myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Ce „pute” așa? Răspunde Garda de Mediu

  • Apreciez !Nu-mi place !-4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Comisariatul Gărzii Naționale de Mediu Brașov anunță că în ultima săptămână au existat sesizări privind apariția unor mirosuri persistente în mai multe zone din municipiul Brașov și în împrejurimi. Explicația pentru acestea: administrarea de îngrăşăminte agricole. Instituția spune că administrarea acestor substanțe este permisă în această perioadă „în ciuda disconfortului olfactiv temporar” și că Garda de Mediu „nu deține echipamente pentru determinarea nivelului de emisii atmosferice, iar pentru miros, nu există echipamente”.

Garda de Mediu Brașov spune, pe pagina de Facebook, că au fost semnalate „mirosuri persistente, care au creat un puternic disconfort olfactiv”, în mai multe zone din municipiul Brașov și în împrejurimi - Stupini, Sânpetru, Hărman, Târlungeni -, iar cauza a fost administrarea de îngrăşăminte agricole.

„Conform Codului de Bune Practice Agricole administrarea lor este permisă în această perioadă în ciuda disconfortului olfactiv temporar. Fertilizarea organică este o practica recunoscută şi recomandată la nivelul Uniunii Europene”, afirmă Garda de Mediu Brașov.

Pe de altă parte, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora o cauză a mirosurilor ar putea fi depozitul ecologic de deșeuri, reprezentanții Gărzii au menționat că „celulele 1 și 2 sunt închise conform standardelor naṭionale, lucrările de închidere temporară a celulei 3 se vor realiza în luna septembrie 2022, după obṭinerea avizului de mediu de la Agenṭia pentru Protecṭia Mediului Braşov. Garda Națională de Mediu monitorizează permanent funcționarea acestei rampe ecologice de deșeuri, în luna august 2022 nu au fost semnalate neconformităṭi referitoare la funcṭionarea necorespunzătoare a instalaṭiilor sau a fluxului tehnologic”.

Instituția face mai multe precizări despre atribuțiile pe care le are, precizând că, „în ultima perioadă, comisarii din cadrul CJ Brașov lucrează 24 h/24, se deplasează imediat la sesizările populației, indiferent de oră, (și în limitele unui efectiv restrâns ca număr) în zonele unde se semnalează mirosuri sau deșeuri al căror management este în afara legislației de mediu specifice”.

„Garda Națională de Mediu funcționează în baza HG nr.1005/2012, care stabilește atribuțiile sale în limitele legii; art.13, alineatul 1, litera ș: “participă la schimbul rapid de informații cu instituțiile și organele competente, naționale și internaționale, privind domeniul de competență”.
Ordonanța nr.21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale definește clar competențele UAT-urilor, primele responsabile pe linie de protecția mediului, care sunt obligate și trebuiesc să îndeplinească cu prioritate responsabilitățile privind protecția mediului și a sănătații populației. art. 8 , literele:
a) măsurile necesare pentru protecția sănătății publice, cu sprijinul și sub supravegherea organelor de specialitate ale statului;
b) măsuri corespunzătoare pentru conservarea și protecția mediului;
c) prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor și cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deșeurilor de către agenții economici sau de către cetățeni;
Menṭionăm că în conformitate cu prevederile art. 64^ din OUG nr.195/2005,
(1) În cazul existenţei unor plângeri din partea publicului care reclamă existenţa unui disconfort olfactiv, autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, formulează răspunsurile la respectivele plângeri.
(2) În situaţia în care în urma investigaţiilor autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, constată existenţa unei legături de cauzalitate între disconfortul olfactiv şi starea de sănătate a populaţiei, notifică autoritatea competentă pentru protecţia mediului responsabilă cu emiterea actelor de reglementare în domeniul protecţiei mediului pentru reexaminarea şi actualizarea respectivelor acte.
Garda de mediu este o instituție care integrează informațiile furnizate de către alte instituții cu competențe pe o singură componentă, cum ar fi: sănătatea populatiei, competența DSPJ, protecṭia calității apelor de suprafață și subterane, competența SGA Brașov, pădurile, competența Gărzii Forestiere, și altele. După reglementarea și intervenṭia fracționată a acestor instituṭii, cu parcurgerea până la capăt a legislației specifice, intervine Garda de mediu, care are competențe pe factorii de mediu, și care apoi integrează elementele de sănătate publică, disconfortul datorat unor factori perturbatori din aer, apă, sol, subsol, deșeuri, zgomot, vibrații, factor social.
Există 5 stații de monitorizare a calității aerului in Brașov, administrate de Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, iar Comisariatul Județean Brașov preia datele furnizate de acestea, în baza unor regulamente de lucru și a programului de monitorizare întocmit conform legislației specifice în vigoare.
Garda de mediu nu deține echipamente pentru determinarea nivelului de emisii atmosferice, iar pentru miros, nu există echipamente!”.

Citiți întreaga postare aici.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 06 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.9036   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5570   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4789   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9186   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2392   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3896   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5072   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.6900   Scădere
Anunturi MyTEX

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter