myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. „Povești Meșteșugărești” în Piața Sfatului / Muzici și muzichii

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Actualizare

Braşovenii şi turiştii sunt aşteptaţi, în 13 şi 14 august, la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Muzică Veche „Corona Old Music”. Evenimentul va avea loc tot în Piaţa Sfatului, invitaţi fiind Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores şi Trei Parale.
Cele trei grupuri prezente în oraşul de sub Tâmpa vor promova lucrări muzicale din perioada medievală, din cea a Renaşterii, dar şi muzici urbane de tradiţie orală din secolul al XIX-lea din Valahia şi Moldova. Muzica veche va fi interpretată pe instrumente de epocă, respectiv copiile lor moderne în manieră istorică. Întoarcerea în timp, propusă de „Cimpoierii din Transilvania”, va purta ascultătorul pe tărâmuri încărcate de istorie, printre cruciade şi poveşti de dragoste. Huniadi Cantores evocă prin muzica sa timpurile de glorie şi legendele Castelului Huniazilor, iar grupul Trei Parale a folosit cântări provenite din broşurile publicate de Anton Pann sub numele „Spitalul Amorului” sau „Cântătorul dorului”.
Totodată, pe scena din Piaţa Sfatului va răsuna coloana sonoră a celor două filme prezentate în cadrul a numeroase festivaluri de specialitate. Este vorba despre filmul „Kyra Kyiralina” (regia Dan Piţa, 2014) şi filmul „Aferim”, câştigător al Ursului de Argint la Berlin ( Regia: Radu Jude, 2015). Publicul prezent la concert va avea ocazia să asculte piese interpretate la instrumente muzicale inedite: hurdy gurdy – un soi de flaşnetă în formă de pară, cu corzi şi cu clape, la diverse instrumente tradiţionale, precum fluierele, cobza, viela, drâmba, precum şi la instrumente de percuţie: toba, vuva, daireaua.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Reduta şi Consiliul Judeţean Braşov, în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov.

Programul oferit publicului va fi următorul:
13 august 2022, Piața Sfatului Brașov, ora 19.00
GRUPUL TREI PARALE
14 august 2022, Piața Sfatului Brașov, ora 17.00
GRUPUL HUNIADI CANTORES
14 august 2022, Piața Sfatului Brașov, ora 19.00
CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA

Știrea inițială

Centrul Cultural Reduta și Consiliul Județean Brașov în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și cu Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov îi invită pe brașoveni, începând de astăzi, în Piața Sfatului, la prima ediție a Târgului „Povești Meșteșugărești din Brașovul medieval”.

Potrivit organizatorilor, vor fi prezenți peste 20 de meșteri populari din județul Brașov și din țară. Aceștia vor aduce în atenția vizitatorilor, meșteșuguri din vechime, care se practică și astăzi, precum pielărit, cusături, pictură pe lemn, pictură pe sticlă, împletituri din sfoară, împletituri din foi de porumb, sculptură, modelaj în lut, olărit, împăslit, ceramică. Cei mici, dar nu doar ei, vor descoperi la acest târg și turtă dulce. Meșterii prezenți la Târgul „POVEȘTI MEȘTEȘUGĂREȘTI din Brașovul medieval” sunt: Ioan si Virginia Ghiță – pielărit; Liliana Cireșica Soare – Ii brodate manual; Ionela Bran – Costume populare; Ioan și Valeria Neuvirt - pictură pe lemn, sculptură, împletituri în foi de porumb și împletituri din sfoară; Manuela Ivan – pictură pe lemn; Tatiana Faur – podoabe croșetate; Oana Calcea – prelucrarea lânii; Sorin Manesa și Zina Burloiu – sculptură; Mathe Deneș - ceramică; Emil și Rodica Milășan – sculptură; Claudia Blegu – broderie; Cătălin Postovar – ceramică; Alexandru Ghiza – împâslit; Arina Manolache – decorațiuni din lemn: Alina Samoilă – turtă dulce; Drăghici Moise Theodor – ceramică, olărit și modelaj în lut; Gabriela Bularca – croșetat; Cornel Sculean – pictură pe sticlă; Ion Mănăilescu – încondeiat ouă.

În cele patru zile de târg desfășurate în Piața Sfatului din Brașov, meșterii vor oferi publicului informații prețioase despre tehnicile de lucru, prin demonstrații de lucru și o serie de ateliere deschise tuturor. Carmen Cojanu – brâie țesute în război, Mioara Sârbu – costume populare, Lucian Sârbu – pictură pe lemn, Antonela Lungu – cusături și Romeo Cențiu – modelaj în lut vor susține în afara târgului o parte dintre aceste demonstrații de lucru. De asemenea, în perioada 12-15 august, între orele 12.00 și 19.00, se vor desfășura ateliere gratuite, în cele două corturi amplasate special pentru acestea în Piața Sfatului.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 08 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.8962   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5550   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5088   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9559   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2434   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4061   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5034   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.0000   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că bugetul județului Brașov este unul realist, așa cum a spus Adrian Veștea?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter