myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „Omagiu conducătorului iubit”, în expoziție cu intrare gratuită

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC), împreună cu Muzeul de Artă Brașov, anunță deschiderea expoziției temporare intitulate „Omagiu conducătorului iubit”, o colecție dedicată cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu.

Expoziția temporară MAdC prezintă lucrări relevante pentru istoria artei românești și aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Brașov. Curatorul, dr. Radu Popica, aduce pentru public o serie de lucrări realizate după anul 1971, când arta plastică românească a cunoscut o nouă „întoarcere la ordine” impusă prin lansarea „Tezelor din iulie”. „Minirevoluţia culturală” a determinat din nou stricta subordonare ideologică a spaţiului artistic, manifestată prin expoziţiile tematice şi omagiale desfăşurate din 1976 sub egida Festivalului naţional „Cântarea României”. Noua direcție ideologică a fost trasată de Nicolae Ceaușescu: „Suntem pentru diversitate de stiluri și forme în creația literar artistică. Dar așa cum am spus și mai înainte, concepția, ideologia, trebuie să fie una singură - ideologia și concepția revoluționară a clasei muncitoare. Arta trebuie să servească unui singur scop: educației socialiste, comuniste. În acest sens suntem pentru cea mai mare libertate de creație, pentru cea mai largă exprimare a imaginației, dar în spiritul concepției noastre despre lume și viață”. Arta oficială a regimului comunist și-a recâștigat poziția privilegiată, devenind un veritabil „kitsch de stat”.

Mulțumim pentru deschidere Muzeului de Artă Brașov și pentru ocazia de a prezenta în cadrul acestei expoziții temporare lucrări de artă din perioada comunistă. Toate aspectele vieții erau deformate de regimul politic și ne bucurăm să putem arăta publicului o radiografie completă a societății de atunci, care să cuprindă atât partea vieții obișnuite, prezentată de expoziția permanentă MAdC, cât și influențele care se regăseau în arta și lucrările artiștilor români”, spun reprezentanții MAdC.

În cadrul expoziției MAdC vor fi prezentate lucrări de artă închinate „iubitului conducător” (portrete și sculpturi) realizate de mai mulți artiști brașoveni și care au făcut parte din expozițiile deschise la Brașov în perioada 1984- 1985, când numărul lucrărilor cu încărcătură ideologică a crescut constant, afirmându-se puternic cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. S-au remarcat, prin numărul mare de lucrări dedicate în acești ani cuplului dictatorial, pictorul Eftimie Modâlcă şi sculptorul Nicolae Daicu. Alături de ei, au produs lucrări cu tematică omagială majoritatea artiștilor plastici brașoveni, „mărturii ale strădaniilor artiștilor de a exprima, într-o varietate de forme și modalități, rezonantă cinstire și vie recunoștință...”, după cum se arăta în cronica publicată în „Drum Nou”.

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Amintirilor din Comunism în perioada 9 iulie – 5 septembrie 2022, putând fi vizitată gratuit de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
0 #1 Willy 07-07-2022 19:06
Evident ca latraul rusofil deja a vizitat asa zisul muzeu. Si-o fi facut si cateva selfie, ca vorba aia, daca nu erau comunistii nu apuca el ciolan la Moscova sa latre la masa lui Putin.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Lun, 26 Sep 2022
Euro   Euro   EUR   4.9427   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   5.1135   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4791   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1775   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2606   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7514   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5271   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   121.4900   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi oportun ca Poliţia Română să cumpere 600 de BMW-uri?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter