myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Asistentă medicală cu tumoră declarată inoperabilă, salvată la BRAȘOV

  • Apreciez !Nu-mi place !+3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

O asistentă medicală de 47 de ani din Bistriţa – căreia medicii a două centre de renume din țară i-au spus că tumora ce urma s-o bage în mormânt este inoperabilă - a fost salvată la Spitalul Sf. Constantin din Braşov, printr-o... intervenție chirurgicală. Cazul a fost făcut public de dr. Bogdan Moldovan, şeful secţiei de Chirurgie Generală a spitalului privat din Braşov şi coordonatorul Centrului de Transplant Renal „Professor Gilles Mentha”, pe pagina sa de Facebook.

Asistenta medicală de 47 de ani din Bistriţa diagnosticată cu cancer peritoneal (sarcom mixoid pleomorf „inoperabil”) mai fusese operată în două centre universitare (colostomie pe sigmoid la Târgu Mureş şi laparotomie bioptică la Institutul Oncologie Cluj-Napoca, pe 15 iunie). Acum avea indicaţie de chimioterapie paliativă.

Medicii din cele două centre medicale universitare i-au spus că tumora canceroasă care pusese stăpânire pe corpul său nu este operabilă. I-au dat o şansă la viaţă medicii din Braşov, unde a fost operată la finele lunii iulie. „Se practică exenteraţie pelvină posterioară în bloc cu ileo-colectomie dreaptă, desfiinţarea colostomei şi repunere în tranzit prin anastomoza colo-rectală, anastomoza ileo-transversă. Omentectomie, colecistectomie. Rezecţie R0 fără reziduu tumoral. Hipec cu Cisplatin şi Doxorubicin. Evoluţie favorabilă”, este pe scurt, fişa pacientei, prezentată de dr. Moldovan.

Spitalul Sfântul Constantin este singurul din România şi Europa de Est cu activitate constantă de Chirurgie Citoreductivă şi Chimioterapie Hipertermică Intraperitoneală (HIPEC), dedicată pacienţilor cu tumori abdominale avansate. În urmă cu câteva zile, echipa chirurgicală a spitalului a bifat operaţia cu numărul 300, la nouă ani de la primul caz.

În termeni medicali, tratamentul poartă numele de „HIPEC”, dar în termeni uzuali, este cea mai avansată intervenție chirurgicală din lume, pentru tratarea cancerelor abdominale, respectiv a „carcinomatozei peritoneale”.

Operaţia presupune îndepărtarea chirurgicală a tuturor maselor tumorale abdominale, urmată de instilarea în abdomen a unui citostatic (selectat în funcţie de tipul de cancer) ce se recirculă printr-o tubulatură specială folosind o pompă de circulaţie extracorporeală, ce realizează şi încălzirea lichidului la 41-42 de grade. Această combinaţie de citostatic şi temperaturi înalte are un efect antitumoral extrem de important.

Chimioterapia hipertermică intraperitoneală este una dintre cele mai complexe intervenţii din chirurgia abdominală, necesitând de cele mai multe ori deschiderea larga a abdomenului. Însă chirurgii Spitalului Sf. Constantin au adaptat această operaţie „maxim invazivă” la „chirurgia minim invazivă” laparoscopică.
„Mulţumim familiei pacientei, care nu a acceptat verdictul de inoperabilitate şi ne-a căutat. Faptul că am putut ajuta o colegă cadru medical este cu atât mai înălţător pentru noi”, a fost mesajul transmis de doctorul Bogdan Moldovan.

Carcinomatoza peritoneala este un stadiu adesea operabil. «Pelvisul înghețat» este operabil prin tehnică Sugarbaker. Dr. Vlad Untaru, As. Loredana, Dr. Pisica Radu-Mihai, Stud.Iris Iuliana Adam ChT, Angela Bogdan Cotoară, Sabrina Comaniță, Subsemnatul”, a mai scris dr. Moldovan.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 08 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.8962   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5550   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5088   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9559   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2434   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4061   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5034   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.0000   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Merită avocata Trandafir banii primiți de la Primăria Brașov în speța P&P?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter