9000   Creștere
Anunturi MyTEX

Susțineți ideea construcției unui sens giratoriu suspendat în Bartolomeu?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter